Ravenna: de bezienswaardigheden die je niet mag missen!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Als je van kunst en geschiedenis houdt, is Ravenna in de stad voor je! Deze kleine stad in Noord-Italië is de thuisbasis van enkele van de mooiste mozaïeken ter wereld. Deze kleurrijke stenen zijn te vinden op veel van de monumenten in de stad, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Als je op zoek bent naar een unieke reiservaring, voeg Ravenna dan zeker toe aan uw lijst!

Je kunt in Ravenna veel bezichtigen, maar ook heerlijk naar het strand. Het strand in Ravenna is breed. Je vindt hier verschillende strandbars. Overal zijn voorzieningen zoals strandbedden, toiletten en een speelplaats voor de kinderen.

Waar ligt Ravenna?

Ravenna is een stad in Noord-Italië in de regio Emilia-Romagna. Ravenna ligt aan de Adriatische Zee, ongeveer 50 kilometer ten oosten van Bologna. Ravenna is misschien wel het bekendst om zijn mozaïeken, die tot de mooiste en best bewaarde ter wereld behoren. De stad heeft ook een lange geschiedenis, die teruggaat tot de dagen van het Romeinse Rijk. Tegenwoordig is Ravenna een populaire toeristische bestemming.

Hoe kom je in Ravenna en het weer

Het is goed te doen om naar Ravenna met de auto te rijden in ca. 14 uur. Per trein vanaf Amsterdam doe je er ongeveer 22 uur over. Het is een afstand van 1035 km. Vliegen kan ook je landt dan op de luchthaven van Bologna.

Het klimaat is koel en gematigd. De gemiddelde temperatuur in Ravenna is 18 graden Celsius, met 511 mm neerslag per jaar. Het is 174 dagen per jaar droog. Sneeuw is niet ongewoon, maar blijft meestal niet lang op de grond liggen.

Wat het klimaat betreft is Ravenna een prima plaats om te wonen – het is er niet te warm, niet te koud, en er waait altijd een lekker briesje door.

Leuke bezienswaardigheden in Ravenna die je niet mag missen

Ravenna ligt aan de Adriatische kust in Emilia Romagna en wordt vaak door toeristen overgeslagen, wat volkomen ten onrechte is. Er zijn veel dingen te doen in Ravenna.

Basilica di San Vitale

Basilica di San Vitale

Dit is een kerk in Ravenna, Noord-Italië. De kerk werd gebouwd in het begin van de 5e eeuw en is een van de belangrijkste voorbeelden van vroegchristelijke architectuur. De Basiliek is het meest beroemd om haar mozaïeken, die taferelen uit de Bijbel en de vroegchristelijke geschiedenis uitbeelden.
De Basiliek herbergt ook een aantal andere belangrijke kunstwerken, waaronder een marmeren troon die ooit door keizer Constantijn gebruikt werd.

Mausoleo di Galla Placidia

Dit mausoleum werd in de 5de eeuw door de Romeinse keizer Honorius gebouwd voor zijn zuster, Galla Placidia. Tegenwoordig wordt het mausoleum beschouwd als een van de best bewaarde voorbeelden van vroegchristelijke architectuur.

Het interieur van het mausoleum is versierd met prachtige mozaïeken, en de buitenkant is versierd met marmeren reliëfs. Bezoekers van Mausoleum di Galla Placidia kunnen ook de overblijfselen zien van een Romeinse portiek, die ooit aan het mausoleum vastzat.

Basilica di Sant’Apollinare Nuovo

Basilica di Sant’Apollinare Nuovo

Als je de Basiliek van Sant’Apollinare Nuovo voor het eerst ziet, verwacht je misschien niet veel. Het is een klein, bakstenen gebouw dat er van buiten nogal bescheiden uitziet. Maar als je eenmaal binnenstapt, wacht je een traktatie. Het interieur is absoluut adembenemend, met grootse bogen, golvende mozaïekpatronen en religieuze iconen overal waar je kijkt.

