Home Efteling Vanaf welke leeftijd naar de Efteling

Vanaf welke leeftijd naar de Efteling

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Velen van ons kunnen het nog wel herinneren. De eerste keer naar de Efteling. Waarschijnlijk denk je dan terug aan de tijd dat je van paddenstoel naar paddenstoel rende om de vrolijke deuntjes te horen. Of moest lachen om het gesnurk van de bewakers van Doornroosje.

Je staat daarom vast te popelen om nu ook je eigen kleintjes dit mee te laten maken. Maar vanaf welke leeftijd kunnen kinderen het beste naar de Efteling gaan?

Voor het eerst naar de Efteling

Eigenlijk is de Efteling geschikt voor elke leeftijd, al kan het met baby’s een heel gedoe zijn. Als je die uitdaging aandurft kan je zelfs hele jonge kindjes al meenemen maar beter is te wachten totdat ze iets ouder zijn. In het begin zullen met name de geluiden indruk maken. Als ze iets ouder zijn kunnen ze zelf ook op ontdekkingstocht gaan en attracties bezoeken.

De Efteling is een familievriendelijk pretpark, zoals bijvoorbeeld Disneyland Paris dat ook is. Dat betekent dat er voor het hele gezin iets te doen is. Voor oudere kinderen en papa/mama zijn er achtbanen – De Baron is écht een aanrader. Jonge kindjes kunnen zich vermaken in diverse attracties maar ook ouderwets in de speeltuin.

De grootste uitdaging is om kinderen te vermaken tijdens de wachtrij. Zeker tijdens schoolvakanties en in de weekenden kan het behoorlijk druk zijn in de Efteling. Rijen bij de kinderattracties vallen meestal mee, maar het is toch goed om voldoende entertainment mee te nemen. Veel ouders kiezen voor de mobiele telefoon of tablet, maar je ziet af en toe ook boekjes of ouderwetse reisspelletjes. 

Foto: Efteling Beeldbank

Houd er wel rekening mee dat je de kinderwagen buiten de attractie achter moet laten. Waardevolle spullen moet je er vanzelfsprekend uit halen, maar houd er ook rekening mee dat je je kindje veelvuldig zult moeten dragen. Dan is het soms fijn om opa en/of oma bij je te hebben die op de spullen en de kindjes passen.

Er zijn ook een aantal attracties die hebben Babyswitch. Hierbij gaat de ene ouder via de normale wachtrij de attractie in. De andere ouder gaat met de baby naar de uitgang van de attractie. Als de ene ouder in de attractie is geweest neemt deze de baby over en kan de andere ouder zonder te wachten via de uitgang in de attractie.

Welke attracties zijn geschikt voor jonge kinderen?

De bekendste attractie van de Efteling is het Sprookjesbos. Hier zie je kleine fragmenten uit diverse bekende sprookjes, zoals Doornroosje, Roodkapje en De wolf en de zeven geitjes. Kinderen kunnen hier echt zelf op ontdekkingstocht, ze mogen overal aan zitten en alles van dichtbij bekijken. Dit zal zeker indruk op ze maken, net zoals het dat waarschijnlijk bij jou ook heeft gedaan jaren geleden.

Daarnaast is er natuurlijk het Dorp van Laaf met alle kleine huisjes waarin de Laven wonen. In dit gedeelte is er ook de Monorail. Een populaire attractie waarin je op enkele meters boven de grond een rustig tochtje maakt boven het Dorp van Laaf. Door de lage capaciteit kan het hier erg druk zijn, heb je geen zin om lang te wachten? Ga dan vroeg in de ochtend of wat later op de dag in deze attractie.

Een andere attractie die niet mag ontbreken op deze lijst is Carnaval Festival. Waarschijnlijk neurie je nu het bekende deuntje in je hoofd, althans ik wel. Zelfs als je geen kind meer bent vind je deze attractie stiekem nog steeds erg leuk. De vrolijke poppetjes die diverse landen uitbeelden maken ook op de allerkleinsten veel indruk. Echt een aanrader voor jonge kindjes.

Foto: Efteling Beeldbank

Kindvriendelijke restaurants

Van al dat wandelen krijg je trek! Je mag gelukkig zelf eten en drinken meenemen in de Efteling. Zo heb je altijd iets lekkers bij je als in de wachtrij ineens je maag begint te knorren. Daarnaast kan je natuurlijk ook je eigen boterhammen of krentenbollen meenemen en deze op een bankje in het park opeten. Ook zijn er een aantal grasvelden waar je kunt picknicken als je dat wilt.

Wil je liever rustig aan tafel zitten dan kan je terecht in één van de restaurants van de Efteling. In de meeste restaurants kan je diverse opties voor kinderen vinden. Wat ik zelf een leuk restaurant vindt is ’t Poffertje. Gewoon – zoals de naam al weggeeft – ouderwets poffertjes eten met een beetje poedersuiker. Niet heel gezond, maar tijdens een dagje pretpark mag dat best.

Een verantwoorde maaltijd vind je in restaurant Panorama, het grote witte gebouw naast Vogelrok. Je kunt hier bijvoorbeeld broodjes of verse soepen eten, maar er zijn ook complete maaltijden te krijgen.

Naast de maaltijden heb je als ouder nog een grote uitdaging: hoe zorg je dat jouw kindjes de zoete verleidingen weerstaan. Op diverse plaatsen in het park kan je namelijk snoep, ijsjes en andere zoetigheden krijgen. Als je niet oplet willen je kinderen bij elk winkeltje wel een zak snoep, zuurstok of suikerspin. Probeer daarom winkeltjes zoveel mogelijk te vermijden en neem zelf ook – gezonde – tussendoortjes mee.

Even uitrusten

Een hele dag in de Efteling is voor iedereen vermoeiend, ongeacht je leeftijd. Met kleine kinderen is het fijn om af en toe een rust momentje te pakken en even uit de drukte te gaan. Een fijne plek om even tot rust te komen is Diorama. In deze ruimte hebben ze een grote miniatuurwereld nagebouwd, maar er is ook voldoende ruimte om even te zitten en bij te komen. Ook de toiletten zijn in de buurt, altijd handig!

Wil je buiten bijkomen dan kan je rustig zitten op het plein waar vroeger de gekleurde duiven vlogen. Hier wordt het sprookje van Het Bruidskleed van Genoveva verteld. Je kunt hier op de bankjes even rustig op adem komen.

Natuurlijk kan je ook in de zelfbedieningsrestaurants een rustig tafeltje uitzoeken om even bij te komen. Is het erg druk en heb je geen honger? Geef dan voorrang aan de mensen die iets willen eten. Niks is vervelender dan met je dienblad vol eten op zoek moeten naar een tafeltje en deze dan allemaal bezet zijn.

Kinderkorting

Als je met kleine kinderen gaat zijn deze tot 3 jaar gratis. Je hoeft voor hen geen entreeticket te kopen. Wel moetje een bewijs hebben dat ze ook daadwerkelijk onder de 3 zijn. Vanaf 3 jaar betalen zowel kinderen als volwassenen dezelfde prijs. Dan merk je dat de Efteling echt een familiepretpark is. Doordat het voor elke leeftijd geschikt is betalen ze ook allemaal dezelfde prijs. Ga je tijdens juli en augustus dan ben je zelfs nog duurder uit. Goedkoper is het om buiten het hoogseizoen te gaan of je kaartjes te kopen tijdens de Albert Heijn actie of een andere aanbieding.