Coronavaccin ervaring: voor, tijdens en na!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Op Hemelvaartsdag was het zover, ik kreeg mijn eerste coronavaccinatie. Een paar dagen daarvoor viel geheel onverwachts de brief van de overheid op de mat met daarin een oproep om mij te laten vaccineren. Die had ik even niet zien aankomen, maar ik was blij verrast. In dit artikel neem ik je mee in het proces. Hoe gaat dat nou zo’n vaccin, waar kan je terecht, doet het pijn en zijn er bijwerkingen? Je leest het hieronder!

Coronavaccinatie: uitnodiging en afspraak plannen

De uitnodiging kreeg ik per post. In de envelop zat een brief, met daarin hoe ik een afspraak kon maken, een flyer met wat informatie over waarom je je moet laten vaccineren en een vragenlijst. De brief en de vragenlijst (ingevuld!) neem je mee naar de afspraak.

In de brief stond een lange link, die ik 3x verkeerd typte, maar die redirect naar coronatest.nl. Heb je een brief ontvangen dat je ingeënt kan worden dan is je eerste stap www.coronatest.nl. Hier maak je m.b.v. je DigiD een afspraak om je te laten vaccineren.

Net als bij een coronatest bieden ze je diverse datums, tijdstippen en locaties. Zelf koos ik de eerste mogelijkheid, je kunt het maar gehad hebben. Maar kijk gewoon wat jou het beste uitkomt. Mijn afspraak stond dus op Hemelvaartsdag.

Het vaccinatieproces

Op de afgesproken dag en tijdstip ging ik naar de locatie. Er was voldoende parkeergelegenheid en alles wordt door diverse regelaars in goede banen geleid. Bij de deur moet je jouw uitnodigingsbrief laten zien. Zorg dat je deze bij je hebt. Hierna verwijzen ze je door naar een loket.

Bij het loket controleren ze of je daadwerkelijk een uitnodiging hebt. Daarbij moet je je legitimeren met bijvoorbeeld je rijbewijs of paspoort. Hierna verwijzen ze je door naar een arts als dat nodig is. Dat moet eigenlijk alleen als je in de vragenlijst “ja” hebt aangevinkt, bijvoorbeeld wanneer je bloedverdunners gebruikt.

Hoef je niet naar de arts? Dan kan je direct naar de inentingshokjes. Hierna gaat het echt heel snel. Je gaat zitten, ontbloot je arm, ze maken je arm schoon en dan is het tijd voor de prik.

Zelf vond ik dat er nog best veel “vloeistof” in mijn arm ging. Het vaccin dat ik heb gekregen was van Moderna, misschien dat je daarvan meer nodig hebt? (ik heb oprecht geen idee)

Daarna krijg je een klein schattig pleistertje en moet je naar een wachtruimte. Hier moet je 15 minuten zitten. De beveiliging houdt in de gaten dat je niet meteen naar buiten loopt maar minimaal een tijdje blijft. De meeste mensen om mij heen bleven geen 15 minuten, maar het is uiteindelijk voor je eigen risico.

Bijwerkingen in de dagen erna

Vrijwel meteen na het prikken kreeg ik spierpijn in mijn arm. Deze heeft zo’n 3 dagen aangehouden. Door deze spierpijn kon ik mijn arm niet verder bewegen dan schouderhoogte. Ietwat irritant, maar gelukkig was het weer snel voorbij.

Verder moet ik bekennen dat ik geen bijwerkingen heb gehad. Meestal als ik een griepprik kreeg werd ik in de dagen erna snotverkouden, dus wie weet krijg ik dat ook nu weer. Maar vooralsnog heb ik nergens last van. Laten we hopen dat dat zo blijft.

Over 3,5 week mag ik de tweede prik halen. Ook dan zal ik je op de hoogte houden over het proces en de bijwerkingen. En heb je vragen, of vind je het spannend om gevaccineerd te worden, stuur mij dan een berichtje, ik help je graag!