Dagje uit in Brabant: 10 bezienswaardigheden en activiteiten!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Bij Brabant denk je aan gezelligheid, binnenkomen via de (bij)keuken, lekker eten en drinken en natuurlijk carnaval. Maar er valt nog veel meer te zien!

De Efteling en Beekse Bergen zijn natuurlijk één van de populairste dagjes uit in Brabant. Evenals een stedentrip naar Eindhoven, Tilburg of Den Bosch.

Er is in ieder geval genoeg te doen om je één of meerdere dagen te vermaken. Handig als je in de buurt op vakantie bent. En weereens wat anders wilt dan achtbanen en andere ritjes.

Bezienswaardigheden

Rondvaart op de Binnendieze in Den Bosch

De Binnendieze is een stelsel van kleine riviertjes door het oude centrum van Den Bosch. Vroeger werden deze onder andere gebruikt als was- en visplaats. Maar ook als afvalstort en riool.

Tegenwoordig kan je hier prachtige, informatieve rondvaarten doen over de rivieren en zelfs onder de gebouwen. Een mooie manier om het historische centrum vanuit een andere hoek te bekijken.

De boten vertrekken meerdere keren per uur vanuit de Molenstraat of eenmaal per uur vanuit Voldersgat. Een rondvaart kost €8,50 voor volwassenen en €4,25 voor kinderen. Tickets kan e online reserveren of kopen aan de balie.

Meer over de rondvaart en tickets reserveren.

Kasteel Heeswijk

Bij kastelen denk ik niet direct aan Nederland. Maar ook juist hier staan er de meest sprookjesachtige gebouwen waar Kasteel Heeswijk er één van is.

Het kasteel ligt in Heeswijk-Dinther net buiten Den Bosch in een groene, bosrijke omgeving. Je kunt het kasteel zelf bezoeken om mee gaan met een rondleiding of audiotour. Daarnaast kan je in de tuinen heerlijk tot rust komen en een uitgebreide wandeling maken.

Kosten voor het bezoeken van het kasteel zijn €11 voor volwassenen en €7 voor kinderen. Tickets zijn online te bestellen of te koop aan de kassa.

Alles over de geschiedenis, tickets en rondleidingen vind je op: kasteelheeswijk.nl

Textielmuseum in Tilburg

Het Textielmuseum in Tilburg is gevestigd in een oude textielfabriek. Hier leer je meer over hoe kleding gemaakt wordt, mode tot stand komt en welke rol textiel hierin speelt.

Verwacht geen stoffige bende. Dit museum is juist heel licht en interactief. Ideaal voor iedereen die zich meer wil verdiepen in mode. En wie weet raak je zelf wel geïnspireerd om kleding te gaan ontwerpen.

Een bezoek aan het museum kost €12,50 voor volwassenen en €4 voor kinderen. Je kunt het museum vanwege de ligging het beste bezoeken met het openbaar vervoer, de fiets of te voet. Parkeren is gratis en kan vlakbij maar het aantal plaatsen is beperkt.

Tickets bestellen en meer informatie vind je hier.

De Pont museum/Sky Mirror van Anish Kapoor

Het De Pont museum staat in het teken van hedendaagse kunst. Ze hebben een eigen collectie plus een aantal wisselende tentoonstellingen per jaar.

In de tuin van het museum staat de Sky Mirror. Een enorm kunstwerk van RVS dat op een sokkel in de vijver staat. Een echt must-see tijdens je museumbezoek.

Je vindt het museum aan het Wilhelminapark in Tilburg. Er is een beperkt aantal betaalde parkeerplaatsen beschikbaar. Tickets kosten €12,50 voor volwassenen, kinderen mogen gratis naar binnen.

Meer over de collectie, tentoonstellingen en tickets lees je op de website van het De Pont museum.

Alpacafarm in Vorstenbosch

Nu iets compleet anders, we gaan Alpaca’s knuffelen! Of ze het nou echt leuk vinden weten we natuurlijk niet en laten we maar even in het midden. Maar het zijn enorm schattige dieren waar je natuurlijk in de buurt wilt zijn.

