Sprookjesbos in de Efteling

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Eén van de trekpleisters in de Efteling is toch wel het Sprookjesbos. De meesten van jullie zullen het vast nog herinneren uit jullie kindertijd. De Trollenkoning, de Draak, Langnek, de Elfjes en alle andere sprookjes. Door de jaren heen zijn er een hoop sprookjes bijgebouwd. Zelfs dit jaar is er weer een nieuw sprookje geopend, de zes Zwanen.

Het leukste aan het Sprookjesbos….

….vind ik dat het zo lekker ouderwets is. Bijna kneuterig. Nou heb ik dat gevoel sowieso wel een beetje bij de Efteling, maar in het Sprookjesbos merk je het helemaal.

Hier zie je weinig digitale schermen en andere moderne snufjes.

Voor wie er nog nooit is geweest. Het Sprookjesbos in de Efteling is een gedeelte van het Park waarbij ze een deel uit een sprookje hebben nagebouwd. Je loopt over een pad tussen de bomen en elke keer verschijnt er dan weer een nieuw sprookje, zoals Doornroosje, Pinokkio, Hans en Grietje, Klein Duimpje en natuurlijk de Sprookjesboom.

Het zijn maar hele kleine stukjes uit de sprookjes, zoals het snoephuis uit Hans en Grietje en het bed waarop Doornroosje ligt te slapen. Houd er ook rekening mee dat dit niet de figuren zijn die je uit de Disney films kent maar eerder zoals je ze getekend zou zien in een prentenboek.

Welke sprookjes zijn er?

In totaal zijn er 30 sprookjes in het Sprookjesbos. De meest bekende is de zes Dienaren. Waarschijnlijk zegt dat sprookje je niet zoveel maar dat is het verhaal achter Langnek, toch wel het icoon van het Sprookjesbos.

Het Sprookjesbos heeft een mix tussen onbekende en bekende sprookjes. Bekende sprookjes zijn voor mij de sprookjes die ook door Disney verfilmd zijn:

  • Assepoester
  • De Kleine Zeemeermin
  • Doornroosje
  • Pinokkio
  • Raponsje
  • Sneeuwwitje

Daarnaast zijn er natuurlijk de sprookjes die we kennen vanuit het bezoek als kind aan de Efteling: de Trollenkoning, Roodkapje, Klein Duimpje, Het Stoute Prinsesje, Ezeltje Strekje, Hans en Grietje, de Tuinman en de Fakir, de Wolf en de zeven Geitjes, de Rode Schoentjes en natuurlijk de Indische Waterlelies.

Van de sprookjes leer je eigenlijk niet zoveel in de Efteling maar het zien van de sprookjes is voor velen pure nostalgie. Kijken hoe de scenes zijn nagebouwd. Rennen van sprookje naar sprookje. Je verwonderen bij het snoephuis van Hans en Grietje en natuurlijk een muntje halen bij Ezeltje Strekje.

De zes Zwanen – het nieuwste sprookje

Sinds dit jaar is er een nieuw sprookje in het Sprookjesbos – de zes Zwanen. Gebaseerd op het gelijknamige sprookje van de gebroeders Grimm. In dit sprookje trouwt de koning met een nieuwe vrouw. Zij was niet zo dol op zijn 6 zonen en veranderde deze in zwanen. Om de betovering te verbreken moet hun kleine zusje Elisa zes hemden van bos-astertjes breien en zes jaar niet spreken of lachen.

De Efteling heeft in het Sprookjesbos het slot nagebouwd waarin Elisa zit te breien. Je kunt een bezoek aan haar brengen in één van de zwanenboten of lopend het slot in gaan. Een interactieve toevoeging aan het Sprookjesbos.

Voor welke leeftijd is het Sprookjesbos geschikt?

Eigenlijk kunnen kinderen al vanaf een hele jonge leeftijd het Sprookjesbos bezoeken. Al is het alleen maar om lekker rond te rennen en iets mee te krijgen van de sprookjes.

Er zijn een aantal sprookjes minder geschikt voor kleintjes, zoals Pinokkio (enge vis), de Draak en de Kleine Zeemeermin (ze draagt geen bh). Je kunt zelf het beste inschatten of dit voor jouw kleintjes voor vervelende situaties kan zorgen.

Oudere kinderen zullen zich hier al snel gaan vervelen. Tieners helemaal. Er is weinig interactiefs of spannends aan het Sprookjesbos. Er zijn geen attracties en het kan voor grotere kinderen best saai zijn. In dat geval kan je het Sprookjesbos beter overslaan en de tijd gebruiken om andere attracties te bezoeken.

Foto’s: Efteling