Zelf Mirena/spiraaltje verwijderen, zo doe je dat! (op eigen risico)

Dat het kan betekent natuurlijk niet dat je het zelf ook moet doen. Het is altijd het beste om naar je huisarts te gaan. Voor het geval er iets misgaat.

En voor de mannelijke lezers, sorry, snel overslaan, morgen is er weer een tech blog :)!

Maar ja, ik heb vandaag mijn eigen Mirena verwijderd. Na weken van klachten had ik eindelijk besloten dat ik het spiraaltje eruit wilde hebben. Dus ik belde de huisarts en daar kon ik na 1,5 week pas terecht, want geen spoed.

Wanneer je voor jezelf hebt besloten dat dat ding eruit moet dan wil je niks liever dan deze er gelijk uit hebben. Zeker geen 1,5 week wachten.

Waarom wilde ik mijn Mirena/spiraaltje eruit hebben?

In 2011 kreeg ik mijn eerste spiraaltje. Behalve de 10 kilo die ik aankwam, was ik er voornamelijk heel blij mee. Geen ongesteldheid of de pil vergeten te slikken. Dus toen het moment na 5 jaar daar was om de Mirena te vervangen heb ik dit laten doen.

Geen seconde heb ik er over nagedacht om weer over te gaan op de pil, want ik was er gewoon blij mee.

De eerste keer was het eruit halen een ramp. Touwtjes waren te kort waardoor de gynaecoloog – ik moest dit in het ziekenhuis laten doen, omdat ik geen kinderen heb – het spiraaltje letterlijk met een haak uit mijn baarmoeder moest halen.

Brrrrr.

Eigenlijk had ik toen al moeten zeggen dat ik een nieuwe niet zag zitten. Maar na enkele minuten stond ik buiten met Mirena nr. 2. Die nu inmiddels hier voor mij op tafel ligt (wel gewassen natuurlijk!)

De tweede Mirena is de afgelopen 5 jaar eigenlijk ook prima bevallen. Na het wisselen viel ik zo’n 10 kilo af (jippie) maar inmiddels zit er dus weer 15 kg aan…shoot!

En nu, zo’n 3 maanden voordat ik deze 5 jaar heb is deze er uit. Omdat ik het spiraal spuugzat was!

Waarom moest het spiraaltje eruit?

De laatste maanden kreeg ik steeds meer vage klachten. Regelmatig had ik ontstoken gewrichten. Meestal in mijn enkel of pols.

Ook had ik inmiddels een chronische hoofdpijn ontwikkeld. In eerste instantie dacht ik dat het aan mijn werkhouding lag, dus ik kocht een nieuwe bureaustoel. Toen een ander hoofdkussen en zelfs een massageapparaat.

En hoewel dat allemaal heerlijk is, bleef de hoofdpijn.

Een andere pijn die ik ontwikkelde zat in mijn heup. Elke maand had ik een week lang een zeurende pijn in mijn heup die door mijn hele been straalde tot aan mijn voet. Wat ik ook deed, de pijn was niet weg te krijgen. Echt ik kon er bijna niet van zitten!

Wanneer ik zocht op Mirena en klachten – onder andere in de officiële bijsluiter – kwam ik veel van mijn kwaaltjes tegen. De hoofd- en gewrichtspijnen, de gewichtstoename en de stemmingswisselingen. Want ik had echt geen lontje en kon snel om niks kwaad worden.

Toen ik zondag weer die pijn in mijn heup kreeg en met een kruik op de bank na 4 ibuprofens me nog niet veel beter voelde wilde ik de Mirena eruit hebben.

Maandag belde ik de huisarts, waar ik dus pas 1,5 week later terecht kon. En laat ik niet het meest geduldige typeje zijn…

Mijn zoektocht naar methodes om het er zelf uit te halen

Heel voorzichtig zocht ik online naar methodes om thuis je Mirena eruit te halen. Er zitten immers touwtjes aan, dus hoe moeilijk kan het zijn.

Niet doen, wel doen, een makkie, levensgevaarlijk. Iedereen sprak elkaar tegen. Dit maakte mij toch nerveus en in eerste instantie besloot ik dan toch maar te wachten tot mijn afspraak met de huisarts. Totdat ik een Youtube filmpje tegenkwam.

De meeste verhalen die ik las over vrouwen die zelf de Mirena eruit haalden waren vrouwen die al kinderen hadden gekregen. Bij hen was het een eitje maar hoe zit dat dan bij vrouwen zoals ik die geen kinderen hebben?

Als ik het spiraaltje in het ziekenhuis moet laten plaatsen om die reden, dan zou het eruit halen toch ook lastiger moeten zijn…

Terug naar het filmpje, zij zat in dezelfde situatie (geen kinderen) en heeft binnen een paar seconde het spiraaltje eruit gehaald.

Ook in de reacties eronder (honderden) bedankte iedereen haar voor de methode, ik kon geen negatieve reactie vinden (behalve de vraag waarom je het zelf zou doen). Dus dan toch maar zelf proberen.

Hoe een spiraaltje/Mirena thuis verwijderen

Allereerst, het wordt afgeraden om het thuis te doen dus het is op eigen risico. Het is altijd verstandig om het door een arts te laten doen.

