De 6 mooiste steden van Nederland

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Nu naar het buitenland reizen niet zo vanzelfsprekend meer is, gaan we toch op zoek naar plekken dichterbij. Want we vergeten soms weleens hoe mooi Nederland eigenlijk is.

Ook de steden hier zitten boordevol cultuur en bezienswaardigheden. En doen niet onder voor een andere Europese stad.

Daarom in dit artikel de 6 leukste steden van Nederland. Maar eerst de criteria, want hoe is deze lijst tot stand gekomen.

Wanneer is iets een leuke stad?

Voor mij is het een leuke stad als ik er fijn kan winkelen. Als er genoeg gezellige restaurantjes zijn. En ik er heerlijk kan rondstruinen en kijken naar gebouwen.

Maar dat kan voor jou natuurlijk compleet anders zijn. Misschien vind jij het aantal bars wel het belangrijkst. Of de terrasjes met uitzicht. Het kan ook dat je juist voor de cultuur gaat, de theaters en musea.

Daarom heb ik voor het samenstellen van deze lijst gekeken naar steden die voor elk wat wils bieden. Waar iedereen zich kan vermaken, of je nou voor de culturele bezienswaardigheden komt of om uitgebreid te winkelen.

Dit zijn ze dan: de leukste steden van Nederland

We kunnen deze lijst natuurlijk niet beter beginnen dan met onze hoofdstad: Amsterdam.

Amsterdam

Ongeacht je voorkeur voor voetbalclub, dit is een stad waar je geweest moet zijn. Als je echt even de toerist in eigen land wilt uithangen dan kan dat op geen betere plek dan Amsterdam.

Hier kan je winkelen in de bekende Kalverstraat, P.C. Hooftstraat en de vele straten daar tussenin. Vanuit het Centraal Station ligt alles op loopafstand. Over de grachten van het Damrak met daarachter de Wallen tot het Vondelpark en het Rijksmuseum.

Voor gezelligheid ga je naar het Leidseplein of het Rembrandtplein. Alles is prima te voet te doen. Wil of kan je dat stuk niet lopen dan kan je het beste met de tram gaan. De verbinding is snel en goed.

Voor liefhebbers van musea is er in Amsterdam ook genoeg te doen. Het Rijksmuseum noemde ik hierboven al even. Maar je hebt bijvoorbeeld ook het Van Gogh Museum en het Anne Frank Huis. Dit zijn toch wel de 3 must-sees als je in deze stad bent.

Den Haag

Den Haag is nog zo’n stad die voor elk wat wils bied. Theater in de Koninklijke Schouwburg. Het Mauritshuis vol Nederlandse meesterwerken. En natuurlijk het Binnenhof en de Ridderzaal.

Houd je meer van winkelen dan kan je terecht in de Grote Marktstraat, Spuistraat en het Noordeinde. In die laatste vind je ook het werkpaleis van de koning.

In en om de winkelstraten vind je diverse cafés en restaurants. Waar er eten te krijgen is uit vrijwel elke cultuur. Het centrum is een leuke plek om rond te struinen. Maar vergeet ook het strand niet!

Hoewel Scheveningen behoorlijk toeristisch is, is je stedentrip Den Haag niet geslaagd als je niet ook even naar deze badplaats bent geweest.

Rotterdam

Rotterdam is nog zo’n fijne stad om rond te lopen. Kijken naar de oude gebouwen en meer leren over hoe deze stad verwoest werd tijdens de oorlog.

Het bekendste museum in deze stad is het Museum Boijmans Van Beuningen. Hier vind je een collectie met uiteenlopende kunstwerken plus daarbij diverse tentoonstellingen. Let wel op: dit museum is tot naar verwachting 2021 gesloten wegens een grootschalige renovatie.

Winkelen kan je gelukkig ook in Rotterdam. Dit doe je langs de Lijnbaan en natuurlijk in de Koopgoot. In de straten er omheen kan je heerlijk struinen, op zoek naar kleine restaurantjes terwijl je de gebouwen bewondert.

Natuurlijk mag ook een bezoek aan de kubuswoningen niet ontbreken. En natuurlijk moet je ook een kijkje nemen langs het water. Dit blijft natuurlijk een echte havenstad.

Een bezoek aan Rotterdam kan je ook goed combineren met Diergaarde Blijdorp. Je vindt deze dierentuin achter het Centraal Station.

Maastricht

Lekker eten, vriendelijke mensen en gezelligheid. Dat zijn de redenen waarom er grote aantallen toeristen naar Maastricht gaan. En geef ze eens ongelijk.

De mooiste bezienswaardigheden in deze stad zijn de Basiliek van Sint Servaas, Het Vrijthof met daarop de Sint Janskerk, de Graanmarkt en het Onze Lieve Vrouweplein.

Ook kan je hier niet naartoe zonder een punt Limburgse vlaai te proberen. Zoek daarvoor wat kleinere bakkerijen net buiten de drukte. Hier richten ze zich minder op toeristen.

Den Bosch

Den Bosch is een stad die voor elk wat wils biedt. Het heeft een rijke historie. Zo vindt je hier het oudste bakstenen woonhuis van Nederland.

Ook kan je hier een leuke vaartocht maken over de Binnendieze. Dit zijn alle waters in de stad die met elkaar verbonden zijn. Tijdens de tocht ga je in een open boot door de stad en zelfs onder de gebouwen door.

Houd je van musea? Ga dan naar het Museumkwartier en het Jheronimus Bosch Art Center.

Tenslotte moet je ook echt even een Bossche Bol eten. Mijn tip: deel deze met iemand, want het is een hele hap!

Delft

De laatste leukste stad van Nederland is studentenstad Delft. Begin je bezoek aan deze stad op de Markt. Hier vind je het prachtige stadhuis en de Nieuwe Kerk – waar leden van de Koninklijke Familie begraven liggen.

Rondom de markt vind je veel gezellige eettentjes en cafés. Ook kan je hier struinen over de grachten en naar hartenlust winkelen.

De twee musea in deze stad die een bezoekje waard zijn, zijn het Museum Prinsenhof en het Vermeer Centrum. Beiden op loopafstand vanaf het centrum.

Deze stad is het best te bereiken met de trein. Laat je niet misleiden door het lelijke station, het oude centrum is stukken mooier!