Home Blog Nederlandse Waddeneilanden, wat is de leukste?

Nederlandse Waddeneilanden, wat is de leukste?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De Nederlandse Waddeneilanden zijn perfect voor een vakantie in eigen land. Zodra je de veerpont verlaat waan je je in het buitenland, de sfeer is er meteen anders en je komt gelijk tot rust. Althans, dat is mijn ervaring en die van de mensen om mij heen.

Maar wanneer je dan de Waddeneilanden aanraadt als bestemming is vaak de tweede vraag welke is het leukst? En dan merk je al gauw dat iedereen een favoriet heeft. Zo ben ik dol op Vlieland met de uitgestrekte zandstranden. Watersporters kiezen vaak voor Terschelling en de meeste gezinnen gaan naar Texel.

Wat het allerleukste Waddeneiland is bewaar ik nog even tot het laatst. Laten we eerst kijken welke er ook alweer zijn. Weet je het ezelsbruggetje nog: TVTAS?

De Nederlandse Waddeneilanden

Hoeveel Waddeneilanden zijn er eigenlijk? Nederland heeft 5 Waddeneilanden, de Oosterburen hebben er ook een aantal. De Nederlandse 5 zijn:

  • Texel
  • Vlieland
  • Terschelling
  • Ameland
  • Schiermonnikoog

Samen dus de welbekende TVTAS.

Elk eiland heeft een eigen charme. Maar waarin ze gelijk zijn is hoe ze verschillen met het vaste land. Zodra je op een Waddeneiland aankomt, het maakt niet uit welke, dan krijg je meteen dat vakantiegevoel.

De veerpont die je moet nemen werkt daar zeker aan mee. Dat is toch niet iets wat de meeste mensen dagelijks doen.

En qua klimaat zit je eigenlijk ook altijd goed. Altijd een lekker briesje en over het algemeen zeer aangenaam weer. Zelf ben ik in de zomer weleens naar Vlieland geweest en dat deed qua gevoel niet onder aan de Canarische Eilanden.

Laten we per eiland eens kijken wat deze bijzonder maakt en wat de charme er van is.

Texel

Texel is het eerste Waddeneiland. Om hier te komen neem je de veerpont vanuit Den Helder. Hierna vervolg je per auto of op de fiets je weg op het eiland.

Als je aan Texel denkt dan denk je aan schapen. Dat is ook niet zo vreemd, want er zijn op Texel meer schapen dan mensen. Daarom ontkom je er niet aan om van hier een souvenir van wol mee te nemen.

Het eiland heeft een aantal dorpen. De Koog is de badplaats van het eiland en daardoor ietwat toeristisch. Je kunt hier prima uit de voeten voor een stranddag, maar weet dus dat je hier misschien niet de rust vindt waar je naar zoekt.

Heb je een vakantiehuis op Texel geboekt dan zit je waarschijnlijk in Cocksdorp. Hier vind je de meeste vakantieparken. En net als in De Koog ook een groot aantal toeristen.

Houd je van winkelen dan moet je naar Den Burg. Dit is de grootste stad van het eiland. In de winkelstraten veel bekende ketens, maar ook lokale winkeliers. Zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

Tenslotte zijn er nog veel meer gezellige plaatsen op het eiland. Texel leent zich uitstekend voor een uitgebreide fietstocht. Deze kan je ter plekke huren of meenemen van thuis.

Lees ook: Vakantie op Texel

Vlieland

Vlieland is het tweede Waddeneiland, de V uit de TVTAS. Vlieland heeft iets bijzonders ten opzichte van de andere Waddeneilanden, Vlieland is namelijk autovrij.

Dit betekent dat je de auto laat staan op de parkeerplaatsen bij de veerpont en vervolgens op de fiets je weg moet vervolgen. Je kunt fietsen huren in de straten bij de aanlegplaats van de veerpont. Zonder fietsen kan je slechts een beperkt deel van het eiland bekijken en dat is eigenlijk zonde.

Wat is zelf het allermooist vind aan Vlieland zijn de stranden. Het eiland heeft namelijk een enorme zandvlakte, de Vliehors. Hier kan je overheen wandelen of je laat je in een truck rijden over het terrein.

Houd je van paardrijden dan is het ook leuk om via de manage op het eiland een strandrit te boeken. Er is niks lekkerders dan met je haren in de wind, in volle galop over het strand te gaan. En dan af te sluiten met een lekker drankje op het strand.

