Vakantieparken: ons complete overzicht!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De een is er dol op, de ander moet er niet aan denken. Je kunt denken wat je wilt over vakantieparken, maar ze zijn soms best praktisch.

Zo is er altijd iets te doen op het park. Vaak zelfs een zwembad of tropisch zwemparadijs. De huisjes liggen meestal in een omgeving waar genoeg te zien en beleven valt. Maar het is ook heel goed mogelijk om tijdens je verblijf het vakantiepark nauwelijks te verlaten.

Dat is het fijne van een vakantiepark, je kunt er alle kanten op. Plus vaak is het goedkoper en beter geregeld dan het huren van een “los” huisje.

Vakantieparken in Nederland

Bekijk hieronder de leukste vakantieparken per bestemming:

De makkelijkste manier om er even tussenuit te gaan zijn de vakantieparken in Nederland. Je hoeft meestal maar een klein stukje te reizen om even in een compleet andere omgeving te zijn.

Lekker makkelijk, zeker als het weer een beetje meezit!

De mooiste vakantieparken in Nederland vind je in de bosrijke gebieden van ons land. Gelderland, Overijssel en Drenthe. Maar ook langs de kust of met een vakantiehuisje aan het water.

Misschien wel de beste plek voor een vakantie in eigen land zijn de Waddeneilanden. Hier krijg je het vakantiegevoel zodra je de veerboot op gaat. En je vindt er ook vakantieparken, zoals op Texel!

Lees verder: de 12 leukste vakantieparken in Nederland!

Vakantiepark in het buitenland

Net als in Nederland zijn er ook in het buitenland vakantieparken te vinden. De meeste vindt je in België, Duitsland of Frankrijk. Maar ook in andere Europese landen zijn er vakantieparken.

Een aantal van deze parken behoren tot de bekende ketens waar ik het hierboven al even over gehad heb. Populair is bijvoorbeeld Landal Winterberg of Villages Nature Paris in het noorden van Frankrijk.

Er zijn ook kleinschalige vakantieparken die vaak niet bij een keten horen. Deze hebben vaak een camping in de buurt.

Het grote voordeel van een vakantiepark in het buitenland is dat alles er goed geregeld is. Je hoeft jezelf, of de kinderen, eigenlijk niet te vermaken. Ook zit er meestal een bakkertje op het vakantiepark waar je ’s ochtends verse broodjes kunt halen. En een snackbar of pizzeria voor de lekkere trek.

Je zou de hele vakantie op het park kunnen blijven als je dat wilt. Zelfs dan zul je je nauwelijks vervelen.

Vakantieparken vlakbij een bestemming of bezienswaardigheid

Tenslotte zijn er de vakantieparken vlakbij een stad, zoals Arnhem, Zwolle of Groningen, of aan zee, maar ook bij een bezienswaardigheid. Denk dan bijvoorbeeld aan het vakantiepark Efteling Bosrijk dat direct naast het pretpark ligt. Of het Duinrell vakantiepark waar je slaapt in heuse Duingalows.

Ga je naar Disneyland Paris dan heb je ook de mogelijkheid om in een huisje te slapen. Dat kan op de vakantieparken Davy Crockett Ranch of Villages Nature Paris by Center Parcs.

Een ander leuk vakantiepark zijn de huisjes van Safari Resort Beekse Bergen. Je logeert dan met uitzicht op de wilde dieren. Bij het boeken kun je jouw favoriete locatie alvast bepalen zodat je niks hoeft te missen.

En wil je dat het vakantiepark een belevenis op zich is? Kies dan voor een vakantiepark met aquapark. Dit is een groot zwemparadijs met meerdere glijbanen, waar de kinderen gegarandeerd hoop plezier zullen beleven!

Vakantiepark: kleinschalig of groot?

Bij een vakantiepark kun je kiezen uit een kleinschalig park vaak gerund door een familie. Het voordeel van zo’n vakantiepark is dat deze vaak wat goedkoper zijn. Nadeel is dat de faciliteiten vaak minder zijn dan bij een vakantie van Landal, Roompot of Center Parcs.