Nightmare Before Christmas review: is het nou een kerst of halloween film?

Nightmare Before Christmas is een echte cultfilm. Gek woord eigenlijk voor een tekenfilm die toch gericht is op met name jonge kijkers. Maar deze film heeft door de jaren heen een grote groep fans vergaard en er komen er nog steeds een hoop bij.

En ik ben er één van. Op mijn bureau – waaraan ik dit artikel schrijf – staan twee beeldjes: eentje van Jack en Sally. Plus twee sleutelhangers die ik heb meegenomen uit Disneyland Paris en nog steeds aan mijn sleutelbos moet doen.

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat ik dol ben op deze film. Maar ik zal mijn best doen een eerlijke review te geven. Want ik weet dat niet iedereen deze film zal waarderen. Er zitten best spookachtige scenes in, die echt niet geschikt zijn voor jonge kijkers.

Maar voor ik aan de review begin eerst een korte samenvatting van de film!

Waar gaat Nightmare Before Christmas over?

Kerstvakantie tip!

Center Parcs Villages Nature Paris naast Disneyland Paris

  • Duurzame huisjes en appartementen
  • Leuke activiteiten en natuurlijk een tropisch zwemparadijs
  • Busverbinding met Disneyland Paris
  • Leerzame workshops zoals brood bakken of chocolade maken

Bekijk prijzen voor dit vakantiepark

In Nightmare Before Christmas gaan we naar het dorpje Halloween Town. Hier leven alleen maar griezels. En ze leven elk jaar toe naar Halloween.

Maar de koning van het dorp wil meer. Jack komt bij toeval terecht in een Christmas Town, waar ze hoe verrassend, alleen maar kerst vieren.

De witte sneeuw, de vrolijkheid, de cadeautjes, onze Jack wil het allemaal. Hij besluit daarom om naast Halloween ook een keer kerst te vieren. Daarvoor krijgt iedereen in het dorp een taak. De één moet een boom regelen, de ander cadeaus.

Sally, een soort vrouwelijke Frankenstein’s monster, krijgt de taak om een Sandy Claws pak te maken. Jack bedoelde Santa Claus, maar hij heeft het verkeerd verstaan, desalniettemin maakt zij een prachtig kerstman pak voor hem.

Alles gaat goed totdat de slechte Oogie Boogie zich ermee gaat bemoeien. Hij rekruteert 3 slechte kinderen om zijn boosaardige plan uit te voeren. Hoe dat afloopt zul je in de film moet bekijken!

Waarom zijn zoveel mensen dol op deze film?

Deze film is wat duisterder dan de meeste Disney films. De figuren zijn echt griezelig en de stijl – gecreëerd door Tim Burton – is anders dan de zoetsappige prinsessenfilms.

Het is een volwassen tekenfilm met best enge scenes. Maar wel weer met een prachtig liefdesverhaal, want onze Sally is namelijk verliefd op Jack. Als kijker hoop je naast het mislukken van het plan van Oogie, ook dat Jack voor Sally valt.

Bij mij op het bureau is dat zeker gelukt, maar of dat ook in de film gebeurt…tja, dan zul je toch moet en kijken.

Terug naar de film en waarom mensen er zo dol op zijn. Dat komt enerzijds door het donkere/duistere van de film. Het spreekt liefhebbers van fantasie- en het horrorgenre aan.

Verder gaat het over twee populaire feestdagen en dan is er nog het liefdesverhaal van de twee hoofdrolspelers.

Het is een film die je de hele tijd geboeid houdt. Plus met een aantal leuke meezingers erin.

Voor wie is Nightmare Before Christmas?

Kijkwijzer geeft een advies om vanaf 6 jaar pas deze film te bekijken. Dat vind ik zelf nog best aan de jonge kant. Het is wel echt een griezelige film. Denk aan de Griezelbus maar net iets enger.

Er vallen ledematen af, Sally probeert iemand te vermoorden, het is niet niks. Het gebeurt allemaal wel op een lieflijke manier maar nog steeds vind ik het voor kinderen best pittig.

Je kunt als ouders zelf het beste inschatten of jouw kind deze enge film aan kan.
Verder is het zeker een leuke film om te bekijken. Lekker griezelen en meezingen.

Is het nou een kerst- of halloween film?

Wat mij betreft beiden. Al kan ik deze film het hele jaar door kijken. Het is een perfecte film voor tijdens halloween maar ook om tijdens de kerst nog even te kunnen griezelen. Uiteindelijk draait het in deze film om een halloween die kerst probeert te vieren.

Dus eigenlijk een kerstfilm dan he, of toch halloween? Wat vind jij?

Laat een reactie achter

Scroll naar boven