Met de elektrische auto naar Texel

Een paar weken geleden besloten wij met onze elektrische auto naar Texel te gaan. En hoewel we al 1,5 jaar elektrisch rijden, is het toch altijd spannend wanneer je naar een nieuwe bestemming gaat. Zeker wanneer het een eiland is. Vooraf kijken we altijd op de kaart met laadplekken en gelukkig waren er op Texel meer dan genoeg. Hierop besloten we het er dan toch op te wagen!

De reis naar Texel

Wij wonen in Den Haag. Dat betekent dat we zo’n 140km moesten rijden naar Texel. Onze auto heeft een WLTP van 420km, ruim genoeg dus om de rit te maken. In de praktijk komt dit neer op zo’n 320-350km waar je na 270km een melding krijgt om te laden. Nog steeds ruim genoeg.

Toch leek het ons een goed idee om voor de veerpont nog even te laden. Helaas waren er op het laatste deel van de route weinig snelladers. De snellader die het dichtst in de buurt van Den Helder lag, bleek het niet te doen. Daarop besloten we pas te laden wanneer we op Texel zouden zijn.

Laden op het eiland

Dit vonden wij het spannendst, want kon je wel laden op Texel? Maar dat kan, zeker. Geen snelladers helaas, dus je moet er wel de tijd voor nemen. De meeste dorpen en bezienswaardigheden hebben laadplekken. Dat geldt ook voor de meeste campings, vakantieparken en sommige vakantiehuizen. Die laatste plekken zijn privé en alleen te gebruiken door gasten. Heb je een elektrische auto dan loont het zeker om te kijken naar een huisje of camping met laadplekken. Al zul je de auto waarschijnlijk niet veel gebruiken op het eiland.

De openbare laadplekken zijn beperkt. Meestal zijn het maar twee plekken die razendsnel vol staan. Wij hadden geluk met het laatste plekje bij de vuurtoren. Hier hebben we tijdens onze strandwandeling genoeg kunnen laden om de rit naar huis weer te kunnen maken. Bij de Slufter vind je de laadplekken net in een bocht waardoor ze minder goed opvallen. Deze plekken waren dan ook nog vrij tijdens ons bezoek.

Laadplekken bij winkelcentrums en in de dorpen zijn vaak ook al bezet. Helaas ook door mensen die niet aan het laden zijn, maar denken dat het een privéplek is voor mensen met een elektrische auto. Niet netjes, maar je kunt er weinig tegen doen.

Met de elektrische auto naar Texel tips

  • Zorg dat je met tenminste een range van 100-120km het eiland op gaat. Dan hoef je niet meteen te laden en is het ook niet zo erg als een plek bezet is.
  • Zoek een huisje of camping met laadplekken wanneer je van plan bent de auto vaak te gebruiken. Laat je de auto staan, dan is dat niet nodig. Zorg dan dat je tenminste genoeg range hebt om thuis te komen.
  • Houdt er rekening mee dat er veel elektrische auto’s rijden op Texel. Hierdoor staan laadplekken vaak snel vol. Is er een plek beschikbaar en moet je laden? Gelijk doen, zelfs als je kort gaat winkelen of lunchen.
  • Laadt alleen wanneer het nodig is. De meeste moderne elektrische auto’s hebben een goede actieradius en hoeven echt niet elke keer aan de lader. Houdt de plekken leeg voor mensen die echt moeten laden. Zelfs als dat betekent dat je daardoor iets verder moet lopen.
Scroll naar boven