Nightmare Before Christmas review: is het nou een kerst of halloween film?

Nightmare Before Christmas is een echte cultfilm. Gek woord eigenlijk voor een tekenfilm die toch gericht is op met name jonge kijkers. Maar deze film heeft door de jaren heen een grote groep fans vergaard en er komen er nog steeds een hoop bij.

En ik ben er één van. Op mijn bureau – waaraan ik dit artikel schrijf – staan twee beeldjes: eentje van Jack en Sally. Plus twee sleutelhangers die ik heb meegenomen uit Disneyland Paris en nog steeds aan mijn sleutelbos moet doen.

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat ik dol ben op deze film. Maar ik zal mijn best doen een eerlijke review te geven. Want ik weet dat niet iedereen deze film zal waarderen. Er zitten best spookachtige scenes in, die echt niet geschikt zijn voor jonge kijkers.

Maar voor ik aan de review begin eerst een korte samenvatting van de film!

Waar gaat Nightmare Before Christmas over?

In Nightmare Before Christmas gaan we naar het dorpje Halloween Town. Hier leven alleen maar griezels. En ze leven elk jaar toe naar Halloween.

Maar de koning van het dorp wil meer. Jack komt bij toeval terecht in een Christmas Town, waar ze hoe verrassend, alleen maar kerst vieren.

De witte sneeuw, de vrolijkheid, de cadeautjes, onze Jack wil het allemaal. Hij besluit daarom om naast Halloween ook een keer kerst te vieren. Daarvoor krijgt iedereen in het dorp een taak. De één moet een boom regelen, de ander cadeaus.

Sally, een soort vrouwelijke Frankenstein’s monster, krijgt de taak om een Sandy Claws pak te maken. Jack bedoelde Santa Claus, maar hij heeft het verkeerd verstaan, desalniettemin maakt zij een prachtig kerstman pak voor hem.

Alles gaat goed totdat de slechte Oogie Boogie zich ermee gaat bemoeien. Hij rekruteert 3 slechte kinderen om zijn boosaardige plan uit te voeren. Hoe dat afloopt zul je in de film moet bekijken!

Waarom zijn zoveel mensen dol op deze film?

Deze film is wat duisterder dan de meeste Disney films. De figuren zijn echt griezelig en de stijl – gecreëerd door Tim Burton – is anders dan de zoetsappige prinsessenfilms.

Het is een volwassen tekenfilm met best enge scenes. Maar wel weer met een prachtig liefdesverhaal, want onze Sally is namelijk verliefd op Jack. Als kijker hoop je naast het mislukken van het plan van Oogie, ook dat Jack voor Sally valt.

Bij mij op het bureau is dat zeker gelukt, maar of dat ook in de film gebeurt…tja, dan zul je toch moet en kijken.

Terug naar de film en waarom mensen er zo dol op zijn. Dat komt enerzijds door het donkere/duistere van de film. Het spreekt liefhebbers van fantasie- en het horrorgenre aan.

Verder gaat het over twee populaire feestdagen en dan is er nog het liefdesverhaal van de twee hoofdrolspelers.

Het is een film die je de hele tijd geboeid houdt. Plus met een aantal leuke meezingers erin.

Voor wie is Nightmare Before Christmas?

Kijkwijzer geeft een advies om vanaf 6 jaar pas deze film te bekijken. Dat vind ik zelf nog best aan de jonge kant. Het is wel echt een griezelige film. Denk aan de Griezelbus maar net iets enger.

Er vallen ledematen af, Sally probeert iemand te vermoorden, het is niet niks. Het gebeurt allemaal wel op een lieflijke manier maar nog steeds vind ik het voor kinderen best pittig.

Je kunt als ouders zelf het beste inschatten of jouw kind deze enge film aan kan.
Verder is het zeker een leuke film om te bekijken. Lekker griezelen en meezingen.

Is het nou een kerst- of halloween film?

Wat mij betreft beiden. Al kan ik deze film het hele jaar door kijken. Het is een perfecte film voor tijdens halloween maar ook om tijdens de kerst nog even te kunnen griezelen. Uiteindelijk draait het in deze film om een halloween die kerst probeert te vieren.

Dus eigenlijk een kerstfilm dan he, of toch halloween? Wat vind jij?

Leukste kortingsacties!

Bianca
Bianca
Hi, ik ben Bianca! Op WereldvolMagie geef ik je tips om zoveel mogelijk uit een dagje naar het pretpark te halen. Walt Disney World in Orlando is mijn favoriete park, gevolgd door Disneyland Paris. Heb je een vraag over deze parken? Stuur mij dan een berichtje op Facebook of Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Disney Plus kijken op je Samsung Smart tv, zo doe je dat!

Wij hebben sinds kort een Smart tv. In eerste instantie wilde ik daar niet aan, want hoeveel gebruik je het nou. Nou, veel. Dagelijks...

Mijn favoriete kerstfilms op Disney Plus

Hoewel de sint nog in het land is wanneer ik dit schrijf, kijken velen toch al uit naar de kerst. Even wat licht in...

Mary Poppins Returns review door een fan van de originele film!

De eerste Mary Poppins film heb ik echt versleten, het is met recht mijn favoriete Disney film. Het heerlijke zoetsappige verhaal met de flauwe...

Mary Poppins, hoe leuk is deze film nog in de huidige tijd?

Weet jij in welk jaar de originele Mary Poppins film werd gemaakt? Als je 1964 zei dan zit je helemaal goed. Lang geleden he?Toch...

Wanneer kan je Disney Plus beter opzeggen?

Dit wordt geen artikel waarin ik Disney Plus afkraak, zeker niet, ik ben dol op deze streamingdienst. Maar er zijn ook een aantal redenen...

Spookachtige Disney films voor Halloween!

Hoewel het in Nederland nog lang niet zo groots wordt gevierd als in de VS, zijn we hier ook dol op Halloween. Wie houdt...

Nieuwste posts

AquaZoo Leeuwarden: bezienswaardigheden en korting

Nu ik in de wereld van de dierentuinen ben gedoken ontdek ik steeds meer parken waar ik nog nooit van had gehoord. AquaZoo Leeuwaarden...

Dierentuinen in coronatijd: zijn ze open?

Veel pretparken kennen een zomer- en een winterseizoen, dierentuinen hebben dat gek genoeg eigenlijk niet. Wist je dat de meeste dierentuinen het hele jaar...

ZooParc Overloon: dieren, tickets en korting

Zoals je de afgelopen dagen gemerkt hebt ben ik de wondere wereld van de dierentuinen ingedoken. Wat mij opvalt is dat we er best...

Meest gelezen

Dit is waarom ik Disney+ nog niet gebruikt heb

Sinds 12 september 2019 is Disney Plus of Disney+ beschikbaar in Nederland. Veel van jullie zullen na het horen van deze boodschap de app...

Is Disney Plus de moeite waard? Alles over het aanbod!

Nederland was het eerste land waarin Disney+ live ging. Hierop werd de app massaal gedownload, want het was de eerste 2 maanden namelijk gratis....

De 12 leukste Disney tekenfilms!

Net als veel van jullie probeer ik mij ook door deze ongewone periode heen te slepen. Naar buiten gaan zit er veelal niet in,...
delingen