Home Efteling Efteling drukte: 6 tips als je geen zin hebt om te wachten!

Efteling drukte: 6 tips als je geen zin hebt om te wachten!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Als je aan iemand vraagt wat ze het minst leuk vinden aan een dagje pretpark dan is het antwoord vaak wachten in de rij. De Efteling drukte kan voor sommige mensen zelfs een reden zijn om helemaal niet te gaan.

Maar dat is niet nodig! We hebben namelijk 6 tips voor je verzameld waarmee je de Efteling drukte zoveel mogelijk kunt omzeilen. Tips voor als je niet kunt of wilt wachten voor een attractie.

1. Kijk vooraf hoe druk het die dag wordt

Op de website van de Efteling kun je per dag kijken hoe druk het wordt.

Ze hebben 3 soorten dagen:

  • Rustig
  • Normaal
  • Druk

Wij zijn op alle 3 de typen dagen een keer naar de Efteling geweest en dit is wat je kunt verwachten.

Op rustige dagen kun je bij veel van de kleine en minder populaire attracties doorlopen zonder te wachten. De wachttijd die er dan vaak staat is 5 minuten.

Bij populaire attracties als Joris en de Draak, Baron 1898 en De Vliegende Hollander sta je zo’n 30 minuten in de rij. Dat is voor de Efteling drukte echt een prima wachttijd.

Op dagen dat er een normale drukte wordt verwacht dan sta je bij de meeste attracties zo’n 10 tot 15 minuten in de rij. De populaire attracties van hierboven gaan naar wachttijden van 45 tot 60 minuten. Nog steeds prima te doen, maar stukken drukker dan op een rustige dag.

Voorspelt de Efteling een drukke dag? Dan kun je rekening houden met wachttijden van 30 minuten voor de minder populaire attracties en wachttijden tot wel 120 min bij de achtbanen.

2. Vermijd schoolvakanties, weekenden en feestdagen

Dit is voor velen een open deur, maar toch vermeld ik het er bij. Houd je niet van drukte in de Efteling? Ga dan niet tijdens de schoolvakanties, het weekend of op feestdagen. Veel mensen zoeken op die dag een leuk uitje voor het hele gezin en gaan massaal naar de Efteling.

Als het niet anders kan kies dan voor de weekenden in de herfst- of wintermaanden. Een pretpark is minder aantrekkelijk als het koud is. Dit betekent dat het in de Efteling op die dagen rustiger is dan in de zomer.

3. Boek een overnachting in het Efteling Hotel of het Vakantiepark

Efteling Bosrijk – Bron: Efteling

Efteling heeft een eigen hotel en twee eigen vakantieparken. Wanneer je een overnachting boekt in het Efteling Hotel, Vakantiepark Efteling Bosrijk of Vakantiepark Efteling Loonsche Land zitten de entreekaartjes bij je verblijf inbegrepen.

Dit heeft een groot voordeel.

Zo hoef je niet alles in 1 dag te proppen, maar doe je gewoon de attracties die je wilt bezoeken. Worden de rijen te lang? Dan ga je even terug naar het vakantiepark of hotel voor een verfrissende duik in het zwembad. En wanneer de dagjesmensen naar huis gaan kun jij nog snel een paar attracties bezoeken.

Tip! Een overnachting in het Efteling Hotel of de Efteling Vakantieparken is minder duur dan je misschien denkt. Zeker omdat de entreekaartjes ook bij de prijs inbegrepen zitten. En je betaalt per nacht, niet per persoon!

Bekijk prijzen en aanbiedingen

4. Kom zo vroeg mogelijk of blijf tot sluitingstijd

Vlak na de opening van het pretpark is het nog niet zo druk. Het eerste half uur zijn mensen bezig met binnenkomen en bedenken waar ze naartoe willen.

Zorg dat je een plan hebt en meteen naar jouw favoriete attractie gaat. Neem hiervoor een attractie waar overdag vaak lange rijen staan als Droomvlucht, Joris en de Draak, De Vliegende Hollander en Baron 1898. Attracties als Carnaval Festival en Fata Morgana hebben over het algemeen niet zulke lange rijen, alleen op heel drukke dagen.

Als je de dag een beetje slim inplant kan je het eerste uur minimaal 3 attracties doen. Hoe ik dat zo zeker weet? Wij doen namelijk hetzelfde. Meteen naar Joris en de Draak, Vliegende Hollander en Baron 1898. Daarna is het tijd voor koffie en een snack, maar hebben we mooi toch 3 populaire attracties bezocht in het eerste uur.

Ben je niet zo’n vroege vogel dan is het slim om tot sluitingstijd te blijven en Aquanura, de watershow, over te slaan. Veel gezinnen en schoolgroepen gaan tussen 16:00 en 17:00 richting huis. In die laatste 2 uur zie je de wachttijden langzaam teruglopen. Zorg dat je op dat moment bij je favoriete attractie bent, dat scheelt een hoop wachten.

Dat laatste uurtje van de dag is trouwens ook heel fijn om foto’s te maken in het Sprookjesbos zonder andere mensen erop!

5. Doe de attracties van achter naar voren

Een van de eerste attracties waar je als bezoeker van de Efteling langskomt is Symbolica. Hier staat direct na opening dan ook meteen een rij van 30 minuten, zelfs op rustige dagen.

Sla deze attractie over wanneer je net in het pretpark komt en ga eerst helemaal naar achteren. Naar de thrillrides, Droomvlucht of Carnaval Festival als je met kleine kinderen bent. Je zult zien dat je daar nauwelijks in de rij hoeft te staan ondanks de lange wachttijd van Symbolica.

Oh, en die rij bij Symbolica? Die zie je in de loop van de ochtend al snel afnemen.

6. Gebruik de Efteling app

Staat de Efteling-app nog niet op je telefoon? Zorg dan dat je deze hebt gedownload voor je bezoek.

In de app kun je entreekaartjes en het parkeerticket koppelen, maar je kunt er ook de wachttijden bekijken. Zo kun je precies zien bij welke attractie je het kortst hoeft te wachten.

Doe dit alleen bij attracties direct bij je in de buurt. Moet je namelijk 10 minuten of meer lopen dan kunnen de wachttijden zomaar veranderd zijn als je er aankomt.

Als ik in de Efteling loop kijk ik regelmatig in de app. Zo kan ik de wachttijden beperken en sta ik nooit lang in de rij.

Extra! Oplossingen voor medische aandoeningen

Wachten in de rij is vervelend, maar de meeste van ons kunnen daarmee dealen. Vervelender wordt het als jij of je kinderen dat niet kunnen vanwege een aandoening, bijvoorbeeld ADHD of Autisme, of een beperking.

In dat geval kun je online op de website van de Efteling een formulier invullen waarmee je voorrang krijgt bij de wachtrijen. Dit is alleen voor mensen die om medische redenen niet in de rij kunnen staan. Dat je wachten vervelend vindt is natuurlijk geen reden.

Heb je zo’n formulier ingevuld? Neem dan een bewijs van je aandoening of beperking mee. Dit kan bijvoorbeeld een gehandicaptenparkeerkaart zijn of een Autipas. Je mag ook een doktersverklaring laten zien. Check altijd de Efteling website welke bewijzen zijn toegestaan.

Vergeet in ieder geval je bewijsje niet, zeker als jouw beperking niet aan de buitenkant zichtbaar is.

Meer over de Efteling

Lees hieronder meer over de Efteling in onze artikelen vol met tips, tricks en reviews!