Home Blog Zelf Mirena/spiraaltje verwijderen, zo doe je dat! (op eigen risico)

Zelf Mirena/spiraaltje verwijderen, zo doe je dat! (op eigen risico)

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Dat het kan betekent natuurlijk niet dat je het zelf ook moet doen. Het is altijd het beste om naar je huisarts te gaan. Voor het geval er iets misgaat.

En voor de mannelijke lezers, sorry, snel overslaan, morgen is er weer een tech blog :)!

Maar ja, ik heb vandaag mijn eigen Mirena verwijderd. Na weken van klachten had ik eindelijk besloten dat ik het spiraaltje eruit wilde hebben. Dus ik belde de huisarts en daar kon ik na 1,5 week pas terecht, want geen spoed.

Wanneer je voor jezelf hebt besloten dat dat ding eruit moet dan wil je niks liever dan deze er gelijk uit hebben. Zeker geen 1,5 week wachten.

Waarom wilde ik mijn Mirena/spiraaltje eruit hebben?

In 2011 kreeg ik mijn eerste spiraaltje. Behalve de 10 kilo die ik aankwam, was ik er voornamelijk heel blij mee. Geen ongesteldheid of de pil vergeten te slikken. Dus toen het moment na 5 jaar daar was om de Mirena te vervangen heb ik dit laten doen.

Geen seconde heb ik er over nagedacht om weer over te gaan op de pil, want ik was er gewoon blij mee.

De eerste keer was het eruit halen een ramp. Touwtjes waren te kort waardoor de gynaecoloog – ik moest dit in het ziekenhuis laten doen, omdat ik geen kinderen heb – het spiraaltje letterlijk met een haak uit mijn baarmoeder moest halen.

Brrrrr.

Eigenlijk had ik toen al moeten zeggen dat ik een nieuwe niet zag zitten. Maar na enkele minuten stond ik buiten met Mirena nr. 2. Die nu inmiddels hier voor mij op tafel ligt (wel gewassen natuurlijk!)

De tweede Mirena is de afgelopen 5 jaar eigenlijk ook prima bevallen. Na het wisselen viel ik zo’n 10 kilo af (jippie) maar inmiddels zit er dus weer 15 kg aan…shoot!

En nu, zo’n 3 maanden voordat ik deze 5 jaar heb is deze er uit. Omdat ik het spiraal spuugzat was!

Waarom moest het spiraaltje eruit?

De laatste maanden kreeg ik steeds meer vage klachten. Regelmatig had ik ontstoken gewrichten. Meestal in mijn enkel of pols.

Ook had ik inmiddels een chronische hoofdpijn ontwikkeld. In eerste instantie dacht ik dat het aan mijn werkhouding lag, dus ik kocht een nieuwe bureaustoel. Toen een ander hoofdkussen en zelfs een massageapparaat.

En hoewel dat allemaal heerlijk is, bleef de hoofdpijn.

Een andere pijn die ik ontwikkelde zat in mijn heup. Elke maand had ik een week lang een zeurende pijn in mijn heup die door mijn hele been straalde tot aan mijn voet. Wat ik ook deed, de pijn was niet weg te krijgen. Echt ik kon er bijna niet van zitten!

Wanneer ik zocht op Mirena en klachten – onder andere in de officiële bijsluiter – kwam ik veel van mijn kwaaltjes tegen. De hoofd- en gewrichtspijnen, de gewichtstoename en de stemmingswisselingen. Want ik had echt geen lontje en kon snel om niks kwaad worden.

Toen ik zondag weer die pijn in mijn heup kreeg en met een kruik op de bank na 4 ibuprofens me nog niet veel beter voelde wilde ik de Mirena eruit hebben.

Maandag belde ik de huisarts, waar ik dus pas 1,5 week later terecht kon. En laat ik niet het meest geduldige typeje zijn…

Mijn zoektocht naar methodes om het er zelf uit te halen

Heel voorzichtig zocht ik online naar methodes om thuis je Mirena eruit te halen. Er zitten immers touwtjes aan, dus hoe moeilijk kan het zijn.

