De grootste veranderingen in Walt Disney World van de afgelopen 1,5 jaar

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Naar verwachting mogen we vanaf november weer vliegen naar de VS. Voor velen die daar met smart op zaten te wachten een groot feest. Voor Disney fans een nog magischer moment, want dat betekent dat we naar de 50e verjaardag van Walt Disney World mogen.

Als je net als ik al vaker in Walt Disney World bent geweest zullen er een aantal dingen anders zijn. Ga je voor het eerst? Ook dan zou ik zeker verder lezen, omdat deze veranderingen ook impact kunnen hebben op jouw verblijf. Laten we snel beginnen.

Geen Magical Express busvervoer meer van en naar het vliegveld

Zo’n 1,5 jaar geleden, toen alles nog was zoals we gewend waren, kreeg je als gast van een Walt Disney World hotel een aantal extra’s. Een daarvan was het gratis vervoer van en naar de luchthaven. Lekker makkelijk, zeker als je er net een vlucht van 10 uur op hebt zitten.

Helaas zul je nu je eigen vervoer moeten regelen. Dat kan via Mears, Uber, Lyft of via een prive taxibedrijf zoals Tiffany Town Car. Met allemaal hebben we ervaring. Mears is prima en betaalbaar, Tiffany Town Car iets duurder maar heel comfortabel. Uber en Lyft zijn gewoon prima, het is maar net wat jouw voorkeur heeft.

Extra Magic Hours bestaan niet meer

Tijdens Extra Magic Hours waren bepaalde Disney parken exclusief toegankelijk voor hotelgasten. Hierdoor konden zij zonder lang te wachten genieten van de meest populaire attracties.

Helaas is ook deze extra voor hotelgasten gesneuveld tijdens de pandemie. Wil je een pretpark bezoeken dan moet je hiervoor nu een reservering maken, ook als hotelgast. Wanneer de parken vol zijn kun je er zonder reservering niet in, dus zorg dat je de reserveringen niet vergeet!

Fastpass is vervangen door Genie+ en Lightning Lane

Net als in Disneyland Paris is de Fastpass ook in Walt Disney World met pensioen. De vervanger van dit systeem heet Genie+. Deze werkt in feite hetzelfde als de Fastpass, alleen zul je daarvoor moeten betalen, namelijk 15 dollar per persoon per dag. Met Genie+ kun je een tijdvak reserveren waarin je eenmalig toegang krijgt tot de Lightning Lane, de oude Fastpass-rij. Heb je een Genie+ reservering gemaakt? Dan kan je pas weer een nieuwe maken als je de oude hebt gebruikt.

Populaire attracties als Seven Dwarfs Mine Train en Rise of the Resistance zullen ook een Lightning Lane hebben maar deze is alleen te gebruiken als je extra betaald.

Geen virtuele wachtrij meer bij Rise of the Resistance

Is het alleen maar slechter geworden hoor ik je nu denken? Nee zeker niet, er gebeuren ook goede dingen in WDW. Een daarvan is het vervangen van de virtuele wachtrij (boarding groups) bij Rise of the Resistance voor een fysieke wachtrij.

Waarom is dat goed?

De virtuele wachtrij opende elke dag om 7 uur ’s ochtends. Binnen 10 seconden waren alle plekken in de wachtrij vergeven. Waar locals steeds handiger werden in het krijgen van een plekje, was het voor toeristen vaak een ramp. In de middag was er meestal een herkansing maar ook die boarding groups zaten binnen enkele seconden vol.

Gelukkig hoef je niet langer te stressen als je deze attractie wilt bezoeken, en dat wil je want dit is de beste attractie van Orlando en omstreken. Je kunt vanaf 23 september weer gewoon in de rij aansluiten.

Walt Disney World viert 50e verjaardag

Op 1 oktober, precies 50 jaar geleden, opende Walt Disney World. Je snapt dat dit groots gevierd gaat worden. Zo heeft het kasteel een nieuw kleurtje gekregen, staan er 36 gouden beelden met in totaal 50 figuren verspreid over de 4 Disney Parken en zullen er twee nieuwe vuurwerkshows te zien zijn. Over dat laatste later meer.

Er is natuurlijk ook weer genoeg merchandise te koop voor de viering van de 50e verjaardag. Wist je dat je deze ook in Nederland kunt kopen op Shopdisney.eu?

Prijzen zijn een stuk hoger geworden

Toevallig zat ik na een chat met een van onze lezers te kijken naar de prijzen. Deze zijn een stuk hoger dan voor de pandemie, zowel voor de tickets als voor de overnachtingen.

Nu de meeste voordelen voor een verblijf in een Disney Hotel zijn geschrapt maakt het de keus voor een hotel buiten het resort een stuk interessanter. Zeker als deze een gratis shuttle heeft naar de parken. Zo niet, dan is een Uber of Lyft taxi vaak ook niet zo duur.

Vanaf de Disney hotels zul je ook zeker een half uur tot 45 minuten onderweg zijn naar de parken, lopen zoals in Disneyland Paris zit er meestal niet in. Daar is het resort veel te groot voor.

Twee nieuwe vuurwerkshows

Met de viering van de 50e verjaardag komen er ook 2 nieuwe vuurwerkshows naar Walt Disney World. In Epcot vervangt Harmonious de show Epcot Forever die maar tijdelijk te zien was. In Magic Kingdom komt er een eind aan de populaire show Happily ever after. Ook hiervoor komt er een nieuw spektakel in de plaats.

Hoe de shows eruit gaan zien weten we nog niet maar verwacht veel muziek, projecties en natuurlijk vuurwerk.

Er is een ruimterestaurant en een heel duur Star Wars verblijf

Op 20 september opent er een nieuw restaurant in Walt Disney World, namelijk Space 220. Om in dit restaurant te komen neem je eerst de lift naar de ruimte. Onder je zie je de aarde kleiner worden totdat je de entree van het restaurant hebt bereikt.

Dan is het tijd om te eten met uitzicht op planeten, kometen en vallende sterren.

Heb je altijd eens in een Star Wars ruimteschip willen logeren? Dan kan dat. Voor 1000 euro per persoon per nacht verblijf je aan boord van de Galactic Cruiser. Je dineert in ruimtestijl, komt er bekende figuren uit de films tegen en maakt zelfs een excursie naar Galaxy’s Edge, Star wars land in het Hollywood Studios Park. Deze ervaring kost in totaal zo’n 4000 tot 5000 euro. Maaltijden, de excursie en het entertainment zit daarbij inbegrepen.

Zoals je ziet, er is een hoop veranderd in Walt Disney World de laatste 1,5 jaar. Welke vind jij het meest opvallend?