Rome bezienswaardigheden: dit zijn de must sees!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Rome is zo’n heerlijke stad. Als je er nog nooit geweest bent, zeker een keer doen. De stad ademt historie en cultuur. Dit is echt zo’n plek waar je op een bankje kunt gaan zitten en uren mensen kijken. Maar hoewel dat iets is wat je zeker gedaan moet hebben, zijn er natuurlijk ook een hoop prachtige dingen te zien.

Ga je naar Rome dan kan je natuurlijk niet zonder het bekijken van de oude gebouwen uit de Romeinse tijd. Misschien heb je wel Latijn gehad op school of krijgen jij of je kinderen dat op dit moment. Dan is het extra bijzonder om de bouwwerken in het echt te zien.

Zelfs als je niks met geschiedenis hebt daag ik je uit om toch een kijkje te nemen bij de volgende bouwwerken. Dit zijn de 10 dingen die je gezien moet hebben in Rome!

Colosseum

Foto: DEZALB – Pixabay

Al zou je in Rome maar 1 ding bezichtigen, kies dan voor het Colosseum. Onvoorstelbaar wat een enorm bouwwerk dit is. Waar nog ontzettend veel van intact is. Dit was echt de plek waar de inwoners samen kwamen om beziggehouden te worden. Om dieren of gladiatoren met elkaar te zien vechten. Of executies uitgevoerd te zien. Een prachtig monument met een lugubere historie maar zeker het bezichtigen waard.

Forum Romanum

Foto: DomyD – Pixabay

Het Forum Romanum ligt vlakbij het Colosseum. Hier is helaas minder van over dan het bouwwerk hiervoor. Maar nog steeds zeker de moeite waard. Al is het maar om de plek te zien waar eeuwen geleden mensen rondhingen. En je een voorstelling te maken van hoe de stad er in die tijd uitzag. Wil je meer weten over de achtergrond van het Forum dan kan je een rondleiding boeken. Ze vertellen je dan meer over de bouwwerken en hoe het er eeuwen geleden uit heeft gezien.

De Spaanse Trappen

Bron: Pixabay

Houd je van hippe plekken en luxe merken? Dan zit je goed bij de Spaanse Trappen en het nabijgelegen Piazza di Spagna. Hier vind je alle dure merken, van Chanel tot Bulgari, Gucci en Louis Vuitton. Zelfs als deze nét buiten jouw prijsklasse vallen zou ik hier toch zeker gaan kijken. Niet zozeer in de winkels maar wel naar de mensen die er op straat lopen. Allemaal – op de toeristen na, sorry 🙂 – hartstikke slank, perfect gekleed én met keurig haar. Echt even ouderwets mensen kijken, gewoon om dat het kan.

Pantheon

Bron Pixabay

Het Pantheon is aan de buitenkant een prachtig gebouw. Zo op de foto lijkt het ergens vrij te staan maar niks is minder waar. Als je goed kijkt zie je vlakbij heel veel gebouwen. Om het Pantheon zijn namelijk veel eet- en koffietentjes gebouwd. Heerlijk om even uit te rusten.

In het Pantheon zelf zijn diverse Italiaanse koningen en bekende kunstenaars begraven, waarvan de bekendste de architect Raphael is.

Trevi Fontein

Bron: KittyvanRooij Pixabay

Deze fontein staat bekend als de meest romantische plek van Rome. Met een hoogte van 26 meter is dit geen kleine fontein. Maar ondanks het enorme formaat kan het hier toch vreselijk druk zijn. De fontein heeft een mythe, gooi je er:

  • 1 muntje in dan kom je ooit nog terug in Rome
  • 2 muntjes dan word je verliefd op een knappe Italiaan
  • 3 muntjes dan trouw je met die persoon

Kortom, voor mij was 1 muntje genoeg, ik heb al verkering. Maar zonder gekheid, het heeft iets bijzonders om te weten dat je er ooit nog terugkeert. Het is namelijk een hele populaire stad. Het geld uit de fontein doneren ze trouwens aan goede doelen.

Piazza Navona

Bron: Pixabay

Nog meer fonteinen en oude gebouwen vind je op Piazza Navona. De fonteinen zijn tussen 1574 en 1651 gebouw. Nieuwer dan de meeste oude bezienswaardigheden maar nog steeds prachtig om te bekijken. Let vooral ook op de details. Dit is een mooie plek om rond te kijken, foto’s te nemen en daarna lekker op één van de vele terrasjes neer te ploffen.

Alle bezienswaardigheden hier boven vind je in het centrum van Rome en ze zijn allemaal prima lopend te bereiken. Je kunt ook de metro nemen om deze plekken te bezichtigen of kiezen voor een verzorgde tour.

Voor de volgende bezienswaardigheden schuiven we iets op naar Vaticaan Stad. Vanuit het centrum ongeveer 45 minuten lopen.

Sint-Pietersplein

Bron: Pixabay

Zelf als je niet religieus bent of een ander geloof hebt loont het zeker de moeite om hier een keer te kijken. Je hebt het waarschijnlijk wel eens op tv gezien. Dat enorme plein waar de paus de menigte toespreekt is kleiner dan je denkt. Echt waar dat verbaasde mij ook, in het echt vond ik het niet zo massaal en gigantisch. Maar goed neem er een kijkje en oordeel zelf.

Sixtijnse Kapel

Houd je van kunst en wil je de prachtige plafondschilderingen van Michelangelo in het echt bekijken? Neem dan een kijkje in de Sixtijnse Kapel – ook in Vaticaan Stad. Het is echt ongelooflijk hoe hij dit heeft gedaan en de schilderingen zijn prachtig. Echt een aanrader.

Sint-Pietersbasiliek

Bron: Pixabay

Dit is dé kerk in Vaticaan Stad. Het is een enorm gebouw waar wel 20.000 mensen in passen. Je kunt hier eindeloos rondkijken en de prachtige kunst bewonderen. Al verbaasde ik me voornamelijk over de enorme lengte van het middenpad.

Voor de laatste bezienswaardigheid verlaten we Rome en Vaticaan Stad en gaan we naar het strand!

Ostia Antica

Foto: Pixabay

Ostia is de badplaats waar veel Romeinen tijdens de zomer te vinden zijn. Lekker aan het strand. Maar vlakbij het strand vind je de laatste bezienswaardigheid van de lijst: Ostia Antica. Ostia is een stad die al eeuwen bestaat. Veel van de oude gebouwen zijn (deels) bewaard gebleven. Je kunt hier ontdekken hoe zo’n stad er toen uitgezien moet hebben en je inbeelden hoe het geweest moet zijn geweest. Het best bewaard is het theater waar je echt nog kunt zitten alsof het gisteren gebouwd is.

Dit waren ze, de 10 dingen die je gezien moet hebben in Rome. Laat me weten wat je er van vond!

Wordt Rome jouw volgende vakantiebestemming?