Home Blog Katwijk aan Zee: wat is er te doen?

Katwijk aan Zee: wat is er te doen?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

We hebben in Nederland een hoop badplaatsen. Van hele toeristische, zoals Scheveningen, als chique zoals Bloemendaal.

Maar er zijn ook genoeg badplaatsen die nog ouderwets gezellig zijn. Waar je meestal nog wel kans hebt op een plekje, behalve op hele zomerse dagen. Katwijk aan Zee is zo’n badplaats. Al is het ook hier zeker in de laatste maanden verrassend druk geworden.

Waar ligt het en hoe kom je er?

Je vindt deze badplaats – hoe kan het ook anders – in het westen van het land, ongeveer ter hoogte van Leiden.

Met de auto neem je de A4 of A44 richting Leiden en volg je vervolgens de borden richting Katwijk. Het strand ligt achter de stadskern. Parkeren kan op straat of in één van de parkeergarages, die overigens goedkoper zijn. Vanaf hier loop je zo de boulevard en het strand op.

Ook met het openbaar vervoer kan je eenvoudig in Katwijk komen. Vanuit Leiden, Den Haag en Haarlem zijn er busverbindingen naar het strand. Voor de precieze route kan je kijken op 9292ov.

Tenslotte is Katwijk ook wandelend en met de fiets goed te bereiken mocht je in de omgeving wonen of logeren.

Wat is er te doen in Katwijk aan Zee?

Het begint natuurlijk met het brede strand waar je kunt uitrusten, een verfrissende duik kunt nemen of sportief bezig zijn met bijvoorbeeld de watersportactiviteiten.

Rond het strand en in de duinen kan je fietsen of wandelen. De VVV heeft diverse fietsroutes uitgestippeld tussen Katwijk en steden of bezienswaardigheden in de buurt. Deze routes vind je hier.

Langs de boulevard vind je diverse strandpaviljoens waar je kunt eten, drinken of gewoon heerlijk een boek lezen zonder al dat vervelende zand overal. Wanneer je iets meer richting de bewoonde wereld wandelt vind je nog veel meer restaurants, eettentjes en winkels. Van bekende ketens tot lokale, en toeristische winkels.

Tenslotte worden er ook diverse evenementen gehouden in Katwijk aan Zee. Je kunt hier onder andere diverse wisselende tentoonstellingen bekijken, wandelen om vogels te spotten of om geld in te zamelen voor het goede doel, en je kunt er zelfs vis leren fileren. Daar moet je overigens wel acht weken voor uittrekken.

Overnachten in strandhuisjes

Net als in andere badplaatsen zijn er in Katwijk ook een aantal mogelijkheden om te overnachten. De leukste vind ik zelf SandCSleep. Die naam zegt niet zoveel, maar dit zijn van die schattige, witte strandhuisjes die dus ook echt op het zand staan met uitzicht op het zee.

Hier kan je een weekendje in overnachten. Voor 3 dagen ben je vanaf €450 kwijt. Dit is voor maximaal 6 personen. De huisjes hebben een eigen badkamer, keuken en toilet. Ze zijn maar 35m2 groot dus lekker popperig, en natuurlijk met een fantastisch uitzicht over het strand.

Katwijk aan Zee in coronatijd

De stad is zeker in het begin van de coronatijd veelvuldig in het nieuws geweest vanwege de drukte. Door de sluiting van de meeste activiteiten werden de stranden en bollenstreek enorm populair.

Hierop heeft de gemeente het strand af en toe moeten afsluiten voor bezoekers, omdat het gewoon te druk werd.

Je kunt het strand nog steeds bezoeken. Is ook fijn in deze tijd af en toe even een frisse neus halen. Alleen ook op het strand geldt een verplichte afstand van 1,5m. Is dit niet haalbaar door de drukte dan zal ze gemeente het strand weer afsluiten.