Boutique hotels: wat zijn het en zijn ze écht zo anders?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Een boutique hotel, van de term had ik weleens gehoord maar om het nou zo uit te kunnen leggen. Nee, daar moet ik wat onderzoek voor doen.

Mijn eerste gedachte bracht me terug naar een hotel waar ik in Helsinki heb geslapen. Hotel Indigo heet het, super schattig hotel. Mooi aangekleed ook. Heel trendy en op een goede locatie.

Was dat dan een boutique hotel? Of heb ik er echt een verkeerd beeld bij?

Wat is een boutique hotel?

Na wat zoeken ben ik eruit, de meeste sites gebruiken namelijk dezelfde uitleg voor een boutique hotel. Het is een klein hotel, vaak zelfstandig gerund dus geen onderdeel van een keten, en het bevindt zich meestal op een trendy plek in de stad.

Ze hebben vrijwel allemaal een opvallend interieur. Soms rond een bepaald thema. Maar over het algemeen zijn ze zeer sfeervol ingericht. Een stijl die niet zou misstaan in de woonkamer van een luxe villa. Net even anders dan die standaard vierkante hokjes met twee bedden, een badkamer en een tv.

Waarom dit type hotel kiezen?

Bij een boutique – je schrijft het soms ook boetiek – hotel ga je echt voor de beleving in het hotel.

Je hebt grofweg 2 type reizigers:

  • De reiziger die op zoek is naar een slaapplaats en verder de gehele dag buiten is
  • De reiziger die ook op de kamer en in het hotel tijd doorbrengt

Dit type hotel is geschikt voor dat laatste type.

Het is een geschikte accommodatie als je in de watten gelegd wilt worden. Veel hebben namelijk een eigen spa. En waar je op intiemere wijze kunt ontbijten, lunchen of dineren. Niet zo’n enorme zaal met een lopend buffet. Maar een knusse, kleine ruimte met een beperkte kaart, waar vaak gezonde en wat minder voor de hand liggende gerechten op staan.

Waar vind je deze hotels?

Vrijwel in elke grote stad. Zoals het hotel dat ik hierboven noemde in Helsinki, een typisch boutique hotel – weet ik nu – gelegen midden in de stad. Wel onderdeel van een keten overigens maar dat merk je nergens aan.

Ook in eigen land hebben we een groot aantal van dit soort hotels. Zoek maar eens op boutique hotels in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag en de resultaten vliegen je om de oren.

Welke je het beste kunt kiezen hangt af van je eisen en budget. Wat ik wel opvallend vind is dat ze vrijwel allemaal op een goede locatie liggen t.o.v. de bezienswaardigheden. Plus dat de kamers en het hotel heel stijlvol zijn aangekleed. Maar dat ze niet zozeer duurder zijn dan andere hotels.

Daarbij, als ik kijk naar de reviews dan worden ze vrijwel allemaal met een 9 of hoger beoordeeld. En geef ze eens ongelijk.

De afgelopen jaren heb ik in ontzettend veel hotels gelogeerd. Weinig daarvan zijn mij echt bijgebleven zoals Hotel Indigo. Het was mijn eerste kennismaking met Finland en de stad Helsinki, dus daardoor helemaal speciaal. Ben je er nog nooit geweest? Dan kan ik dit hotel echt van harte aanbevelen. (nee daar krijg ik niet voor betaald om dat te zeggen)

Voor wie?

Tenslotte nog de “voor wie?”. Want, doordat de hotels zo mooi zijn aangekleed verwacht je dat het vooral voor stellen/volwassenen zonder kinderen is.

Dat klopt ook, deels, want ook voor gezinnen is dit een fijne en rustige keus. Zeker als je wat oudere kinderen hebt.

Het enige waar je rekening mee moet houden is dat de kamers vaak berekend zijn op 2 personen. Kom je met meer? In dat geval zul je dan twee kamers moeten boeken.

Laat je me weten of je naar aanleiding van dit artikel gekozen hebt voor een boutique hotel?