Elburg, schattig maar klein. Dit is er te doen!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Een tijdje geleden ben ik een dagje naar Elburg geweest. Mijn eerste indruk van de stad was goed. Mooi, oude gebouwen en een schattige haven. Echt nog van die kleine pittoreske huisjes en van die kinderkopjes op straat.

Tip 1: trek goede schoenen aan, want ik had het echt zwaar hier op mn hakken. Zeker als het regent loop je hier niet even makkelijk.

Wat is er te doen in Elburg?

Elburg is een leuke plaats als je er even tussenuit wilt. Je zult er geen dagen zoet zijn maar een paar uurtjes kan je je zeker vermaken.

Allereerst in het oude centrum. Hier kan je lekker rondstruinen in de haven en tussen de pittoreske gebouwen. Must-sees zijn:

Agnietenklooster

Dit gebouw uit de 15e eeuw doet tegenwoordig dienst als Museum en VVV maar kent een rijke historie. Aan de buitenkant alleen al schitterend om te zien maar ook van binnen leuk om te bezichtigen.

Arent Thoe Boecophuis

De naam Arent Thoe Boecop zegt je waarschijnlijk niet zo veel. Zelf kende ik hem eigenlijk ook niet. Maar hij is degene die in de 14e eeuw een woning voor de hertog bouwde en hiermee ook het eerste stenen gebouw van Elburg.

Sinds 2014 zit in dit gebouw het Nationale Orgelmuseum.

Het Gruithuis

Nog zo’n gebouw uit de 14e eeuw is het Gruithuis. Helaas kan je deze niet bezichtigen maar vanaf de buitenkant zie en voel je het rijke verleden van het gebouw.

Al deze gebouwen vind je in het oude centrum van Elburg. Wil je niet zelf zoeken maar je rond laten leiden in de stad? Dan kan je bij de VVV of online een stadswandeling boeken. Dit kost €4,50 per persoon. Je kunt deze stadswandeling door Elburg hier boeken.

Voor de volgende bezienswaardigheid moet je buiten het centrum zijn!

De tuinen van A. Vogel

Je vindt deze tuinen net buiten het centrum. Hier zie je de geneeskrachtige planten en kruiden waar de bekende zalfjes, sprays en andere producten van A. Vogel van worden gemaakt.

Als bezoeker kan je tussen de planten lopen en met de gratis gids – die je ter plekke op kunt halen – meer leren over de werking van de planten. Ook is er een blotevoeten-tuin waarbij je over mos kunt lopen.

Tenslotte is er ook een wandelroute van 4km over het landgoed – waar de tuinen zich bevinden – uitgezet waarbij je de prachtige natuur in de omgeving kunt ontdekken.

Sowieso leent het gebied rond Elburg zich prima voor wandelen en fietsen. Bijvoorbeeld langs de verschillende landgoederen in de omgeving.

Voor alle informatie over wat er te doen is in Elburg kijk je op: bezoek-elburg.nl