Home Efteling Baron 1898: de engste achtbaan in de Efteling!

Baron 1898: de engste achtbaan in de Efteling!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

In de zomer van 2015 opende de Efteling een achtbaan zoals we die eigenlijk niet kende in Nederland – De Baron of officieel Baron 1898. Misschien ben je er al weleens in geweest of durf je stiekem niet en twijfel je nog. In dit artikel vertellen we je meer over wat je kunt verwachten en of het de moeite waard is.

De attractie

De attractie bevindt zich vlakbij Joris en de Draak en De Vliegende Hollander aan de Oostkant van het park. Je kunt het niet missen, zelfs met je ogen dicht. Het gegil hoor je namelijk al van ver. Wanneer je vlakbij bent zie je de enorme “drop”, de toren waar de karretjes recht naar beneden de diepte in verdwijnen. Maar niet voordat ze even zijn blijven hangen, om van het uitzicht te genieten natuurlijk!

Als je na de eerste aanblik van de attractie en het gegil nog voldoende moed hebt kan je langs de toren richting de attractie. Bij de ingang kan je kiezen of je met een groep in de attractie wilt of als single-rider. De “groeps-rij” splitst vervolgens in mensen die voorin willen zitten en de overige rijen.

Aan het eind van de rij ontvang je een kaartje, dit is jouw plek in het karretje. Vervolgens ga je – na het inleveren van je tas en losse items – richten de deuren van de eerste show. Hier wordt meer verteld over het verhaal achter de attractie. Hierna ga je richting de tweede show waar je wordt toegesproken door de baron – ja écht die uit Bassie en Adriaan – en je uitleg krijgt over de attractie.

Dan is het eindelijk tijd om in te stappen. (Je kunt bij het zien van de karretjes nog besluiten om niet mee te gaan.) Na het insnoeren verdwijnt de vloer onder je en rijdt het karretje naar voren….

De rit

….Dat is ook het moment dat het zweet je uitbreekt, want je weet wat er gaat komen en dat je niet meer terug kunt. Voordat je de klim maakt naar de toren volgt er nog een kleine show, hierna begint het karretje snel te klimmen. Als je bovenin bent rijdt het karretje langzaam over de rand en blijft het enkele seconden hangen. Dan volgt het engste moment van de attractie.

Het karretje beweegt en ineens stort je recht naar beneden de diepte in. Als je onder de grond vandaan komt maakt het karretje een looping. Dit is een heel gek gevoel en je kunt zelfs eventjes gedesoriënteerd raken. Hierna ga je nog een paar keer over de kop en uiteindelijk komt het karretje na een paar scherpe bochten tot stilstand. Dit is het punt dat je trots mag zijn op jezelf. Dat heb je toch mooi maar weer even gedaan!

Voor wie is De Baron geschikt?

Zoals je nu waarschijnlijk begrijpt zal Baron 1898 niet bij iedereen in de smaak vallen. Zeker het eerste deel van de rit is vrij extreem voor Nederlandse begrippen. Een veel gehoorde reactie is dan ook “Nooit meer!”.

De minimale lengte voor deze attractie is 1.40m, niet geschikt dus voor hele kleine kinderen. En hoewel er een speciale ingang is voor mindervaliden is een transfer noodzakelijk. Daarnaast mogen zwangere vrouwen en mensen met lichamelijk letsel niet in deze attractie.

Daarnaast is deze attractie ook minder geschikt voor iedereen die niet van dit soort extreme ritten houdt. Of de beginnende achtbaan liefhebber.

Ons oordeel

Baron 1898 is een fijne toevoeging aan De Efteling, maar wellicht niet helemaal in lijn met de attracties die je normaal van ze verwacht. Het is een echt familiepark maar met deze attractie bedienen ze slechts een klein deel van hun bezoekers.

Voor wie de attracties in De Efteling niet spannend genoeg vond, en uitweek naar bijvoorbeeld Walibi of Slagharen, is Baron 1898 zeker een reden om weer eens naar Kaatsheuvel te gaan. Zeker nu ook de Python in een nieuw jasje is gestoken.