Leukste steden voor een dagje weg

Bij een stedentrip denk je toch vaak aan het buitenland. Aan wereldsteden als Brussel, Londen of Parijs. Maar ook in Nederland hebben we een hoop steden die zeker een bezoekje waard zijn. Zelfs al is het voor een dagje weg!

Veel steden in Nederland hebben hetzelfde te bieden als hun tegenhangers in het buitenland. Cultuur, bezienswaardigheden, historische gebouwen, maar ook lange winkelstraten en een hoop eetgelegenheden. Sommige steden hebben iets bijzonders, waarom ze bekend staan.

Dit zijn de leukste steden voor een dagje weg in Nederland. Ben ik er nog eentje vergeten? Laat het mij weten.

Dagje weg steden in Nederland

Wanneer je een leuke stad zoekt in Nederland is het meestal het makkelijkst om bij de grote steden te beginnen.

Grote steden

Amsterdam is echt een leuke stad om een dagje naartoe te gaan. Je kunt er heerlijk winkelen, er zijn een groot aantal restaurants en gezellige bars, bezienswaardigheden waaronder de Dam en diverse museums waarvan het Rijksmuseum het bekendst is.

Een andere leuke stad is Den Haag. Dat schrijf ik niet alleen, omdat ik er zelf woon. Nee, Den Haag heeft veel te bieden om je een dagje zoet te houden. Hoogtepunt is natuurlijk het Binnenhof, de Ridderzaal en het torentje van de Minister President. Plus Huis ten Bosch en Paleis Noordeinde, het woon- en het werkpaleis van de koning.

Rotterdam is een stad met een rijke historie. Als je hier loopt is het moeilijk voor te stellen dat een groot deel verwoest is geweest tijdens de tweede wereldoorlog. Leuk om hier te bezoeken zijn de bekende kubuswoningen, de Coolsingel en het havengebied aan de rand van de stad.

We blijven nog even in Zuid Holland met nog drie leuke steden. Delft en Leiden zijn beiden steden met een uitgebreid grachtenstelsel. Je ontkomt er dan ook niet aan om deze steden vanaf een rondvaartboot te bekijken. Gouda staat juist bekend om iets totaal anders, namelijk de kaas! In de zomermaanden wordt er op de markt een klein toneelstukje opgevoerd waarna je kaas en andere streekproducten kunt kopen.

In Brabant is Den Bosch een aanrader. Een gezellige winkelstad met een hoop terrasjes, leuke mensen en lekker eten. Plus natuurlijk de nodige bezienswaardigheden. Dat geldt ook voor Maastricht in het zuiden van het land. Hier ontkom je niet aan het eten van een stukje vlaai, wat overigens geen straf is.

Tenslotte zijn zowel Utrecht, Arnhem als Nijmegen een bezoekje waard. Ook dit zijn echt steden om te struinen en de oude gebouwen te bekijken. Net als de andere steden kan je ook hier terecht voor wat lekkers en om uitgebreid te winkelen.

Bijzondere steden/dorpen/plaatsen

De volgende steden, dorpen en plaatsen zijn met recht bijzonder te noemen. Staphorst bijvoorbeeld, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Of Giethoorn die je het beste per boot kunt bezichtigen.

Volendam, de bekende vissersplaats met de pittoreske huisjes. Evenals, Elburg met om de hoek de A. Vogeltuinen. En Dwingeloo met de bijzondere kerk met de ui-torens.

Waarschijnlijk ben ik er nog veel meer vergeten. Grote steden als Groningen en Leeuwarden, Middelburg, Zwolle en Eindhoven. We hebben ook zoveel mooie steden en plaatsen in Nederland. En dan zijn er natuurlijk nog de plaatsen over de grens, waaronder Antwerpen, Essen en Aken.

Heb ik jouw favoriet nog niet genoemd en moet deze zeker op de lijst? Stuur mij dan een berichtje!