Wat is er te doen in Den Haag?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Den Haag is een leuke stad om in te wonen, werken en om te bezoeken. Zelf woon ik er alweer een paar jaar naar volle tevredenheid. Maar ook voor bezoekers is het een fijne stedentrip. De stad barst van de cultuur, eettentjes, historische gebouwen en natuurlijk het strand. Als een bezoekje aan deze mooie stad achter de duinen bij jou op de planning staat is het natuurlijk goed om te weten wat je er zoal kunt doen. Zodat je er het meeste uithaalt. Daarom in dit artikel: wat is er te doen in Den Haag?

Winkelen

Den Haag staat bekend om het winkelplezier. Nou niet direct afhaken, ik kom zo bij de bezienswaardigheden, maar je kunt niet naar deze stad zonder een bezoek te brengen aan de winkelstraten. Van de drukte op het Spui, naar de sjieke winkels op het Noordeinde.

Eén van de publiekstrekkers hier is toch wel de Primark. Dit is met recht de drukste winkel van de stad. Wil je in Den Haag naar de Primark dan geef ik je één tip: kom vroeg. Want hoe later je gaat hoe voller de winkel. En hoe meer er op de grond ligt. Heb je hier geen zin in, zorg dan dat je er op tijd bij bent.

Ook de Bijenkorf is een fijne winkel om te bezoeken. Het blijft toch een beetje een kakbedoeling daar binnen. Leuk om even rond te kijken en misschien ook wel jezelf te trakteren op die nieuwe handtas.

In de hoofdstraten vind je vooral de grote, bekende winkels. Denk bijvoorbeeld aan een H&M en Kruidvat. Voor kleine boetiekjes zal je wat meer de zijstraten moeten opzoeken. Je weet nooit wat voor leuks je daar vindt.

Kortom, Den Haag is een prima stad om in te winkelen!

Cultuur

Bij een wereldstad als Den Haag – ja vind ik wel 🙂 – hoort natuurlijk ook cultuur. Het mooie aan Den Haag is dat we hier inwoners hebben uit bijna elk land van de wereld. En dat veel van hen hier ook restaurants hebben. Wil je een keer wat anders eten dan de standaard kost dan vind je in het centrum en het gedeelte “Haagsche Bluf” allerlei eettentjes met unieke menu’s.

Daarbij hebben we hier in Den Haag natuurlijk ook diverse bezienswaardigheden waar ik later op terug zal komen. Maar één daarvan past zeker onder dit kopje: het Mauritshuis.

Dit museum ligt midden in het centrum aan de Lange Vijverberg. Het richt zicht op de Nederlandse kunst uit de tijd van Rembrandt en Vermeer. Ze hebben een vaste collectie met onder andere “Het meisje met de Parel” van Vermeer. Maar ook prachtige, unieke tentoonstellingen. Door de goede ligging direct in het centrum is dit eigenlijk een must-do tijdens je bezoek aan Den Haag. Ook als je alleen voor het shoppen komt kan je best wat cultuur opsnuiven, toch? 🙂

Bezienswaardigheden

Denk je aan Den Haag dan denk je aan de regering. Ook zij zijn gevestigd midden in het centrum. Het Binnenhof met de Ridderzaal loop je eigenlijk zo binnen. Kijk hier rustig rond en je zal je verbazen over de bekende politici die regelmatig lopend of op de fiets voorbij komen.

Daarbij kan je vanaf het looppad langs de Lange Vijverberg prachtige foto’s maken. Hier voorbij vindt je ook het sjieke hotel Des Indes waar je terecht kunt voor een high-tea op stand. Of de Koninklijke Schouwburg met een wisselend entertainmentprogramma. Zou je dan nog verder lopen dan kom je terecht op het Malieveld, maar die kan je wat mij betreft overslaan, daar valt niet zoveel te zien.

Den Haag heeft naast de regering natuurlijk ook een koninklijk tintje. Op het Noordeinde vindt je het werkpaleis van de koning. Hoewel je dit niet kan bezichtigen kan je wel voor het hek mooie foto’s maken. Wie wil er nou geen selfie bij het paleis?

Iets buiten het centrum vindt je daarnaast de Koninklijke Stallen. Ook dat is een prachtig gebouw om te bezichtigen. Hier staat onder andere de Gouden Koets gestald. Hoewel dit gebouw meestal gesloten is voor publiek zijn er speciale openingsdagen. Houd daarvoor de site van de stad goed in de gaten.

Pretparken

Naast de vele bezienswaardigheden vind je in Den Haag ook diverse pretparken. Drievliet ligt aan de buitenrand van de stad en is een relatief klein familiepark. Leuke attracties, maar verwacht geen enorme thrill- en darkrides. Vaak kan je voor nog geen €15 per persoon entreekaartjes online vinden. Dat geld is het absoluut waard.

