Home Blog Zoutelande: waarom de Zeeuwse Rivièra en wat is er te doen?

Zoutelande: waarom de Zeeuwse Rivièra en wat is er te doen?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De Zeeuwse Rivièra, ik had er heel eerlijk nog nooit van gehoord, maar zo noemen ze de Zeeuwse plaats Zoutelande dus ook wel.

Waarom, vraag je je nu af?

Want bij rivièra denk je toch aan luxe boulevards, jachten en flaneren. En daar zijn ze in dit Zeeuwse stadje veel te nuchter voor.

Nee, Zoutelande dankt de naam Zeeuwse Rivièra aan de ligging van de stranden. Deze zijn namelijk naar het zuiden gericht in plaats van het westen. Hierdoor kan je echt perfect zonnen. Natuurlijk met de Zeeuwse gastvriendelijkheid én het is een badplaats met één van de meeste zonuren. Lekker!

Waar ligt Zoutelande en hoe kom je er?

Zoutelande ligt in Zeeland ten westen van Vlissingen en Middelburg. De makkelijkste manier om er te komen is met de auto. Deze kan je vooralsnog gratis parkeren in het dorp en bij de stranden. Maar er zijn plannen om dit op korte termijn te veranderen.

Je kunt het strand van Zoutelande ook bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf station Middelburg rijdt er een bus die je binnen een half uurtje naar de zee brengt.

Wat is er te doen aan de Zeeuwse Rivièra?

De duinen van Zoutelande vormen een barrière tussen de zee en het dorp. Tussen deze duinen vind je verschillende plekken waar je het strand op kunt gaan waarvan het Vossehol de eerste is.

In totaal heb je 5 kilometer strand waar je uit kunt kiezen. Door de ruime afstand naar zee is er vrijwel altijd een plekje te vinden, al is de badplaats ook erg populair bij toeristen die op een zomerse dag verkoeling zoeken. Net buiten het seizoen zit je hier het best.

Behalve het strand vind je hier ook diverse restaurants waar je kunt eten. De bekendste is Paviljoen Zeeuwse Rivièra – hoe kan het ook anders. Deze bevindt zich direct aan het strand. Op de kaart natuurlijk veel vis en mosselen, maar ook hun huisgemaakte, verse friet.

Bezienswaardigheden

Zoutelande heeft naast een prachtig strand ook nog andere bezienswaardigheden waaronder de Catharinakerk uit de 13e/14e eeuw.

Ook is er een Bunkermuseum dat bestaat uit twee bunkers: een personeelsonderkomen en een observatiebunker. Deze maken onderdeel uit van de Atlantikwall, een verdedigingslinie van de Duitse bezetters.

Verder wordt er elk jaar in het eerste weekend van oktober de Kustmarathon gehouden. Een loodzwaar hardloopevenement over het strand. De finish van deze race ligt in Zoutelande en er komt altijd veel publiek op af.

Bezoeken of niet?

Zoutelande is echt zo’n vakantiebadplaats, maar het mist het massatoerisme van bijvoorbeeld Scheveningen.

Dat maakt het een charmante bestemming en een fijne plek om met de familie naartoe te gaan. Het gaat er allemaal nog wat gemoedelijker al weten de toeristen deze plaats ook te vinden. Net buiten het zomerseizoen is het hier het allerfijnst. Of heel vroeg op de ochtend als het nog lekker stil is.

Wanneer je op zoek bent naar een gezellige, kindvriendelijke badplaats dan zit je hier zeker goed. Nog meer keus? Bekijk hier andere mooie of leuke stranden in Nederland!