Beste plekken voor een vakantie in Zeeland!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Twijfel je over een vakantie in Zeeland? Niet doen! Je zult het er zeker naar je zin gaan hebben. We vergeten soms hoe mooi ons eigen land kan zijn en hoeveel er te doen is. Zo ook in Zeeland!

Je hebt er stranden, gezellige plaatsen en nog een hoop natuur. De ideale provincie om doorheen te wandelen, te fietsen, of om gewoon op het strand te liggen en te ontspannen. Het maakt niet uit, je kunt de vakantie in Zeeland zo indelen als je zelf wilt.

Maar waar kan je dan het beste naartoe gaan? Wat voor jou de beste vakantieplek is hangt helemaal af van je wensen. Wil je dicht bij een stad zitten, waar je dingen kunt bezichtigen en kunt winkelen? Of ga je juist voor een badplaats met gezellig strandtenten en veel watersportmogelijkheden?

Het kan allemaal. In dit artikel zet ik de beste plekken voor een vakantie in Zeeland voor je op een rij. Zodat jij je alleen maar druk hoeft te maken over het vinden van jouw vakantiehuisje, camping of vakantiepark!

Vakantie in Zeeland: kies je voor stad of strand?

Een vakantie in Zeeland is heel veelzijdig. Meestal kies je een accommodatie bij het strand, in de buurt van de stad of juist in de natuur, en dat is dan ook je uitvalsbasis voor de rest van de vakantie.

Op 1 plek blijven kan natuurlijk, maar ik zou juist in Zeeland er lekker op uit trekken. Met de fiets bijvoorbeeld of de auto. Wandelen in een natuurgebied, wilde dieren spotten, het kan er allemaal, of wat dacht je van een bezoek aan de Deltawerken?

De locatie die je kiest is toch afhankelijk van je wensen tijdens de vakantie. Daarom eerste de leukste steden in Zeeland. Je kunt in de stad of in de buurt ervan overnachten. Ideaal als je ook wat cultureels wilt doen tijdens je vakantie!

Leukste steden in Zeeland

Eerder schreven we al over de leukste steden in Zeeland. Daar vind je genoeg inspiratie voor een leuke stedentrip naar Zeeland, bijvoorbeeld voor een dagje weg. Steden die onder andere voorkomen in dat overzicht zijn:

Goes is een schattige plaats met veel monumentale gebouwen. Ideaal voor een stadswandeling. Bezoek dan ook zeker de oude haven, die dateert uit de middeleeuwen. Natuurlijk kan je in Goes ook goed winkelen en zijn er genoeg terrasjes om op uit te rusten.

Datzelfde geldt ook voor Middelburg en Terneuzen. Beiden met een historisch centrum vol oude gebouwen. Maar ook terrassen en winkels. Alles wat je verwacht van een stedentrip vind je hier.

Ga je naar Zierikzee dan zijn er twee bezienswaardigheden die absoluut een bezichtiging waard zijn, namelijk de St. Lievens monstertoren en de Gravensteen gevangenis. Die laatste is behoorlijk indrukwekkend. Dit was namelijk tot begin jaren ’20 van de vorige eeuw een echte gevangenis, waar mensen onder vreselijke omstandigheden leefden.

Iets luchtiger is de stad Vlissingen. Hier kan je terecht voor cultuur, een hapje en drankje, plus shoppen zoveel je wilt. Door de ligging aan zee kan je hier ook je tenen dippen in het verfrissende water. Wat ook leuk is, is om vanuit Vlissingen de boot te nemen naar Breskens. Dat is een klein vissersdorpje met een opvallende vuurtoren.

Badplaatsen en stranden in Zeeland

Een stedentrip is natuurlijk leuk, maar ik verwacht dat de meesten van jullie bij een vakantie in Zeeland toch aan het strand denken.

