Home Blog Hoe leuk is een kerstmarkt? En moet je er voor naar Duitsland?

Hoe leuk is een kerstmarkt? En moet je er voor naar Duitsland?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Deze week gaan ze weer van start, de Duitse kerstmarkten. Toch wel een van de meest bekende uitjes in de winter. In het donker struinen langs de vrolijk verlichte kraampjes met een beker glühwein in je handen. Klinkt magisch toch? Maar hoe leuk is zo’n kerstmarkt nu echt?

Wat is een kerstmarkt?

Een kerstmarkt bestaat uit allerlei kraampjes die je vindt in het centrum van de meeste grote steden in Duitsland. Bij ons in de buurt zijn dat bijvoorbeeld Oberhausen, Düsseldorf, Dortmund en Keulen. De markt gaat meestal in de loop van de middag open, maar is eigenlijk het leukst wanneer het donker is.

De kraampjes verkopen vooral eten en souvenirs. Dat kan de bekende glühwein zijn, maar ook broodjes worst, warme groenten, koeken en andere zoetigheden en zelfs Hollandse friet. Het is een enorm toeristische happening met als doel om je zoveel mogelijk te laten kopen.

Meestal zit er bij de kerstmarkt ook een kleine kermis. Vooral met attracties voor kinderen. En sommige kerstmarkten hebben een schaatsbaan of zelfs skibaan.

Is het leuk?

Een bezoek aan een kerstmarkt is best een leuk uitje. Zeker ’s avonds is de sfeer op de kerstmarkt erg goed. Het is gezellig en je komt helemaal in de feeststemming. Wel moet ik toegeven dat ik er meer van had verwacht. Want hoewel een stad meestal meerdere kerstmarkten heeft, verkopen ze eigenlijk allemaal dezelfde producten.

Het is zeker leuk om langs de kraampjes te struinen en wat lekkers te halen. Maar wij vonden het geen avondvullende activiteit. Zeker als je als stel of gezin gaat. Ga je met een groep vrienden dan kun je er een gezellige stapavond van maken. Je zult er genoeg drankjes vinden.

Wij hadden het na een paar uurtjes wel gezien. De kerstmarkten zijn buiten en daardoor zul je extra je best moeten doen om warm te blijven.

Kerstmarkten in Nederland

De bekendste kerstmarkten in Nederland vind je in Limburg. Bijvoorbeeld in Valkenburg in de mergelgrotten. Deze kerstmarkten zijn toch wat Hollandser. Met kraampjes waar je bijvoorbeeld kleding en zelfgemaakte knutsels kunt kopen.

Ook in andere steden in Nederland zie je langzaam steeds vaker kerstmarkten. Een daarvan vind je in Den Haag. Tijdens deze kerstmarkt kun je winkelen, luisteren naar muziek en vooral veel winterse drankjes drinken.

Let wel op dat de meeste Nederlandse kerstmarkten pas na Sinterklaas beginnen. In Duitsland is dit de laatste week van november.