Home Blog De 14 leukste steden in Zeeland voor een dagje weg of een weekend!

De 14 leukste steden in Zeeland voor een dagje weg of een weekend!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Zeeland is een populaire vakantiebestemming. De sfeer, de rust, gezellige plaatsen en natuurlijk het lekkere eten trekken jaarlijks een hoop bezoekers. Zeker in de zomermaanden. Ga je binnenkort ook naar Zeeland, voor een dagje, weekendje of zelfs langer? Dan wil je vast weten wat de leukste steden in Zeeland zijn. Waar je zeker eens naartoe kunt gaan en wat je er kunt zien.

De steden varieren van badplaats, tot klein en pittoresk. Maar ze hebben allemaal iets gemeen: een hoop karakter. Zelf vergeet ik weleens hoe mooi ons land kan zijn. Dat merk je in Zuid-Limburg maar ook in Zeeland. Een vakantie in Zeeland is altijd de moeite waard, zelfs nu we weer naar het buitenland mogen.

Dus ga lekker zitten, pak er een kop thee bij, het wordt een wat langer artikel maar dit zijn ze: de 14 leukste steden in Zeeland!

Nog een laatste noot, de steden staan niet in een bepaalde volgorde. Dus nummer 1 is niet perse leuker dan nummer 14. Kies zelf de steden uit die jou het leukst lijken.

1. Goes

Goes is een historische stad met veel monumentale gebouwen. Het is voornamelijk een stad om lekker doorheen te struinen. Neem dan ook zeker een kijkje in de haven die dateert uit de middeleeuwen.

Verder is Goes ook een goede winkelstad. Het centrum heeft meerdere straten vol winkeltjes. Sommige van de bekende landelijke ketens, een aantal souvenirwinkels, plus leuke lokale boetiekjes.

De gemeente Goes heeft ook een eigen strand. Dat ligt een klein stukje buiten de stad en heet Goese Sas. Verwacht hier geen badplaats met allerlei strandtenten, die vind je wel in andere steden in Zeeland, maar echt een rustige plek zonder massatoerisme.

2. Yerseke

Yerseke is een vissersdorpje aan de Oosterschelde. Ben je een visliefhebber en dol op de Zeeuwse mosselen? Dan moet je hier zijn. Verser kan bijna niet!

En ze kweken hier niet mosselen. Ook oesters worden hier gekweekt in zogenaamde oesterputten. Het is mogelijk om deze te bezoeken d.m.v. een rondleiding langs de putten.

Verder is in Yerseke weinig anders te doen. Het is ook maar een klein dorpje. Daarom zou ik het aandoen tijdens een tocht door Zeeland. En het combineren met andere plaatsen in de buurt. Zo heb je nog steeds een leuk dagje uit, zeker tijdens het mosselseizoen!

3. Zierikzee

Zierikzee is een populaire stad die je zeker eens moet bezoeken. Deze plaats heeft namelijk meer dan 500 monumenten. De Zuidhavenpoort bijvoorbeeld, die je hierboven op de foto ziet, heeft het oudste carillon van Nederland.

Andere bezienswaardigheden in Zierikzee zijn de St. Lievens monstertoren, die je kunt beklimmen, het Burgerweeshuis en de Gravensteen. Die laatste is een gevangenis waarin tot 1923 mensen zaten opgesloten. De omstandigheden waren op z’n minst zeer pittig te noemen. Je kunt hier een rondleiding boeken en een kijkje nemen hoe mensen in die tijd gevangen zaten.

Verder is het voornamelijk een stad om lekker doorheen te wandelen. Langs de historische gebouwen en tussendoor natuurlijk een terrasje pakken.

4. Renesse

Van de prachtige steden in Zeeland gaan we naar de badplaatsen! We beginnen in Renesse met het brede strand, de gezellige restaurants, diverse watersportmogelijkheden en de vele campings en huisjes in de buurt.

