Home Blog Bezienswaardigheden in Antwerpen die je absoluut niet mag missen!

Bezienswaardigheden in Antwerpen die je absoluut niet mag missen!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Antwerpen is zo’n fijne stad voor een stedentrip. Het is dichtbij, ze spreken dezelfde taal en boordevol cultuur, bezienswaardigheden en gezellige restaurantjes.

Dat is dan ook precies de reden waarom ik er regelmatig naartoe ga. Gewoon er even een dagje tussenuit, naar het buitenland maar toch dichtbij.

Als ik zelf naar een nieuwe stad ga dan doe ik online onderzoek. Zelf ben ik een typische toerist, ik wil wat dingen bekijken maar ook gewoon lekker rondstruinen en ergens eten.

Denk jij nu: “Ja dat wil ik ook!” Lees dan zeker verder.

Praktische informatie

Voordat we starten met de bezienswaardigheden eerst wat praktische informatie!

Waar ligt Antwerpen?

Antwerpen is een stad in het noorden van België. Vanaf de Nederlandse grens is het zo’n half uurtje rijden. Je kunt de stad ook goed bereiken via de trein. Ga dan naar Antwerpen Centraal met de internationale trein.

Kan je er goed parkeren?

Zeker. De makkelijkste manier om te parkeren is om één van de garages rond de Meir – de hoofdwinkelstraat – de kiezen. Zelf ga ik meestal voor de Parking aan de Eiermarkt. Deze is goedkoper dan de garage bij de winkelstraat.

Het adres van deze parkeergarage is: Eiermarkt 33/35, 2000 Antwerpen. Een dagkaart kost hier €20

Ook langs de straten kan je parkeren. Hier staan parkeermeters waar je kunt betalen. Vergeet dit ook niet te doen, ze delen bekeuringen uit en die moet je ook als Nederlander gewoon betalen.

Hoe is het verkeer in de stad?

Druk met veel wegopbrekingen. Eigenlijk net als elke andere stad hier bij ons. De beste tijd om er te rijden is doordeweeks net na de ochtendspits of in het weekend voor de opening van de winkels.

In de loop van de dag wordt het steeds voller op de weg. Geen probleem maar dan duurt het iets langer om op je eindbestemming te komen en je moet wat beter uitkijken.

Overnachten of terug naar huis?

Kan allebei. Toen mijn vriend en ik net verkering hadden zijn we samen een weekendje naar Antwerpen geweest. We hebben toen een hotel in het centrum genomen vlakbij het station.

Dat was toen heel goed te doen, we hebben ’s avonds lekker gegeten en zijn de volgende ochtend rustig weer richting huis gegaan.

Maar Antwerpen is ook een stad die zich goed leent voor een dagtocht of gewoon een shoppingtripje!

Dit waren de praktische zaken, ben ik er eentje vergeten, laat het weten!

Wat moet je doen in Antwerpen?

Als je naar Antwerpen afreist zijn er een aantal dingen die je moet doen en moet bezoeken. Die eerste categorie lees je in dit hoofdstuk. De bezienswaardigheden komen een stukje verderop!.

Winkelen in Antweroen

Je kan niet naar Antwerpen zonder te winkelen. Veel van de winkels herken je van hier – zoals de Zara, H&M en zelfs de Hema en Kruidvat.

De hoofdwinkelstraat is de Meir met daar aan vast de Keyserlei. Hier vind je de meeste winkeltjes. Houd je van luxe merken? Deze vind je langs de Komedieplaats en Schuttershofstraat.

Wanneer je de Meir volgt richting de Meirbrug dan heb je aan de linkerkant nog veel meer straatjes met boetiekjes. Er zit hier ook een MAC winkel (van de makeup).

Zou je de Meirbrug vervolgen langs de Schoenmarkt dan slaje rechtsaf richting de Groenplaats voor veel gezellige eettentjes, bezienswaardigheden en de McDonalds.

Frietje eten

Hoewel er een McDonalds zit en zo’n gefrituurd stukje karton af en toe best lekker is, moet je in België toch de echte friet eten. Lekker met zo’n klodder zure mayonaise.

De populairste plaats om dit te doen is bij Frituur No.1. Deze vind je in de Hoogstraat. Nog steeds op loopafstand van het centrum. Je loopt vanaf de Groenplaats langs de restaurants van de Oude Koornmarkt en dan krijg je aan je linkerkant de Hoogstraat. Frituur No. 1 zit op de hoek.

Het zit vlakbij de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, één van de bezienswaardigheden in de stad.

Een echt Belgisch biertje drinken in Antwerpen

We blijven nog even in het thema eten&drinken. Want Antwerpen heeft namelijk een lokaal biertje dat in de stad zelf gebrouwen wordt. De brouwerij van De Koninck zit op de Mechelsesteenweg 291. Maar dat is een aardig eindje bij de winkels vandaan.

