Kan je de Deltawerken in Zeeland bezoeken?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De Deltawerken heb je vast weleens op tv gezien. Imposante bouwwerken die ervoor zorgen dat we het hier in Nederland droog houden. Je vindt ze in het gebied wat loopt van Rotterdam tot aan Zeeland. In totaal zijn er 5 stormvloedkeringen, 2 sluizen en 6 dammen.

De meest bekende vind je in Rotterdam – de grote witte armen oftewel Maeslantkering – die je ook in Madurodam kunt bekijken. In Zeeland zijn dat de Haringvlietdam en de Oosterscheldekering. En dat is het onderdeel van de Deltawerken in Zeeland die je kunt bezoeken!

Deltawerken in Zeeland bezoeken

Zoals je misschien weet komen wij uit het westen van het land, regio Haaglanden om precies te zijn. Wij vinden het dan soms best een leuk uitje om met de auto eropuit te trekken richting Zeeland.

De route begint dan bij Rozenburg. Hier vind je de Maeslantkering, weet je nog, die witte armen. Dit onderdeel van de Deltawerken kan je ook bezoeken. Je moet daarvoor naar het Keringhuis. Entree voor kinderen is gratis, volwassenen betalen €2,50 voor een kaartje. Wil je daarnaast mee met de rondleiding dan komen daar nog extra kosten bij. Maar je kunt ook zelf op onderzoek uitgaan.

Vanaf Rozenburg, wat overigens bij Rotterdam ligt, vervolg je je weg over de N57 richting Zeeland. Je rijdt dan over andere onderdelen van de Deltawerken. Totdat je bij de Oosterscheldekering komt. Hier kan je overheen rijden maar leuker is het om er een bezoekje aan te brengen. Dat kan vanuit het park Neeltje Jans.

Deltapark Neeltje Jans

Als je de Oosterscheldekering van binnen wilt zien moet je daarvoor naar Deltapark Neeltje Jans. Hier combineren ze leuk met leerzaam. Dat betekent dat er voor kinderen diverse speelmogelijkheden zijn, er is een aquarium met tropische vissen en je kunt er kijken naar zeeleeuwen & zeehonden.

Maar je kunt ook vanuit Deltapark Neeltje Jans de omgeving ontdekken. Dat doe je door een rondvaart of Oosterschelde Safari te boeken. Je gaat dan met een grote boot het water op om zeehonden of bruinvissen te spotten. Een heel bijzondere ervaring vind ik zelf, want ik verbaas me vaak nog steeds over de dieren die hier in het wild leven. Dat verwacht je toch in het buitenland, of ligt dat aan mij?

En dan zijn er natuurlijk nog de Deltawerken die je kunt bezoeken. Een bezoek hieraan zit inbegrepen bij je all in ticket. Je kunt dan als bezoeker letterlijk over de stormvloedkering lopen en zelfs een kijkje binnen nemen. Dichterbij dan dat ga je echt niet komen. Voor de corona werden hier ook rondleidingen gegeven, momenteel gaan die niet door, maar wie weet komen die in de toekomst weer terug.

Neeltje Jans besteed daarnaast ook aandacht aan wat er gebeurt als het water vrij spel zou hebben, zoals dat tijdens de watersnoodramp in 1953 gebeurde. Dit laten zij op een interactieve, en indrukwekkende, manier zien met een 4D animatie waar je als bezoeker middenin staat.

Een All in ticket voor Deltapark Neeltje Jans kost €25 voor volwassenen en €15 voor kinderen tot 11 jaar. Je kunt de tickets het beste vooraf online bestellen.

Watersnoodmuseum

Hoewel dit niet direct te maken heeft met het bezoeken van de Deltawerken in Zeeland, wil ik ook dit museum nog noemen. Want ook hier vertellen ze je op indrukwekkende wijze hoe vreselijk het is wanneer het mis gaat.

Dit doen ze met authentieke beelden uit 1953. Je gaat dus echt even terug in de tijd.

Zo krijg je een beter beeld bij hoe belangrijk de Deltawerken zijn en eigenlijk ook wel onmisbaar. Zonder deze imposante bouwwerken hadden we misschien allang natte voeten gehad. Je vindt het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, ook Zeeland. Een entreekaartje kost €12 per persoon voor volwassenen en €6,50 voor kinderen t/m 11 jaar. Rondleidingen zijn op aanvraag beschikbaar vanaf 20 personen. En speel je mee met de Bankgiroloterij? Dan is de toegang zelfs gratis!