Op de Alapcafarm in Vorstenbosch kan je wandelen met alpaca’s, de dieren voeren of zelfs een yogasessie volgen tussen deze beesten.

Een entreeticket voor deze alpaca-belevenis kost €3. Dat is inclusief een bekertje voer om ze te lokken. Het blijven wilde dieren natuurlijk.

Je vindt de Alpacafarm aan de Leeghandseweg 12 in Vorstenbosch. Meer informatie over de route, tickets en reserveren vind je hier.

Collse Watermolen

Ben je een liefhebber van Van Gogh of wil je je een keer in een écht schilderij wanen? Dan moet je naar de Collse watermolen. Je vindt deze in Eindhoven aan de Collseweg 5. Het maakt onderdeel uit van de Van Gogh route én het heeft zelfs een eigen website.

Er zit ook een molenwinkel bij waar je diverse soorten meel, gist en pitten kunt kopen. Let op, er is geen pin aanwezig dus je zult contant geld mee moeten nemen.

Het is zeker een leuke plek om even te stoppen tijdens een rondrit in de omgeving.

Prison Escape de Koepel

De meesten van ons zullen nooit te weten komen hoe het is om in de gevangenis te zitten. Opgesloten zonder een mogelijkheid om eruit te komen. Behalve in de Koepelgevangenis in Breda.

Deze deed tot 2016 dienst als actieve gevangenis. Maar tegenwoordig is het de plek voor een heuze “escape”-experience. Je wordt kort opgesloten in één van de cellen en hierna is het zaak om te ontsnappen.

Nou is het geen standaard escaperoom waar je puzzels moet oplossen om eruit te komen. Deze belevenis duurt in totaal 3 uur en er doen meer dan 80 acteurs aan mee om je echt het gevangenisgevoel te geven.

Tickets voor deze prison escape zijn te koop vanaf €59,99. Er zijn per dag een aantal sessies waar je aan mee kunt doen. Je hoeft niet met een groep te komen, al vanaf 1 persoon mag je meedoen.

Meer over deze belevenis vind je op hun website: prisonescape.nl.

Landgoed Bouvigne

We blijven nog even in de buurt van Breda. Hier vind je namelijk Landgoed Bouvigne. Een idyllisch kasteeltje omringd door 3 tuinen en een boomgaard. Hoewel je het kasteel en de andere gebouwen niet mag bezichtigen, kan je wel wandelen in de tuinen. Deze zijn dagelijks geopend van 9.00 tot 16.00.

Philips museum

Midden in Eindhoven vind je het Philips Museum. Hier kan je nog de oude fabriek bezoeken waar de eerste gloeilamp werd ontwikkeld. En meer te weten komen over de geschiedenis van het bedrijf, de producten en het design.

Perfect als leerzame onderbreking van je stedentrip. Kinderen tot 6 jaar mogen gratis naar binnen, vanaf 6 jaar betaal je €5 per kaartje. Een volwassenticket kost €9. In verband met de beperkingen vanwege het coronavirus moet je vooraf tickets kopen en een datum/tijd reserveren.

Meer informatie voor je bezoek aan het Philips Museum lees je hier.

Van Gogh Village Nuenen

In 1883 kwam kunstenaar Vincent van Gogh in Nuenen wonen. Diverse plaatsen in en om de stad inspireerde hem tot het maken van schilderijen. Tijdens een tocht van 1 tot 3 uur door Van Gogh Village Nuenen ontdek je samen met een gids alle bekende plekken die hem hebben geïnspireerd.

Het startpunt is museum Vincentre. Een kaartje voor dit museum kost €8 voor volwassenen en €4,25 voor kinderen. De audiotour kost €2. Ook hier zal je vanwege de huidige situatie vooraf een ticket en tijdvak moeten reserveren. Dat kan hier.

En de pretparken dan?

Nou hoor ik je denken, Brabant heeft toch ook het beste pretpark van Nederland: de Efteling? Dat klopt. De Efteling maar bijvoorbeeld ook SafariPark Beeksebergen zijn wat mij betreft ook absoluut aanraders. Dus eigenlijk zijn het 12 tips geworden voor een dagje Brabant.

Welke activiteiten heb jij gekozen?