Net als de andere eilanden heb je hier ook mogelijkheden om te eilandhoppen. Of om op het water op zoek te gaan naar zeehonden. Wij hebben tijdens ons bezoek ook het eiland rond gefietst. Is te doen, maar sommige heuvels zijn misschien wat pittig voor de minder geoefende fietser. Veel mensen stappen dan af dus dat is zeker geen schande!

Lees ook: Hoe leuk is Vlieland?

Terschelling

Terschelling is net als de voorgaande twee Waddeneilanden ook enorm geliefd. Voornamelijk vanwege de rust en anonimiteit. Hier kan je echt wandelen zonder iemand tegen te komen. Maar je kunt er net zo makkelijk uiteten of winkelen.

Hier vind je eigenlijk het beste van beide werelden. Houd je van rust dan kan je naar Terschelling, wil je wat meer reuring dan zit je hier ook goed.

Het eiland heeft ook een uitgebreide activiteitenkalender die je vindt bij de lokale VVV. Hier staan echt de meest uiteenlopende activiteiten op. Veelal sportief of muzikaal.

Net als de andere eilanden krijg je hier ook echt het vakantiegevoel wanneer je van de boot stapt. Net als Vlieland kan je ook hier heerlijk paardrijden of fietsen. En er zijn diverse bezienswaardigheden die het zelfs voor liefhebbers van culturele vakanties een bijzondere plek maakt.

Ameland

Het wordt steeds moeilijker om iets unieks te schrijven over de eilanden, want in de essentie hebben ze veel gemeen. De prachtige stranden, de rust en het vakantiegevoel. Toch heeft ook Ameland een eigen uniek karakter.

Net als de andere eilanden vind je ook op Ameland genoeg activiteiten om je bezig te houden, waaronder de vele watersport mogelijkheden op de stranden. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Niemand neemt het je kwalijk als je gewoon lekker plaatsneemt op het strand met een goed boek.

Ontspannen kan je hier zeker evenals lekker eten. In de vele restaurants staan er uiteenlopende gerechten op het menu, die grotendeels worden bereid met lokale producten. Dat is toch best bijzonder, vind je niet?

Schiermonnikoog

Het laatste Waddeneiland is compleet anders van de rest. Hier ga je naartoe als je rust zoek, en deze ook wilt vinden. Veel ongerepte natuur, niet overspoelt met toeristen, een plek voor bezinning en om echt even uit de realiteit te zijn.

Dit is een perfect Waddeneiland voor liefhebbers van natuur. Het is een ideale plek om wilde dieren te spotten. Dit kan tijdens één van de excursies of door zelf de wandelschoenen aan te trekken en op pad te gaan.

In het dorp Schiermonnikoog kan je terecht voor alles om in je basisbehoefte te voorzien. Verwacht geen enorm toeristisch centrum, maar slechts wat woonhuizen en winkels.

Wat is het leukste Waddeneiland?

Ja, dan nu het antwoord op de vraag wat nou eigenlijk het leukste Waddeneiland is. Daar is eigenlijk niet één antwoord op te geven. Het ligt er namelijk net aan wat je zoekt.

Texel is ideaal voor gezinnen, omdat je gemakkelijk met de auto kunt reizen. Verder is dit ook het grootste eiland waar er veel reuring is met ook diverse vakantieparken. Toch voelt het er nooit druk of te toeristisch. Het blijft een ontspannen sfeer houden.

Vlieland, Terschelling en Ameland, zijn kleiner maar nog steeds erg geschikt voor een vakantie in Nederland. Naar deze eilanden ga je voor de rust en de natuur. Maar wel met nog genoeg activiteiten, bezienswaardigheden, restaurants en winkels.

Ga je voor complete rust, dan is Schiermonnikoog de beste keus. Dit Waddeneiland is geschikt voor liefhebbers van natuur. Mensen die graag ’s ochtends de natuur in duiken om wilde dieren te spotten. En die zich niet zullen vervelen zonder watersportactiviteiten en strandtenten.

Dus ja, wat is het leukste Waddeneiland? Dat is eigenlijk heel persoonlijk. Mijn tip zou zijn, probeer ze uit en bezoek eens meerdere eilanden. Alleen dan kan je de sfeer proeven en bepalen wat voor jou het leukste eiland is. Mijn favoriet Vlieland is prachtig, maar niet voor iedereen even praktisch, omdat dit eiland autovrij is. Dan is Terschelling een betere keuze of het iets rustigere Ameland.

Welk eiland je ook kiest, je zult het er zeker naar je zin hebben. Laat je weten welk eiland jouw favoriet is?

Worden de Waddeneilanden jouw volgende vakantiebestemming?