Daarvoor kan je hier natuurlijk ook terecht, en wel in de volgende badplaatsen:

  • Zoutelande
  • Renesse
  • Cadzand
  • Oostkapelle
  • Domburg
  • Westkapelle

Renesse is een badplaats vol leven. Dit is net als Zoutelande een vrij toeristische plek die zeker zomers gezellig druk kan worden. Hier ga je naartoe voor de watersporten en de strandtenten. Maar ook voor de kilometers aan strand.

Honden mogen op veel van de stranden in Zeeland gewoon mee. Ook tijdens de zomermaanden. Voor je het strand opgaat is het goed om de regels te raadplegen, zodat je zeker weet dat de hond ook dan daadwerkelijk mee mag en of de hond aangelijnd moet zijn.

Heel iets anders, maar wist je dat Zeeland de meeste zon heeft van Nederland? De kans is dus heel groot dat je tijdens je vakantie goed weer hebt. Er zijn geen andere plekken in ons land die dat kunnen zeggen. Nog een reden om te kiezen voor een strandvakantie in Zeeland.

Voor een overzicht van de steden in Zeeland aan het strand verwijs ik je weer naar een eerder artikel.

Wat misschien nog wel leuk is om te vertellen is dat Domburg een wellness plaats is. Wil je jouw lichaam zuiveren en totale ontspanning? Dan is dat jouw bestemming!

Waar kan je overnachten in Zeeland?

Eigenlijk zou ik willen schrijven, waar niet. Echt er zijn zoveel plekken om te overnachten in Zeeland. Van grote hotels van de bekende ketens, tot kleine boetiekhotels. Campings, vakantieparken, vakantiehuisjes en zelfs B&B’s.

Aan het strand zul je veelal campings en vakantieparken vinden. Bij de meeste loop je zo het strand op. Land het strand van Renesse vind je bijvoorbeeld diverse campings waarbij je een klein stukje moet lopen of fietsen om op het strand te komen.

Domburg heeft een groot vakantiepark dat vrijwel direct aan het strand ligt. Je hoeft alleen de weg over te steken en je kunt in zee duiken.

In de badplaatsen en de steden vind je vaak hotels en appartementen. Deze kunnen ook dicht bij het strand liggen, zoals bijvoorbeeld in Zoutelande het geval is. Hier is het dorp direct achter de duinen gebouwd. Binnen enkele stappen ben je weer terug in je accommodatie dus. Al is de kans groot dat je onderweg blijft plakken op een terras.

Redenen om in Zeeland op vakantie te gaan!

Heel leuk allemaal natuurlijk, maar waarom eigenlijk een vakantie in Zeeland?

Allereerst is Zeeland de beste keus voor een strandvakantie in Nederland. In deze provincie hebben ze de meeste zonuren, wat grofweg betekent dat je hier de grootste kans hebt op lekker weer.

Daarbij hangt er hier een hele eigen sfeer. Als je weleens in Zeeland bent geweest weet je wat ik bedoel. Het leven is er gemoedelijker, mensen zijn er vriendelijker. Je krijgt er bijna spontaan ook een glimlach van op je gezicht.

Misschien komt dat ook wel door het lekkere eten. De Zeeuwse bolus natuurlijk, die je bij de meeste bakkers wel kunt krijgen. Of de verse kreeft en mosselen. Verser dan hier krijg je ze vrijwel nergens.

Tenslotte, heb je hier zoveel keus in bestemmingen. De steden voor een stedentrip en de badplaatsen voor een strandvakantie. In Zeeland is er zoveel te doen dat je je er ook echt niet hoeft te vervelen. Op het strand zijn er de vele activiteiten waar je aan deel kunt nemen. In de steden zijn er de historische gebouwen en de prachtige natuur er buiten nodigt uit om te gaan fietsen of wandelen.

Zeeland is een veelzijdige provincie waar je meteen het vakantiegevoel krijgt. Dat heb ik eigenlijk alleen op de Waddeneiland en in Limburg. Dus wat dat betreft is Zeeland gewoon een prima plek voor een vakantie. Laat je me weten hoe het was?