Wat moet je gezien hebben in Londen?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Zelf ben ik zo’n typische toerist. Als ik een nieuwe stad bezoek dan struin ik met een grote camera om mijn nek langs de toeristische bezienswaardigheden.

Zo ook in Londen.

Lekker met de metro alle bijzondere gebouwen af totdat je geen voeten meer over hebt. En dat allemaal in één dag, want ik heb alleen maar een dagtocht gedaan.

Hoewel dat trouwens heel goed kan, wil ik het toch afraden. Je bent namelijk compleet gesloopt na zo’n dag. En eigenlijk is Londen te groot om er maar zo kort te zijn.

Maar stel dat je maar één dag zou gaan, of alles zoveel mogelijk gezien wilt hebben, wat is er dan te doen?

1. Big Ben en het House of Parliament

Je kunt niet naar Londen zijn geweest zonder een bezoekje gebracht te hebben aan de Elizabeth Tower, beter bekend als de Big Ben.

Deze vind je direct langs de Thames en het House of Parliament. Drie bezienswaardigheden in één klap dus.

Normaal gesproken kan je de Big Ben ook bezichtigen maar deze is sinds 2017 gesloten voor het publiek wegens een grootschalige renovatie. Deze zou drie jaar duren, wat weer betekent dat het dit jaar wellicht weer open gaat.

Je kunt wel het House of Parliament bezoeken met een gids. Deze rondleiding is te boeken vanaf 19,50 pond voor de audiotour en 26,50 pond voor de tour met gids.

2. Tower Bridge

Een ander iconisch bouwwerk in Londen die je echt gezien moet hebben is de Tower Bridge. Deze is alleen al mooi om vanaf een afstandje te bewonderen.

In het echt vond ik het zelfs groter lijken dan op de foto.

Wil je meer weten over de geschiedenis van dit bouwwerk of de binnenkant bekijken? Dan kan je een tour doen met een gids. Deze kost £10.60 per ticket.

3. The Shard

Misschien komt deze naam je minder bekend voor maar het gebouw steekt overal met kop en schouders bovenuit.

De Shard is namelijk met een hoogte van 300 meter ruim twee keer zo groot als het hoogste gebouw in de stad.

Of het aan de buitenkant een mooi gebouw is daar kan je over twisten. Maar vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de stad. Om daar te komen neem je één van de snelste liften in de stad naar de 72e verdiepingen.

Zelf associeer ik dit soort gebouwen altijd met New York maar zelfs in Europa hebben we dus zo’n heuse wolkenkrabber.

4. Buckingham Palace

Wat je natuurlijk ook niet mag missen als je in Londen bent is Buckingham Palace. Alleen al de buitenkant is behoorlijk spectaculair. Maar zomers mag je dus ook binnenkijken.

Niet in de gedeeltes waar de koningin verblijft helaas, maar wel in 16 kamers van het gebouw die vol hangen met kunst van meesters als Rembrandt en Van Dijck.

Iets waar je zeker op moet wachten is het wisselen van de wacht bij het paleis. Dat gebeurt heel statisch en ietwat theatraal. Bijzonder om te zien dat zoiets in deze moderne wereld ook nog steeds gebeurd. Al is het natuurlijk vooral leuk voor toeristen.

Trouwens, als we nog even bij de Royals blijven, het is ook leuk om de St Pauls Cathedral en Westminster Abbey te bezichtigen. In de eerst kathedraal trouwden Prince Charles en Diana. In de laatste zijn zoon William met Kate.

Wat ik zelf heel leuk vind in dit soort kerken is om langzaam door het middenpad te lopen. Net alsof je er trouwt. Oké het is een beetje gek, maar stiekem ook erg leuk om te doen.

Zou jij dat ook doen?

5. Harrods

Harrods is een warenhuis dat al meer dan 160 jaar bestaat. Hoewel alles daarbinnen onwijs duur is, is het toch de moeite waard om te bezoeken.

Al is het alleen maar om al die (zogenaamd) rijke mensen te zien shoppen.

Wat ik mij nog kan herinneren is dat het met name bij de handtassen enorm druk was. Die gingen ondanks de hoge prijs als warme broodjes over de toonbank.

Daarnaast heeft Harrods ook diverse restaurants en zelfs Tearooms. Vroeger stond er ook een aandenken aan Prinses Diana en Dodi, de zoon van de voormalige eigenaar van Harrods maar die is in 2018 weggehaald.

6. Piccadilly Circus

Deze plek heb je vast ook weleens gezien op tv. Dit is waar die grote beeldschermen hangen waar laatste nog een boodschap van de koningin op stond.

Het is een enorm druk kruispunt – met een standbeeld van Eros erbij – vol toeristen. Het is een plek die je even gezien moet hebben en dan daarna door naar de volgende bezienswaardigheid.

Maar dit is wel Londen zoals je het kent uit de reisgidsen en van TV. En geef toe, dat wil je toch ook in het echt gezien hebben?

7. West End, China Town en Soho

Vlakbij Piccadilly Circus vind je het bekende district: West End. Deze staat natuurlijk bekend om de musicals.

Houd je hiervan en ben je langer dan 1 dag in Londen, ga hier dan ook zeker heen. Je zult het geweldig vinden.

Heb je niks met theater dan kan je in West End nog steeds naar hartenlust winkelen en eten. Onder andere in China Town waar je de meest authentieke Chinese restaurants in Londen vindt.

Ook de hippe wijk Soho vind je hier met chiquere eetgelegenheden. Dit is ook een goede plek om rijke mensen te spotten.

Dit waren de 7 bezienswaardigheden in Londen die je echt gezien moet hebben. Er zijn er natuurlijk nog veel meer. Maar je wilt je bezoek natuurlijk niet te vol proppen en ook zaken aan het toeval overlaten.

De bezienswaardigheden hierboven zijn de zaken waar je Londen van kent en die je echt gezien moet hebben. Verder zou ik zeggen, ga lekker op onderzoek uit in de stad.

Vervoer is heel eenvoudig. Met de metro kom je snel overal waar je wilt zijn. Alles staat goed aangegeven en je kunt eenvoudig je tickets kopen.