Dat geschreven hebbende, ik had mijn spiraaltje er binnen 15 seconden uit…

Wat je moet doen (hier begint het TMI gedeelte):

 • Was je handen grondig!
 • Ga gehurkt zitten met je benen zo ver uit elkaar als je kunt. Als een soort kikkertje.
 • Probeer de touwtjes te vinden en pak deze vast met twee vingers. Het maakt niet uit welke vingers, als je de touwtjes maar vast kunt houden. In de video heeft ze het over de touwtjes om haar vingers wikkelen, nou dat lukte niet bij mij, daar waren ze te kort voor maar ik kon ze wel vastpakken. Het kan zijn dat ze om je baarmoedermond gevouwen zitten. Dan moet je ze even recht peuteren.
 • Pak de touwtjes stevig vast, nu begint het echte werk. Het kan zijn dat de touwtjes wat glad zijn, houd ze gewoon vast en laat niet meer los. Ook een latex handschoen kan helpen, maar je kan de touwtjes dan minder goed voelen.
 • Pers alsof je op het toilet zit voor je grote boodschap. Je voelt nu je baarmoedermond “dichterbij” komen.
 • Houd de touwtjes stevig vast en trek rustig het spiraaltje eruit. Net als bij een tampon, dus niet eraan trekken maar met beleid. Blijf “persen”. Dit kan een naar gevoel geven maar dat duurt maar een paar seconden. Hierna heb je als het goed is je spiraaltje in je handen.
 • Controleer of deze nog helemaal in tact is, het spiraaltje moet een t-vorm hebben. Zo niet, dan zul je hoe dan ook naar de arts moeten.
 • Dat was het!

Het is echt makkelijker dan je denkt en het is mij enorm meegevallen. Daarna had ik zo’n opgelucht gevoel, ik was zo blij dat het spiraaltje eruit was.

Mocht het niet lukken, omdat de touwtjes uit je handen glijden, dan kan je bijvoorbeeld je partner vragen om hulp. Maak liever geen gebruik van tangen of een pincet, want die zijn niet steriel. Je wilt daar geen enge infecties.

Krijg je het spiraaltje er met deze methode niet uit? Dan zou ik sowieso naar de huisarts gaan, dan kan er iets anders aan de hand zijn.

Weet je wat voor mij trouwens het gekste was…

Dat direct na het verwijderen van het spiraaltje mijn heuppijn weg was….Dat is toch bizar? De Mirena heeft mij veel plezier gebracht, maar die pijn op het laatst was voor mij echt dé reden om hier zo snel mogelijk vanaf te willen. Jammer dat je dan alsnog anderhalve week moet wachten, omdat het voor je huisarts geen prio heeft. Pijn is pijn, toch?

Heel eerlijk had ik niet verwacht dat het zo makkelijk was en ben ik blij dat ik het gedaan heb. Dat betekent niet dat jij het ook moet doen natuurlijk, je kunt het beste naar een huisarts gaan. Maar ik hoop dat ik jullie heb kunnen helpen met het delen van mijn verhaal.

4 gedachten over “Zelf Mirena/spiraaltje verwijderen, zo doe je dat! (op eigen risico)”

 1. Hallo
  Na het lezen van jouw verhaal heb ik direct zelf mijn spiraal verwijderd. Ik zat erg te twijfelen maar dacht ineens wat de dokter kan en als je het zo rustig doet kan je zelf ook. En raad eens… ook mijn pijn uitstraling naar linker been was direct weg en de krampen in mijn buik. Ik was continue 3 weken licht ongesteld. Om gek van te worden. Gelukkig nu eruit en hopelijk alle kwaaltjes ook

 2. Beste Bianca

  Ik wil al anderhalf jaar mijn spiraal er zelf uithalen omdat ik gek wordt van mij rug en gewrichtspijn.
  Nooit heb ik de daadwerkelijke stap durven zetten om hem eruit te trekken nadat ik de touwtjes vaak zat voelde..
  Door jouw bericht vond ik het zelfvertrouwen om het toch te doen. En het is gelukt !!!!
  Ik voel nu wel een lichte zeur pijn in m’n buikstreek maar wie weet trekt dit weg.
  Ik ben zoooooo blij dat het eruit is!
  En dat met zo weinig moeite en tijd!

  Ik ben je eeuwig dankbaar voor deze “tutorial” het is voor mij doorslaggevend geweest en kan je niet genoeg bedanken !!!
  Bedankt Bianca en ik wens je alle geluk en gezondheid.

  Liefs
  G.T. deels anoniem.

 3. Ik had een afspraak bij de huisarts voor komende week gemaakt, naar werd zaterdag met zo’n pijn wakker dat ik er helemaal klaar mee was. Na een half uur in de wacht te staan bij de huisartsenpost besloot ik het zelf maar te doen. Ik had al een paar filmpjes op het internet gezien, maar de methode die jij omschrijft is gemakkelijk en pijnloos. Nu wat buikkrampen, maar ze moet denk ik even wennen, maar wat een opluchting! Heel erg bedankt voor je post.

 4. Hoi allemaal,
  Na het lezen van het eerste verhaal wat erg overeen komt met mijn ervaring heb ik ook besloten om mijn mirena eruit te halen. Ik had eerst het ziekenhuis gebeld om het te verwijderen maar ik moest een verwijzing hebben van de huisarts. Ik dacht waarom ik bepaal toch zelf en niet de huisarts.
  Ik ben gaan kijken of ik het zelf eruit kan halen en zo kwam ik hier op terecht.
  En wat ik heel vreemd vind dat ook mijn pijn en straling in mijn kont en been gelijk weg was.
  Ik kon het niet geloven maar het is echt waar.
  En nu afw8 en wat er nu gaat gebeuren. Even nu rust.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven