8x wat je moet weten over Parijs! Winkelen, vervoer, restaurants en hotels!

Parijs de stad van de liefde. Van de cultuur en de oude gebouwen. En van het winkelen. Van Louis Vuitton tot Disney Store, alles vind je hier in het centrum van deze Franse stad. Zelf kom ik er regelmatig, ik houd van de sfeer en het eten. En alle bezienswaardigheden. Daarom vandaag een artikel helemaal gewijd aan deze prachtige Franse stad!

1. Wat kan je doen in Parijs?

Er is zoveel te doen in deze stad dat je aan één dag niet genoeg hebt. Boek zeker 2 of liever nog 3 dagen zodat je alles rustig kunt bekijken. Zelfs als je niks hebt met oude gebouwen of musea kan je jezelf hier goed vermaken.

Al is het maar met een boek op een bankje langs de Seine. Heerlijk mensen kijken en genieten van de geluiden van de stad.

Parijs is opgedeeld in arrondissementen – of deelgemeentes – dat is handig, want dan weet je ongeveer waar je moet zijn in deze enorme stad. Voor de Sacre Coeur moet je bijvoorbeeld in Arrondissement 18 zijn, terwijl voor de wekelijkse kunstmarkt op zondag je juist weer naar nr. 14 moet. De Eiffeltoren ligt in 7 en het Louvre in 1.

Denk je nu nou snap ik er helemaal niks meer van? Komt goed.

2. Hoe verplaats je je door de stad Parijs?

De makkelijkste manier om in Parijs van punt a naar punt b te komen is de metro. Een los kaartje voor de metro kost €1,90. Koop je er direct 10 dan betaal je €16. Met deze kaartjes mag je 2 zones reizen, dat is voldoende om alles te zien binnen de stad. Maar de makkelijkste manier is om een “Paris pass” te kopen. Hiermee mag je onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer. Deze kan je hier kopen.

Daarnaast – als je lichamelijk in goede staat bent natuurlijk – kan ik lopen ook echt aanbevelen. Het ligt allemaal minder ver uit elkaar dan je denkt.

Zelf neem ik meestal een hotel bij de Champs E’lysee. Vanuit hier heb je een prachtig startpunt. De Arc de Triomphe is vlakbij en als je een zijstraat neemt ben je al bijna bij de Seine. Het verste dat je zult lopen is ongeveer 6km. Dat is de afstand van de Arc de Triomphe tot aan de Notre Dame. Dat klinkt ver maar je zult het nauwelijks merken. Onderweg valt er genoeg te zien.

Alleen naar de Sacre Coeur is het te ver lopen. Hiervoor zou ik een kaartje kopen voor de metro.

3. Winkelen in Parijs

Natuurlijk zijn in Paris alle luxe merken van de partij: Louis Vuitton, Hermes en Dior. Deze winkels zitten in prachtige monumentale panden en zijn alleen daarom al een bezoekje waard. Daarbij is het leuk mensen kijken en als je het geld er voor over hebt kan je er ook hele mooie spullen kopen.

Dat geldt ook voor het warenhuis Galeries Lafayette en Printemps. Beiden zijn luxe warenhuizen vol designer spulletjes. Maar ook als je wat minder te besteden hebt kan je hier leuke dingen kopen. Vanaf de Arc de Triomphe een klein half uurtje lopen dus prima te doen.

Natuurlijk zit Parijs ook vol kleine boetiekjes vol bijzondere kleding en kunst. Te veel om op te noemen.

Daarom vind je hier op de officiële website van de stad een compleet overzicht. Al zou ik je één dingen willen aanraden: plan niet te veel vooraf. Laat je verrassen en ga op ontdekkingstocht. Zeker als je te voet door de stad trekt kom je vaak langs de bijzonderste plekken en leuke eettentjes.

4. Eten en drinken, de restaurants in Parisj

Je kunt niet naar Parijs zonder slakken te hebben gegeten…. Nee geintje, behalve als je dat lekker vindt natuurlijk. Maar je kunt hier zoveel verschillende soorten eten krijgen.

Van de McDonalds tot verse broodjes bij de bakker en sterrenrestaurant. Er is hier voor iedereen wel iets te krijgen. De complete lijst is te lang om op te noemen en ik heb ook niet echt een favoriet restaurant. Wat ik meestal doe is, wanneer ik honger begin te krijgen, langs de diverse restaurants lopen. Bekijken wat er op de menukaart staat en hoe druk het binnen is.

Vergeet niet dat de Fransen uitgebreid lunchen en zeker tot 14.00 in het restaurant zitten. Daarbij dineren ze laat, 21.00 is geen uitzondering. Kijk daarom niet verbaast op als het restaurant om 17.30 nog helemaal leeg is terwijl deze online en hoge beoordeling kreeg. Hooguit toeristen zullen er dan al zitten. Gewoon aanschuiven en proberen!

5. Met de auto (en trein) naar Parijs

Niet doen.

Oke, dat was misschien een beetje kortaf maar ik meen het wel. Rijden in Parijs is een drama, je auto zal waarschijnlijk ergens wat krasjes/deuken op gaan lopen en parkeren is vaak duur. Als je al een parkeerplaats weet te vinden in de stad. Of een hotel waarbij je kunt parkeren.

