6 beste pretparken in Nederland voor kleine kinderen

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Zijn jouw kinderen nog te jong voor een ritje in de achtbaan? Ben je bang dat ze niet in alle attracties kunnen als je naar een pretpark gaat? Of zoek je gewoon een leuk uitje voor het hele gezin? Dan zijn dit de 6 beste pretparken in Nederland voor kleine kinderen!

Voor deze lijst hebben we gekeken naar het aantal attracties die beschikbaar zijn voor jongere bezoekers. En dat vergeleken met de andere attracties in het park. Zo hebben we een lijst gemaakt met pretparken die geschikt zijn voor jonge kinderen. Je vindt ze hieronder, niet perse in een volgorde, dus je kunt zelf kiezen welke je wilt bezoeken. Ze allemaal bezoeken kan natuurlijk ook altijd.

Laten we beginnen!

Efteling

Je kunt geen lijst maken met de beste pretparken voor kleine kinderen zonder de Efteling. Hier hebben ze zelfs attracties voor kinderen van alle leeftijden, ongeacht hoe jong ze zijn. Dus zelfs de allerkleinsten kunnen een dagje mee naar de Efteling.

Aanraders in dit park zijn de attracties Droomvlucht, Symbolica, Carnaval Festival en de Oude Tufferbaan. Deze zijn allemaal leuk voor kinderen van alle leeftijden. Droomvlucht en Symbolica hebben een paar donkere scenes, dus ze kunnen misschien een klein beetje eng zijn, maar over het algemeen vinden kleintjes deze attracties geweldig.

Dan heb ik het nog niet gehad over het Sprookjesbos, toch wel de plek voor kleine kinderen in de Efteling. Dit is een echt bos met stukjes uit sprookjes nagebouwd. Dus bijvoorbeeld het snoephuis uit Hans en Grietje of het kasteel van Doornroosje. Natuurlijk zijn de bekende sprookjesfiguren zelf ook van de partij. Evenals de bekende Sprookjesboom, die kinderen zullen herkennen van tv.

Efteling is niet het goedkoopste park op deze lijst, kaartjes kosten afhankelijk van het seizoen tussen de 41 en 45 euro per persoon. Dat is ook voor kinderen vanaf 3 jaar. Daaronder mogen ze gratis naar binnen, dat is dan weer mooi meegenomen. Je moet het wel kunnen aantonen anders moet je alsnog een ticket kopen.

Duinrell

Duinrell is aanzienlijk kleiner dan Efteling, maar daardoor niet minder leuk. Dit Haagse pretpark heeft namelijk een hoop attracties voor jonge bezoekers.

Plus een groot tropisch zwemparadijs! Zelfs als ze nog niet kunnen zwemmen kunnen ze hier toch een hoop waterpret hebben. En het mooiste? Entree tot het Tikibad, zoals dit zwemparadijs heet, is inbegrepen bij de meeste entreekaartjes.

Een ander groot voordeel van Duinrell is de ligging in de duinen. Daardoor kan je een bezoek aan de attracties ook goed combineren met een wandeling door het bosrijke duingebied.

Net als de Efteling heeft ook Duinrell een sprookjesbos. Iets minder groot maar nog steeds erg leuk gedaan. Kortom, ben je in de buurt? Dan kan ik je zeker een bezoekje aan Duinrell aanraden!

Julianatoren

Bron: Julianatoren

Nog zo’n leuk pretpark voor jonge kinderen in een bosrijke omgeving is Julianatoren in Apeldoorn. Lekker veel attracties, met name voor jonge bezoekers, en niet duur.

Zeker als je een groot gezin hebt of als opa/oma ook weleens mee gaat. De prijzen varieren per leeftijd van de bezoeker, plus de abonnementen zijn echt heel betaalbaar. Dit is dan wel een hele leuke speeltuin om op een saaie zondagmiddag naartoe te gaan.

Behalve de attracties zijn er ook speeltoestellen waar minder avontuurlijke kinderen zich toch kunnen uitleven. Net als bij Duinrell zou ik zeggen, kom je uit de omgeving en heb je jonge kinderen? Dan is dit echt een park voor jou!

Plopsa Indoor Coevorden

Bron: Plopsaparks

Plopsa Indoor Coevorden is een indoorpretpark in het noordoosten van het land. Het grote voordeel is dat vrijwel alle attracties zich indoor bevinden. Heel handig op een regenachtige of hele warme dag.

Maar eigenlijk is het elke dag een goede bestemming als je in de buurt woont. De attracties zijn met name geschikt voor jonge kinderen. Het is eigenlijk een grote, overdekte speeltuin met een paar attracties. Plus een terras voor de ouders, zodat ook zij zich niet hoeven te vervelen.

Toverland Sevenum

Bron: Toverland

Nog een indoorpretpark vind je in Toverland Sevenum, namelijk het Land van Toos. Dit is net als Plopsa Indoor een overdekt pretpark. Met speeltuinen en een aantal attracties, met ook hier het grote terras.

Buiten zijn er een paar attracties geschikt voor jonge kinderen, maar of die ook geschikt zijn voor jouw kleintjes is afhankelijk van de lengte en hoe snel ze iets eng vinden. In het indoorpretpark van Toverland zit je sowieso goed, maar weet dat je buiten ook nog wat mogelijkheden hebt.

Avonturenpark Hellendoorn

Plaatje ter illustratie

Het laatste pretpark dat thuis hoort op deze lijst is Avonturenpark Hellendoorn. Dit attractiepark heeft een speciaal Dreumesland met maar liefst 9 attracties voor kinderen onder de 1,20m.

Dan heb je genoeg keus van mini-attracties tot speeltoestellen. Plus ze hebben ook hier een hoop attracties voor oudere kinderen die iets meer spanning zoeken.

Daarnaast zijn er ook nog eens de andere shows en attracties die niet bij Dreumesland horen, maar die wel geschikt zijn voor jonge kinderen. Weet dus dat er hier genoeg valt te kiezen, ook als je kinderen nog heel klein zijn.

Dit waren ze de 6 pretparken voor jonge kinderen in Nederland. Bij een aantal heb ik geschreven dat het park leuk is als je in de buurt woont. Dat komt doordat de attracties eigenlijk best op elkaar lijken, deze parken hebben niet zoals de Efteling en Disneyland Paris een thema-attractie met een verhaal. Gewoon een leuke rit, wat vaak helemaal prima is, maar weet dat je diezelfde ritjes in Duinrell, Plopsa en Toverland tegen kunt komen. Persoonlijk zou ik er dan niet ver voor reizen.

De Efteling is wel echt een klasse hoger dan de rest. Dat merk je ook aan de prijs. Qua attracties voor jonge kinderen is het aanbod misschien kleiner dan die van andere parken op de lijst, maar het enorme Sprookjesbos maakt natuurlijk een hoop goed. Zelf heb ik ook nog steeds herinneringen aan de Efteling van toen ik heel jong was, luisterend naar de muziek uit de paddenstoelen. Alleen al voor de herinnering zou ik zeggen ga een keer naar de Efteling.

Wil je een goed alternatief voor de speeltuin of binnen zitten? Dan zou ik één van de andere parken uitkiezen op de lijst.