Niet doen, wel doen, een makkie, levensgevaarlijk. Iedereen sprak elkaar tegen. Dit maakte mij toch nerveus en in eerste instantie besloot ik dan toch maar te wachten tot mijn afspraak met de huisarts. Totdat ik een Youtube filmpje tegenkwam.

De meeste verhalen die ik las over vrouwen die zelf de Mirena eruit haalden waren vrouwen die al kinderen hadden gekregen. Bij hen was het een eitje maar hoe zit dat dan bij vrouwen zoals ik die geen kinderen hebben?

Als ik het spiraaltje in het ziekenhuis moet laten plaatsen om die reden, dan zou het eruit halen toch ook lastiger moeten zijn…

Terug naar het filmpje, zij zat in dezelfde situatie (geen kinderen) en heeft binnen een paar seconde het spiraaltje eruit gehaald.

Ook in de reacties eronder (honderden) bedankte iedereen haar voor de methode, ik kon geen negatieve reactie vinden (behalve de vraag waarom je het zelf zou doen). Dus dan toch maar zelf proberen.

Hoe een spiraaltje/Mirena thuis verwijderen

Allereerst, het wordt afgeraden om het thuis te doen dus het is op eigen risico. Het is altijd verstandig om het door een arts te laten doen.

Dat geschreven hebbende, ik had mijn spiraaltje er binnen 15 seconden uit…

Wat je moet doen (hier begint het TMI gedeelte):

  • Was je handen grondig!
  • Ga gehurkt zitten met je benen zo ver uit elkaar als je kunt. Als een soort kikkertje.
  • Probeer de touwtjes te vinden en pak deze vast met twee vingers. Het maakt niet uit welke vingers, als je de touwtjes maar vast kunt houden. In de video heeft ze het over de touwtjes om haar vingers wikkelen, nou dat lukte niet bij mij, daar waren ze te kort voor maar ik kon ze wel vastpakken. Het kan zijn dat ze om je baarmoedermond gevouwen zitten. Dan moet je ze even recht peuteren.
  • Pak de touwtjes stevig vast, nu begint het echte werk. Het kan zijn dat de touwtjes wat glad zijn, houd ze gewoon vast en laat niet meer los. Ook een latex handschoen kan helpen, maar je kan de touwtjes dan minder goed voelen.
  • Pers alsof je op het toilet zit voor je grote boodschap. Je voelt nu je baarmoedermond “dichterbij” komen.
  • Houd de touwtjes stevig vast en trek rustig het spiraaltje eruit. Net als bij een tampon, dus niet eraan trekken maar met beleid. Blijf “persen”. Dit kan een naar gevoel geven maar dat duurt maar een paar seconden. Hierna heb je als het goed is je spiraaltje in je handen.
  • Controleer of deze nog helemaal in tact is, het spiraaltje moet een t-vorm hebben. Zo niet, dan zul je hoe dan ook naar de arts moeten.
  • Dat was het!

Het is echt makkelijker dan je denkt en het is mij enorm meegevallen. Daarna had ik zo’n opgelucht gevoel, ik was zo blij dat het spiraaltje eruit was.

Mocht het niet lukken, omdat de touwtjes uit je handen glijden, dan kan je bijvoorbeeld je partner vragen om hulp. Maak liever geen gebruik van tangen of een pincet, want die zijn niet steriel. Je wilt daar geen enge infecties.

Krijg je het spiraaltje er met deze methode niet uit? Dan zou ik sowieso naar de huisarts gaan, dan kan er iets anders aan de hand zijn.

Weet je wat voor mij trouwens het gekste was…

Dat direct na het verwijderen van het spiraaltje mijn heuppijn weg was….Dat is toch bizar? De Mirena heeft mij veel plezier gebracht, maar die pijn op het laatst was voor mij echt dé reden om hier zo snel mogelijk vanaf te willen. Jammer dat je dan alsnog anderhalve week moet wachten, omdat het voor je huisarts geen prio heeft. Pijn is pijn, toch?

Heel eerlijk had ik niet verwacht dat het zo makkelijk was en ben ik blij dat ik het gedaan heb. Dat betekent niet dat jij het ook moet doen natuurlijk, je kunt het beste naar een huisarts gaan. Maar ik hoop dat ik jullie heb kunnen helpen met het delen van mijn verhaal.