Je merkt ook overal in de basiliek accenten van Grieks-Romeinse en Christelijke tradities. En vergeet niet omhoog te kijken naar de sterrenhemel op het plafond! De donkerblauwe tegels zijn bezaaid met 800 gouden sterren, en in het midden staat een groot gouden kruis.

Mirabilandia Safari 

Dit wildpark herbergt meer dan 1.000 dieren van meer dan 100 verschillende soorten. Je ziet er van alles, van leeuwen en tijgers tot giraffen en zebra’s, allemaal in hun natuurlijke habitat. En als je geluk hebt, kun je zelfs een zeldzame witte neushoorn zien!

Basilica di San Francesco

Basilica di San Francesco in Ravenna

Deze Baseliek is een beetje anders dan je gewend bent. Het is een grote, ruime basiliek, met mooie, maar spaarzame gebrandschilderde ramen. De basiliek is versierd met de vlaggen van de contrade tijdens de periode van de palio, en dat maakt deze basiliek nog iets specialer. Zeker een (kort) bezoek waard.

Battistero Neoniano (Battistero degli Ortodossi)

Het Battistero Neoniano, gebouwd in het begin van de vijfde eeuw, was eens de grootste doopkapel ter wereld. Het is een indrukwekkend bouwwerk, met een massief koepeldak en prachtige mozaïeken aan de buitenkant. Tegenwoordig herbergt het een museum van orthodoxe kunst, waardoor het een fascinerende plaats is om over een andere cultuur te leren.

Battistero degli Ariani

Dit prachtige stuk architectuur werd in de 5de eeuw gebouwd en is in de loop van de eeuwen goed bewaard gebleven. De Battistero is bekend om zijn schitterende mozaïeken, waaronder afbeeldingen van de Arianen, een groep christenen die om hun geloof vervolgd werden. Tegenwoordig is de Battistero een populaire toeristische bestemming, en het is gemakkelijk te zien waarom.

Archiepiscopal Museum

Als je op vakantie in Ravenna bent, ga dan zeker even langs bij het Archiepiscopaal Museum. Het is een geweldige plek om over de geschiedenis van de stad te leren, en je kunt er zelfs enkele indrukwekkende relikwieën zien. Bovendien is het geklimatiseerd, dus de perfecte plek om aan de hitte te ontsnappen als je tijdens de zomermaanden op bezoek bent. Geloof me, je zult niet teleurgesteld zijn.

Theodorisch mausoleum en park

Theodorisch mausoleum

Dit is echt een aanrader om naar toe te gaan als je in Ravenna bent. Theodoricus was de koning die het bouwde, ver terug in 520 AD. Het is behoorlijk indrukwekkend dat het nog overeind staat! Ook het park is een bezoek waard – het is perfect voor een fietstocht of een picknick. Zorg er wel voor dat je je eigen eten inpakt. Het mausoleum van Theodoric mag dan indrukwekkend zijn, het park heeft geen restaurants.

Dante’s Graf

Dante Alighieri is een van Italië ’s meest geliefde schrijvers. Zijn graftombe is in Ravenna, en als je je bijzonder literair voelt, kun je een wandeling maken over de laan naar zijn laatste rustplaats.

Het kleine witte gebouw aan het eind van de laan herbergt Alighieri’s stoffelijke resten. Maar wees gewaarschuwd – sommigen zeggen dat alleen zijn botten in de tombe liggen. Zijn hoofd zou in Florence liggen, en zijn hart in Rome.

Voor wie is Ravenna een aanrader?

Ravenna is de perfecte plaats om van een zorgeloze vakantie te genieten. Het is ook echt een aanrader om er met je gezin naar toe te gaan. De stad heeft een ontspannen sfeer en tal van activiteiten om je bezig te houden. Je kunt door de schilderachtige straatjes slenteren, de rijke geschiedenis van de stad verkennen, en genieten van het heerlijke eten.