Symbolica in de Efteling: leuk voor alle leeftijden?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Symbolica is één van de nieuwere attracties in de Efteling. Je kunt het gebouw niet missen. Wanneer je bij binnenkomst alsmaar rechtdoor blijft lopen, loop je vanzelf het paleis van de koning binnen. Hier speelt de attractie zich af.

Het grootste gedeelte van de wachtrij is buiten, met onderweg een aantal attributen om kinderen bezig te houden. Op drukkere dagen geen overbodige luxe, want deze attractie is enorm populair. Zeker bij gezinnen met hele jonge kinderen.

Oude kinderen zie je er vrijwel niet. Terwijl het toch een attractie voor alle leeftijden is, hoe zit dat?

De voorshow

In coronatijd is deze show helaas niet te zien. Althans, deze wordt continu gedraaid terwijl je in de wachtrij staat. Het verhaal van de attractie is dat jij – het gewone volk, of zoals ze letterlijk zeggen plebs – op audiëntie mag bij de koning.

Maar bij binnenkomst splijt Pardoes op magische wijze de trap open en krijg je op een hele andere manier een rondleiding door het paleis.

Hierna moet je nog een stukje in de rij staan, nog zo’n minuut of 10, voordat je daadwerkelijk kunt instappen.

De attractie Symbolica

Bij het instappen kan je normaal gesproken kiezen uit 3 verschillende tours, hierover later meer. Maar in coronatijd kan dat helaas niet en zul je in het toegewezen karretje plaats moeten nemen. Zo kan het gebeuren dat je 2 keer de muziektour krijgt zoals wij.

Nou is de attractie voor de meeste tours redelijk hetzelfde. Je bevindt je in karretjes die niet op een rails zitten, zoals bij Ratatouille in Disneyland Paris. Deze karretjes kunnen vooruit, achteruit en om hun as draaien. Heel beweeglijk dus.

Tijdens de attractie bezoek je een aantal ruimtes van het paleis en je komt steeds Pardoes weer tergen die je met een toverspreuk verder stuurt. Onderweg word je een aantal keer van de andere tours gescheiden, om uiteindelijk aan het eind weer samen te komen.

Hier zie je dan ook eindelijk de koning, die nou niet echt klaar was voor de audiëntie maar meer voor zijn diner.

De verschillende tours

Normaal gesproken kan je kiezen tussen de muziek-, helden of schattentour. Deze lijken op elkaar. Alleen de interactieve gedeeltes zijn anders.

In het karretje zitten knoppen waarmee je items kunt bedienen tijdens de tour. Bijvoorbeeld muziekinstrumenten die beginnen te bewegen en geluid maken als je op de knop drukt.

Verder is er niet veel verschil tussen de routes. Het is leuk om ze alle 3 een keer te bekijken maar het is geen must. Persoonlijk vind ik dat het de attractie niet echt anders maar, het grootste gedeelte is hetzelfde.

Voor welke leeftijd?

Heel eerlijk begrijp ik wel waarom je hier weinig tieners in de rij ziet staan. Zelfs basisschoolkinderen slaan deze attractie over.

Waarom?

Het is eigenlijk niet zo’n hele spannende attractie, leuk, maar niet spannend. Heb je bij Droomvlucht nog het gedeelte waarin je hard naar beneden vliegt, Symbolica is eigenlijk Droomvlucht alleen dan zonder dat spannende gedeelte.

Leuk om een keer te zien maar niet perse voor herhaling vatbaar. Behalve voor jonge kinderen. Zij zullen blij worden van Pardoes, de felle kleurtjes en de interactiviteit.