Pretparken in Nederland overzicht

Wist je dat er best veel pretparken in Nederland zijn? Het waren er in ieder geval meer dan ik had verwacht. De grote zoals de Efteling kennen we natuurlijk allemaal, maar DippieDoe of Drouwenerzand, daar had ik zelf nog nooit van gehoord. Op deze pagina heb ik de pretparken in Nederland verzameld met daarbij voor wie en waarom je er naartoe wilt. Dat maakt het kiezen van een dagje uit meteen een stuk makkelijker!

Pretparken in Nederland

Hieronder vind je het overzicht van de pretparken in Nederland. Wil je meer weten of de laatste kortingsacties bekijken? Klik dan op de naam van het pretpark.

Groot

Laten we beginnen met de grotere en meest bekende pretparken van Nederland. Deze pretparken staan vol met attracties en zijn daardoor een volwaardig dagje uit. Ook als je niet in de buurt woont. Kaartjes voor deze parken zijn vaak wat duurder, maar ze hebben dan ook meer of grotere attracties dan de goedkopere pretparken verderop in dit artikel.

 • Efteling is een van de bekendste pretparken in Nederland. Het ligt in Kaatsheuvel in Noord Brabant en bestaat al meer dan 70 jaar. Dit is een echt familiepretpark met attracties als het tijdloze Sprookjesbos, het magische Symbolica of de doodenge achtbaan Baron 1898.
 • Walibi Holland richt zich met name op (bijna) tieners en is met uitstek een pretpark voor liefhebber van thrillrides. In het park vind je veel achtbanen waaronder Untamed, een achtbaan van hout met de snelheden en inversies van een stalen achtbaan. Kinderattracties zijn er weinig. In oktober staat Walibi Holland in het teken van Halloween tijdens de enge Halloween Fright Nights en minder enge Spooky Days voor kinderen. Je vindt dit pretpark in Biddinghuizen, Flevoland.
 • Duinrell is een attractiepark in de duinen van Wassenaar vlak bij Den Haag. Het park staat bekend om het Tikibad, het grootste waterpark van de Benelux. In het Tikibad zijn er meerdere glijbanen, zwembaden en op warme dagen is ook het buitenzwembad met ligweide geopend. De attracties van het pretpark zijn gericht op het hele gezin en variëren van achtbanen en een rodelbaan, tot een sprookjesbos en botsauto’s.
 • Julianatoren is een pretpark voor jonge kinderen in een bosrijke omgeving bij Apeldoorn. Hier vind je geen enge achtbanen of griezelige attracties, maar rustige ritjes voor de allerkleinsten.
 • Toverland is een attractiepark in Sevenum, Limburg. Dit pretpark bestaat uit een binnengedeelte met attracties voor met name jonge kinderen en een buitendeel met de achtbanen Fenix en Troy. Op 1 juli 2023 opent het nieuwste gedeelte van het park genaamd Avalon dat zal bestaan uit 4 nieuwe attracties en twee speeltuinen voor de allerkleinste bezoekers.
 • Attractiepark Slagharen ligt in de gelijknamige plaats in Overijssel en bestaat naast het pretpark ook uit een vakantiepark en waterpark. In het pretpark met Westernthema vind je attracties en shows voor het hele gezin.
 • Ook Avonturenpark Hellendoorn is een pretpark voor het hele gezin met achtbanen en thrillrides, maar ook speeltuinen en rustige ritjes voor jonge bezoekers. Op warme dagen vind je hier verkoeling in het eigen waterpark met zwembaden en glijbanen.

Kleinere en minder bekende pretparken in Nederland

De kleinere en minder bekende pretparken richten zich vooral op bezoekers die wat meer in de buurt wonen. Je kunt er vanuit het hele land naartoe reizen, maar meestal zijn er dichterbij ook pretparken te vinden met een vergelijkbaar aanbod. Deze parken richten zich vooral op kinderen die op de basisschool zitten of die net beginnen met de Middelbare. Entreekaartjes voor deze parken zijn vaak stukken goedkoper dan van de grotere pretparken.

 • Amusementspark Tivoli ligt vlakbij Nijmegen en richt zich op kinderen van de basisschoolleeftijd
 • Familiepark Drievliet ligt net buiten Den Haag en heeft gevarieerde attracties waaronder een aantal achtbanen, maar ook speeltoesten voor de allerkleinsten
 • Drouwenerzand is een attractiepark in Drenthe waar je tijdens je bezoek ook nog eens onbeperkt kunt eten en drinken. Ook dit pretpark richt zich op jonge kinderen
 • Dippiedoe ligt in het plaatsje Best in Noord-Brabant en heeft meer dan 25 attracties voor kinderen in de bassischoolleeftijd
 • Plopsa Indoor Coevorden ligt in de gelijknamige plaats in Drenthe. Dit is een indoorpretpark met speeltuinen en een aantal attracties voor jonge kinderen. De attracties zijn gebaseerd op populaire Studio100 figuren
 • Spookjesbos Valkenburg – niet te verwarren met die in de Efteling – is een kleinschalig attractiepark ook voor dezelfde doelgroep als de andere pretparken op deze lijst. Het park ligt in een mooie omgeving in het zuiden van het land

Waar kun je het beste tickets kopen voor deze pretparken?

Als ik naar een pretpark in Nederland ga zijn er drie verschillende plekken waar ik kijk voor tickets.

Allereerst op tripper.nl. Zij hebben vaak leuke kortingsacties op dagjes uit waaronder pretparken. Ga je met een gezin dan kun je er zo tientallen euro’s mee besparen. Het aanbod is wisselend en varieert van grote tot minder grote pretparken in Nederland en daar buiten.

Heb ik bij Tripper niks gevonden dan kijk ik altijd op de website van het pretpark zelf. Door de tickets vooraf te kopen bespaar je meestal een paar euro per kaartje. Toch weer mooi meegenomen! Bij sommige pretparken zoals de Efteling en Avonturenpark Hellendoorn moet je vooraf de datum van je bezoek reserveren. Zonder deze reservering krijg je geen toegang tot het park. Dat hoeft alleen bij tickets zonder datum erop.

Heb ik dan nog geen leuk uitje gevonden binnen budget dan is het tijd voor de spaaracties van de supermarkten. Voorheen kon je bij de Jumbo sparen voor korting op veel uitjes, maar tegenwoordig het aanbod vrij beperkt. Als de Albert Heijn een spaaractie heeft voor een dagje uit of de Efteling doe wij altijd mee. Maar je kunt de volle zegelboekjes vaak ook op Marktplaats kopen, als je normaal gesproken niet naar de Albert Heijn gaat.

Nog meer pretparken

Laat een reactie achter

Scroll naar boven