Een ander pretpark ligt net buiten Den Haag in de gemeente Wassenaar. Ja, van al die villa’s en rijke mensen. Achter deze dure huizen, tegen de duinen aan ligt Duinrell. Een ruim opgezet attractiepark met een eigen vakantiepark en indoorzwemparadijs. Absoluut de moeite waard voor een dagje uit. Het is met name geschikt voor gezinnen met jonge kinderen al zullen tieners zich hier ook prima kunnen vermaken.

Tenslotte hebben we natuurlijk nog Madurodam, Nederland in het klein. Hier hebben ze op schaal diverse bekende gebouwen en straten uit ons land nagebouwd. Inclusief kleine boompjes, mensjes en bewegende vliegtuigen. Door de ligging – een paar tramhaltes vanaf Centraal Station – goed te combineren met een dagje in de Binnenstad.

Strand

Komen we toch even terug bij het liedje Oh Oh Den Haag van Harry Jekkers en consorten: “mooie stad achter de duinen!” (wie zong dat ook met Haags accent? Ik wel :)) Denk je aan Den Haag dan denk je Scheveningen. De badplaats waar iedereen massaal naartoe trekt bij het zien van de eerste zonnestraal.

Dit is een echte badplaats met winkels, strandtenten, hotels en natuurlijk heel veel ligplekken. De enige uitdaging die je hier hebt is parkeren. Zet je auto op een P+R buiten de stad en neem de directe tramverbinding. Dit zal je een hoop ergernis en geld besparen. Daarom adviseer ik zeker om met het openbaar vervoer te gaan.

Natuurlijk kan je niet naar het strand zonder een visje te eten. De bekendste plek om dat te doen is Simonis. Deze vind je in het winkelgedeelte of in de haven. Hier hebben ze ook hun eigen “hippe mensen-tent” Catch. Daar kan je vis eten in een luxe omgeving.

Hardlopen

Dat doen we in Den Haag massaal 1 keer per jaar tijdens de City Pier City. Een groots evenement waarbij de hardlopers vanaf het Malieveld, langs het centrum, naar Scheveningen rennen en weer terug.

Zelf vind ik dit als “local” extra zwaar. Je weet namelijk hoe ver je nog terug moet vanaf de boulevard. Dat is best vervelend als je bekend bent in de stad.

Verder is het wel echt een prachtige route zeker als het weer mee zit. Dan loop je met de wind in je haren over de boulevard met een prachtig uitzicht over de zee. En onderweg word je door iedereen aangemoedigd.

Overnachten

Overnachten in Den Haag kan je overal en nergens. Van goedkope AirBnB’s tot hostels en luxe hotels. Wil je op stand slapen kies dan voor het Kurhaus of Hotel Des Indes. Daar logeer je echt het sjiekst. Leuk als je je partner wilt verrassen met een speciaal verblijf. Verder zou ik er voor kiezen om een accommodatie net buiten de stad te nemen, behalve als je van plan bent ’s nachts op pad te gaan.

De hotels buiten de stad zijn goedkoper en hebben vaak een goede verbinding naar het centrum. Je bent er binnen een kwartier en bespaart zo toch een hoop geld.

Bereikbaarheid

In Den Haag is de makkelijkste manier om je te verplaatsen de tram. Er rijden verschillende trams van en naar het centrum of strand. Deze kan je nemen vanaf het station of een P+R.

Een apart kaartje kopen is niet nodig, je gebruikt gewoon je OV-chipkaart. Heb je die niet dan kan je er een kaartje aanschaffen in de tram.

Met de auto zou ik alleen gaan als je gewend bent om te rijden in een stad. We hebben hier toch een beetje een “één voor allen, alles voor mij”-mentaliteit. Dat klinkt heel onaardig maar dat zijn we over het algemeen niet. Je moet alleen niet twijfelen en gewoon gaan. Dan komt het goed. Of lekker je auto buiten de stad zetten en met het openbaar vervoer gaan. Daarbij is Den Haag ook ster in wegopbrekingen. Dat je gewaarschuwd bent ;).

Tenslotte zijn er de diverse treinstations waarbij Hollands Spoor en Centraal in het centrum liggen. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit op welk van deze je aankomt. Beiden hebben een goede tramverbinding naar de Binnenstad.

Er rijden trouwens ook nog bussen in het centrum maar ook die hebben last van het drukke verkeer en de wegopbrekingen. Dus die zijn vaak minder efficiënt.

Dit waren de dingen die er te doen zijn in Den Haag, geschreven door een local. Hopelijk heb je er iets aan gehad. Heb je nog een vraag? Laat deze dan hieronder achter!