Hoe leuk is een dagje naar de stad Groningen?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Groningen is zo’n stad waar je vanuit de randstad niet zo snel komt. Het is best een stukje rijden en dan ga je toch eerder naar België of Duitsland. Best zonde eigenlijk, want ik heb me altijd afgevraagd hoe deze stad eruit ziet en wat er te doen is.

Voor een bezoek kijk ik altijd bij de lokale VVV wat er te doen is. In de stad Groningen zijn er naast een aantal bezienswaardigheden voornamelijk veel gezellige winkels en restaurants.

Het is meer een stad om te struinen dan om te bezichtigen. Maar dat geeft niks, dat is ook wel eens lekker. Voor wie er op zoek is naar wat cultuur dan zijn er altijd de vele musea in de stad.

Maar laten we beginnen met de bezienswaardigheden!

Bezienswaardigheden Groningen

De múst-see in Groningen is toch wel een Martinitoren. Een toren van bijna 100 meter hoog die je met een gids kunt beklimmen. Hiervoor moet je vooraf kaartjes reserveren bij de VVV of door te bellen naar 050 3139741. Het zijn in totaal 250 treden dus je moet wel in een goede conditie zijn. Maar eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Een andere bezienswaardigheid in Groningen is de Folkingestraat. Een kleurrijk deel van de stad dat ooit werd uitgeroepen tot de leukste winkelstraat van Nederland. Het is ook een straat met een verleden. Als onderdeel van de Joodse Buurt zie je kunstwerken die weergeven hoe de Tweede Wereldoorlog impact heeft gehad op dit deel van de stad.

Wil je mooie foto’s maken van de stad? Dan moet je zeker naar de Hoge der A en Lage der A. Wandelend langs de kades kom je langs 28 rijksmonumenten en 11 gemeentemonumenten. Het doet door de brede grachten en vele boten denken aan Amsterdam of Leiden. Dit gedeelte van de stad is zeker een bezoek waard. En het is absoluut geen straf om onderweg even te stopppen op een terrasje.

De laatste bezienswaardigheid is de Prinsentuin. Dit hofje vind je vlakbij de Martinitoren en bestaat uit mooi aangelegde tuinen. Maar het meest bijzondere is nog wel de rust en de stilte midden in het centrum van zo’n drukke stad.

Musea

Groningen is een aantal musea rijk. Het bekendste – en niet echt mooie – Groninger Museum heeft een gevarieerde collectie plus regelmatig tentoonstellingen. Momenteel is er een tentoonstelling over de Rolling Stones die tot eind februari 2021 te zien is.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum is gevestigd in een prachtig authentiek gebouw. Hier ga je echt even terug in de tuin. Zelf vind ik oude gebouwen ook altijd zo’n typische geur hebben. Lekker nostalgisch. In dit museum aan de Brugstraat in Groningen vertellen ze je alles over de geschiedenis van de scheepvaart in het noorden van Nederland vanaf de middeleeuwen tot nu.

Tenslotte een museum waar de kinderharten sneller van gaan kloppen. Storyworld, te vinden op de 6e verdieping van het Forum Groningen. Hier leer je meer over het geheim achter het vertellen van verhalen. In tekenfilms bijvoorbeeld maar ook in games als Fortnite. Kinderen kunnen hier ook zelf aan de slag met het maken van hun eigen verhaal.

Eten, drinken en winkelen

In de omgeving van de Martinitoren heb je veel mogelijkheden om lekker te winkelen of om uit te rusten in een gezellig restaurantje.

Zeker als je daarna ook nog richting het westen loopt vind je nog veel meer bekende merken en de door velen geliefde Primark. Er is voor elke smaak wel iets te vinden. Ook als je van streekproducten houdt zit je hier goed. En er zijn ook genoeg plekken voor een high tea of om lokale biertjes te proeven.

Eigenlijk wil ik je ze min mogelijk vertellen waar je heen moet, gemeen he! Want weet je waarom? Groningen is zo’n stad waar je wilt struinen. Waar je rond wilt lopen en de sfeer wilt proeven. Dit is niet zo’n stad waar je de bezienswaardigheden af gaat en het wel gezien hebt. Hier moet je gewoon rondlopen en op ontdekkingstocht gaan. Dan heb je de allerleukste dag, echt waar!