Dit klinkt natuurlijk als menig andere badplaats, maar er is iets bijzonders met Renesse. Het strand is namelijk 21 kilometer lang en het zand is bijna wit te noemen. Het voelt echt als vakantie zodra je hier het strand op stapt. Er is altijd wel een plekje te vinden, zeker als je wat verder van de activiteiten vandaan gaat zitten.

Honden mogen hier het hele jaar door het strand op. Lekker uitwaaien met de hond is voor veel mensen een goede manier om tot rust te komen. En dat mag gelukkig in Renesse. Tijdens de zomermaanden moet de hond overdag verplicht aangelijnd worden, buiten deze tijden mogen de honden los.

5. Zoutelande

De badplaats Zoutelande ken je misschien van het gelijknamige liedje. Maar het is veel meer dan dat. Het is namelijk een hele populaire badplaats en trekt jaarlijks duizenden toeristen.

Vanwege de Zuidelijke richting van het strand wordt het ook wel de Zeeuwse Rivièra genoemd. Dit betekent vaak ook lekker veel zon en een mooie, schone zee.

En bij zo’n mooi strand hoort natuurlijk ook een badplaats. Deze vind je achter de duinen op een paar meter van het strand. Het plaatsje zelf is leuk om eens doorheen te lopen, maar ook niet meer dan dat. Je komt hier voornamelijk om iets te eten of drinken, wat te shoppen of om naar je hotel of appartement te gaan.

6. Ouddorp

Nou weet ik dat Ouddorp technisch gezien niet in Zeeland ligt, maar vanwege de ligging op een steenworp afstand wil ik deze toch hier benoemen.

Ouddorp is een badplaats die vooral heel populair is onder watersporters. Maar ook andere recreanten kunnen hier prima uit de voeten. Op het kilometerslange strand kan je heerlijk ontspannen of je maakt een wandeling door de omgeving.

De bekendste bezienswaardigheid is de historische vuurtoren. Een andere leuke bezienswaardigheid is de geitenboerderij, waar je tevens allerlei streekproducten kunt kopen. Wil je een deel van de Deltawerken in het echt zien? Ga dan naar de Brouwersdam, tevens een populaire plek voor watersporters.

7. Cadzand

Van het noorden van Zeeland gaan we naar het zuiden, naar het plaatsje Cadzand. Ook dit is weer een schattig dorpje met een lang en breed strand.

Het dorp zelf heeft een rijke historie, wat je ook terugziet aan de gebouwen. Kom je dichter bij het strand dan struikel je over de vakantieparken en hotels. Niet zo vreemd dat dit echt een toeristische plaats is. Houd je van rust dan is dit misschien niet de plek. Maar het is er zeker gezellig en absoluut een goede plek voor een vakantie in Zeeland.

Ook leuk om een bezoekje aan Cadzand te combineren met een dagje naar de Belgische badplaatsen.

8. Oostkapelle

Oostkapelle is nog een populaire badplaats in Zeeland. Hier ga je voornamelijk naartoe voor de schone stranden. Het staat er om bekend zeer kindvriendelijk te zijn.

Een groot deel van het centrum is tegenwoordig aangevuld met vakantiehuizen en campings. Maar nog steeds is het zeker een bezoek waard. Veel toeristen gaan hier naar de weekmarkt waar je behalve je boodschappen ook streekproducten kunt kopen.

Verder is Oostkapelle bij uitstek geschikt voor mensen die houden van activiteit. Van watersporten, vliegeren of paardrijden. Je kunt hier bijna niet stil blijven zitten.

Net als bij de andere badplaatsen zou ik zeggen, neem er een kijkje, pak een terrasje, maar kom uiteindelijk wel voor het strand. Wil je steden in Zeeland bezichtigen met wat meer historie? Kies dan een andere plaats van deze lijst.

9. Domburg

Domburg heeft eigenlijk alles wat alle andere Zeeuwse badplaatsen ook hebben. Brede stranden, mooi schoon water, gezelligheid en lekker eten.