Vlakbij de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal zit een bar die heet Paters Vaetje. Hier kan je op het terras met uitzicht over de kathedraal een lokaal biertje proberen.

Het oude centrum van Antwerpen bezoeken

We blijven nog even in de buurt van de kathedraal. Dit is namelijk het oude gedeelte van de stad. Het is hier absoluut de moeite waard om rond te struinen en de gebouwen te bekijken. Natuurlijk kom je onderweg een aantal bezienswaardigheden tegen. Verderop meer daarover.

Je zult ook zien dat het in deze straten minder chaotisch is. De Meir en Keyserlei zijn echt winkelstraten. Er is reuring en er loopt heel veel vol. Dat is in dit deel iets minder. Al lopen hier natuurlijk ook genoeg toeristen.

Wil je echt een rustig plekje? Breng dan een bezoekje aan de Vlaaikensgang. Deze vindt je ter hoogte van de Oude Koornmarkt 16. Het is een heel smal straatje waar de meeste toeristen voorbij lopen. Maar je zult zien, het is echt een bezoekje waard.

Tenminste 1 museum bezoeken

Net als elke andere stad heeft Antwerpen diverse musea met uiteenlopende collecties.

De grootste is het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen of KMSKA. Dit museum heeft een uitgebreide collectie schilderijen, beeldhouwwerken en tekeningen uit de 14e tot 20e eeuw. Bekijk hier alle informatie.

Een ander museum – dat wel een stuk kleiner is – is die gewijd aan het werk van de Belgische schilder Peter Paul Rubens. Je brengt hierbij letterlijk een bezoek aan zijn huis en studio. Deze laatste ligt in het centrum aan de Wapper 9. Meer op de site van het Rubenshuis.

Het KMSKA ligt erbuiten aan de Leopold de Waelplaats 2. Vanaf de Meir is het ongeveer 20 minuten lopen. Of 3 haltes met de bus. Hiervoor stap je op bij de halte Antwerpen Groenplaats en je stapt uit bij Antwerpen Museum.

Voor informatie over de route, tickets en welke bus je nodig hebt, kan je het beste de site van De Lijn raadplegen.

Naar het Diamantkwartier in Antwerpen

Het Diamantkwartier ligt vlakbij Centraal station. Het staat niet alleen bekend om de grote hoeveelheid juweliers, maar ook om de Joods-Orthodoxe bevolking. Deze kleden zich nog op traditionele wijze. Hierdoor hoor je kinderen – en veel volwassenen – vooral de vergelijking met Amish maken.

Je kunt in deze wijk trouwens ook écht terecht om losse diamanten en sieraden te kopen. Leuk als kadootje voor je partner (hint!). Vergeet niet af te dingen in deze winkels, je krijgt altijd iets van de prijs af.

Dieren kijken in de ZOO Antwerpen

Bron: ZOO Antwerpen

Midden in het centrum ligt de ZOO Antwerpen. Een kleine stadsdierentuin die je goed kunt combineren met een stedentrip. Het ligt direct aan het Centraal Station. Centraler kan dus bijna niet.

De dierentuin heeft eigenlijk maar één route langs alle verblijven. De dieren zie je over het algemeen ook in andere dierenparken. Wat deze ZOO de moeite waard maakt is de locatie midden in het centrum en dat het goed te combineren is met winkelen en gebouwen bezichtigen.

Een ticket kost €26,50 voor volwassenen en €20-€25,50 voor kinderen, afhankelijk van de leeftijd.

Wat moet je zien?

Hierboven waren de 7 dingen die je zeker moet doen in Antwerpen, maar dan is er nog eentje: je moet zeker de volgende bezienswaardigheden bekijken:

  • Centraal Station
  • Het Stadhuis
  • De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
  • Groenplaats
  • Grote Markt
  • Paleis op de Meir
  • Steen Kasteel
  • Vleeshuis

De makkelijkste manier is om vooraf een route uit te stippelen. Mijn tip zou zijn om via het Centraal Station (en het Diamantkwartier) naar de Keyserlei te lopen, vervolgens oversteken naar de Meir.

Deze loop je af tot aan de Schoenmarkt, dan rechtsaf de Groenplaats op. Langs de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, richting de Grote Markt en het Stadhuis. Vanaf hier richting het water over de Suikerrui en dan rechtsaf de Vleeshuisstraat in.

Als je dan nog energie hebt kan je ook nog langs het water lopen richting het Eilandje.

Wat ik vooral niet zou doen!

De bezienswaardigheden in Antwerpen liggen vrij dicht bij elkaar. Het centrum is niet zo groot en daardoor te voet goed te doen.

Zelf met de auto op pad langs de bezienswaardigheden zou ik niet doen. Ook met de taxi van de ene naar de andere kant is een dure aangelegenheid.

Hiervoor is het openbaar vervoer een goed alternatief.

Vergeet daarbij ook niet dat de meeste mensen Nederlands/Vlaams spreken. Dus kom je er niet uit, vraag het dan gewoon.