Ontkom je er niet aan, omdat je Parijs bezoekt terwijl je op doorreis bent, kies dan een hotel buiten de stad en zet daar je auto neer. Neem vervolgens het openbaar vervoer naar het centrum. Dat gaat je een hoop stress en irritatie schelen, ik beloof het je!

De beste manier om naar Parijs te gaan is de trein. Met de Thalys naar Paris – Gare du Nord en vanuit hier de metro naar het centrum. Het wijst zich allemaal vanzelf, mij is het ook gelukt en ik spreek alleen middelbare school Frans, dus ik weet zeker dat ook jij er uit gaat komen.

6. Musea en bezienswaardigheden in Parijs

Ben je in Parijs dan moet je natuurlijk naar de Eiffeltoren. Heb je geen hoogtevrees dan kan je de lift of trappen naar boven nemen voor een prachtig uitzicht.

Ook de Arc de Triomphe, Sacre Coeur en Notre Dame mogen niet ontbreken op je lijstje, net als het Garnier Opera gebouw, het Pantheon en Hotel des Invalides. In die laatste kan je het graf bekijken van de kleine keizer Napoleon Bonaparte. Een imposant graf die je niet mag missen.

Qua musea staat het Louvre natuurlijk op nummer 1. Daar is het bij 1 schilderij altijd enorm druk: de Mona Lisa. Zelfs als je niet van kunst houdt zou ik hier zeker naartoe gaan. Als is het maar voor een selfie met dit beroemde schilderij. Daarbij zijn ook het Orsay Museum en het Centre de Pompidou zeker de moeite waard. De goedkoopste manier om deze te bezoeken is door vooraf de museumkaart aan te schaffen.

Wanneer je naar de Eiffeltoren wandelt vanaf de binnenstad kom je bij een brug, de Pont de l’Alma. hier zie je het verkeer een tunnel in gaan. Dit is de tunnel waar in 1997 Prinses Diana is verongelukt. Hier bevindt zich ook een gedenkteken.

Tenslotte kan ik ook een boottochtje over de Seine aanraden. Parijs vanaf het water bekijken geeft een andere dimensie aan stad zeker als je ’s avonds gaat.

7. Hoe zit het de veiligheid?

Dit vind ik zelf altijd een dingetje. Als ik in een vreemde stad ben wil ik altijd weten hoe veilig ik mij daar kan verplaatsen. In al die jaren dat ik al naar Parijs ga is er nog nooit iets geks gebeurt. Zelfs als wij een hotel hadden in een wat smal zijstraatje.

Over het algemeen kan je hier prima over straat, maar net als in elke andere stad, wees gewoon altijd op je hoede.

Het enige irritante vind ik de verkopers bij de Sacre Coeur. Die trekken je mee om maar iets te verkopen. Ze irriteren je zo dat je ze het liefst een mep wil verkopen, maar doe dit niet, want ze staan binnen een paar sec met een hele groep om je heen. De spullen die ze verkopen kan ik niet anders omschrijven als goedkope troep. Mijn tip, negeren, strak voor je uitkijken en doorlopen. En nee het is niet zielig, ze staan daar illegaal toeristen op te lichten. Niet aan meewerken!

Maar als je die eenmaal achter je hebt gelaten heb je een prachtig uitzicht over de stad! 🙂

8. Naar Disneyland Paris

In tegenstelling tot wat veel mensen denken ligt dit pretpark niet in de stad maar in een gemeente op ongeveer 30 minuten er vandaan. De snelste manier om er te komen is met de RER-A. Vanaf de Arc de Triomphe is dit 15 haltes. Je bent dan ongeveer 45 minuten onderweg inclusief lopen. Je stapt dan uit op het station: Gare de Marne la Vallée Chessy. Dit is het station van Disneyland Paris, direct naast de pretparken.

9. Verblijven in Parijs

Ga je naar Parijs dan heb je waarschijnlijk een hotel nodig.

Je kunt hier echt allerlei accommodaties vinden in uiteenlopende prijsklasses. Wil je een écht luxe hotel dan zou ik gaan voor de Ritz. Dit is het hotel waar ook Prinses Diana haar laatste nacht doorbracht. Maar er hebben hier natuurlijk nog veel meer beroemde mensen gelogeerd.

Zelf kijk ik meestal voor een hotel in de prijsklasse €300 per nacht. Ja ik weet, niet goedkoop, maar dan heb je wel een goede locatie vlakbij de bezienswaardigheden. Misschien niet direct in de hoofdstraten of bij de Seine, maar wel in de buurt. Het liefst bij de Arc de Triomph in de buurt. Dan is er in de straten er omheen ook genoeg te doen.

Ontbijten in het hotel doe ik nooit, ik vind het leuker om iets te eten bij een bakkertje in de buurt.

Nog een laatste tip

Alle informatie om je verblijf voor te bereiden vind je op deze website. Deze heeft alle officiële toerisme informatie op een rij. Van restaurants en winkels tot musea. En je kunt vooraf al handig kaartjes kopen.

Bianca

Bianca

Bianca houdt van reizen, ontspannen en lekker eten. Vakanties moeten vooral zonder gedoe. Ze is een groot Disney en pretparken fan!
Deel deze post
Aanmelden voor onze

Nieuwsbrief

Zal worden gebruikt in overeenstemming met ons privacybeleid