Er is ook iets wat dit plaatsje onderscheid. Dit is namelijk een welnessplaats. Hier kom je om tot rust te komen en je lichaam weer op te laden. Het hotel hierboven op de foto is het Badhotel. Deze ligt direct aan het strand. Maar dit is slechts één van de vele hotels en accommodaties in het dorp.

Verder kan je ook hier terecht bij de vele restaurants voor lokale lekkernijen. Kortom, nog een prima badplaats in Zeeland.

10. Westkapelle

We blijven toch nog even bij de badplaatsen. Veel steden in Zeeland liggen namelijk aan het water. Zo ook Westkapelle.

Net als Zoutelande ligt deze plaats in de Zeeuwse Rivièra. Die naam is gebaseerd op de zuidelijke ligging van het strand. Zoals je weet zijn er maar weinig stranden op het zuiden in Nederland.

Verder is Westkapelle een badplaats als elk ander. Brede stranden, mooi schoon, veel watersportmogelijkheden en gezellige strandtenten. In de omgeving kan je heerlijk wandelen of fietsen. Plus in het dorp zijn er een aantal winkeltjes mocht je willen shoppen.

Westkapelle heeft ook een bezienswaardigheid, namelijk de vuurtoren. Vroeger was dit een kerktoren. Je kunt de vuurtoren bezichtigen als je dit wilt.

11. Vlissingen

Vlissingen is een plaats die geschikt is voor liefhebbers van stranden en cultuur. Hier vind je de langste boulevard van Nederland. Hier kan je lekker langs het water struinen.

Verder vind je hier ook het Maritiem MuZeeum waar je op interactieve wijze meer leert over de geschiedenis van Zeeland. Verder zijn er via de lokale vvv nog veel meer activiteiten te boeken, waaronder een rondvaart.

Vlissingen is echt een badplaats met een haven. Dit is één van de bezienswaardigheden van de stad. Evenals de molen die je op vrijdag gratis kunt bezichtigen.

12. Breskens

Vanuit Vlissingen kun je een boottocht maken naar Breskens, of andersom natuurlijk. Meest opvallende aan deze badplaats is de zwart-witte vuurtoren die je hierboven op de foto ziet.

Verder kom je hier voornamelijk voor het strand met de vele paviljoens. Lekker een hapje eten met een drankje erbij, met uitzicht over zee. Doordat er hier niet heel veel te doen is zou ik het wel echt combineren met andere badplaatsen of met de overtocht naar Vlissingen.

13. Middelburg

Als er één stad is in Zeeland waar je cultuur kunt snuiven, dan is dat de hoofdstad Middelburg. Geen badplaats maar mede daarom ook echt een bezoek waard.

Het staat bomvol historische gebouwen. Zoals de Onze-Lieve-Vrouw-abdij die tegenwoordig dienst doet als museum over de geschiedenis van Zeeland. Of de Lange Jan kerk die je kunt beklimmen. Op heldere dagen kan je dan ontzettend ver kijken en zelfs wat andere steden spotten van deze lijst.

Natuurlijk kan je ook hier weer prima eten, lekker een terrasje pakken en mensen kijken. Of ga winkelen in de vele winkelstraten. Ook het maken van een stadswandeling behoort tot de mogelijkheden.

14. Terneuzen

Bij Terneuzen denkt men vaak aan het nieuwere gedeelte van de stad. Maar wist je dat Terneuzen een oud centrum heeft met veel historische gebouwen?

Het is een leuke plek om eens doorheen te wandelen en om de gebouwen te bekijken. Te winkelen en te eten. Het Oude Stadhuis en Het Arsenaal zijn de twee gebouwen die je zeker niet mag missen. Verder zou ik zeggen maak een stadswandeling en zie wat je hier tegenkomt.

Net als veel andere plaatsen in Zeeland kan je ook in Terneuzen terecht voor portie verse Zeeuwse mosselen.

Dit waren ze, de 14 leukste steden in Zeeland. Ok, een paar dorpjes, maar ik hoop je deze lijst genoeg inspiratie was voor jouw dagje uit of vakantie in deze mooie provincie. Laat je me weten hoe het was?