Leukste bossen en natuurgebieden voor een dagje weg

Als we iets van 2020 hebben geleerd is het toch wel wat voor een prachtige natuur we hebben hier in Nederland. Toen we niet meer over de grens konden en alle uitjes gesloten werden, trokken we allemaal massaal de natuur in voor een frisse neus. En geef de mensen eens ongelijk. Bossen en natuurgebieden zijn absoluut een leuk dagje weg.

Leukste bossen en natuurgebieden

De makkelijkste manier om een bos of natuurgebied te vinden is om te kijken in jouw omgeving. Hier in Den Haag bijvoorbeeld is er het Haagse Bos, park Clingendael en het Westbroekpark.

Ga je iets noordelijker dan is er Meijendel en de Wassenaarse Slag. Daarna het Pan van Persijn bos en het natuurgebied bij Noordwijk. Daarna is het de beurt aan de Amsterdamse Waterleidingduinen. Noordelijker daarvan is er Castricum aan Zee en Bergen.

En dat is slechts een klein stukje van ons land! In Zeeland vind je de leukste natuurgebieden langs de kust, waarbij een strandwandeling ook niet mag ontbreken.

Plus dan vergeet ik nog de meest bekende natuurgebieden van ons land: de Veluwe, Posbank en de Loonse en Drunense Duinen (voor pretparkliefhebbers: direct naast de Efteling).

In het noorden van het land vind je nog een leuk natuurgebied vlakbij het plaatsje Dwingeloo. Wellicht niet zo groot als de andere gebieden maar zeker de moeite waar.

Een ander natuurgebied dat je niet écht kunt bezoeken maar wel mooi is om te zien zijn de bollenvelden in de buurt van Lisse. In het voorjaar staan hier duizenden bloemen in bloei, in allerlei soorten, kleuren en maten.

Activiteiten in het bos/natuurgebied

Nou zullen de meesten van jullie naar een bos of natuurgebied gaan voor een stevige wandeling. Een frisse neus in een andere omgeving. Maar wist je dat er nog veel meer te doen is?

Fietsen ligt misschien wat voor de hand. Kan je je eigen fiets niet meenemen? Dan kan je deze vaak wel huren bij het bezoekerscentrum. Sommige gebieden hebben zelfs een elektrische scooter verhuur.

Wat je bij het bezoekerscentrum ook vindt zijn routekaarten. Je kunt natuurlijk de bordjes volgen of een eigen route bepalen, maar je kunt dus ook een vooraf uitgestippelde route kiezen. Deze doet vaak bijzondere delen of andere bezienswaardigheden in het gebied aan. Denk aan een landgoed of een bunker.

Voor kinderen is er vaak een kabouterroute. Dit is een speurtocht waarbij zij ook iets leren over de natuur. Het is vaak een korte route maar voor kinderen net lang genoeg om de aandacht erbij te houden.

En in elk bos is er wel een restaurant of andere eetgelegenheid te vinden. Zie je jezelf al zitten tussen de bomen met een lekker drankje en een stukje taart? (ik wel!) Plus dat heb je wel verdiend na al die activiteit in het bos.

Iets anders dat je in vrijwel elk gebied kunt doen is wilde dieren spotten. Van vogelsoorten tot insecten, herten tot wilde zwijnen. Het zal je verbazen wat voor dieren hier allemaal vrij rondlopen in de natuur. In sommige gebieden zijn er zelfs wilde paarden, schapen of Schotse Hooglanders te zien. Deze dieren zijn niet tam en kunnen dus aanvallen als ze zich bedreigd voelen. Houd dus altijd voldoende afstand.