Efteling in de herfstvakantie

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Veel mensen gaan deze herfstvakantie naar de Efteling. Een leuke bestemming voor een dagje weg. Maar ook eentje waar mensen vooraf een beetje huiverig voor zijn. Niet vanwege de attracties, Langnek of het Sprookjesbos. Nee vanwege de drukte in de Efteling tijdens de herfstvakantie.

Ook wij waagden ons aan een bezoek aan de Efteling aan het begin van de herfstvakantie. Hieronder het verslag en alles wat je moet weten om jouw dag tot een succes te maken.

Hoe druk is de Efteling in de herfstvakantie?

Tijdens ons bezoek vond ik het behoorlijk druk. Wachttijden voor de grote attracties waren minimaal 60 minuten en zelfs bij Fata Morgana en Carnaval Festival stond je 45 minuten te wachten.

Ook op de wandelpaden en bij de restaurants/eettentjes stonden lange rijen. Zoals hierboven op de foto bij de popcorn- en suikerspinnenkraam.

En dat het druk was zag je ook terug op het parkeerterrein, vrijwel alle parkeerplaatsen waren gevuld.

De drukte tijdens de herfstvakantie in de Efteling is natuurlijk wel te verwachten. Het is een populaire bestemming en een leuk dagje uit voor de hele familie. En dat merk je.

Nu kun je de Efteling natuurlijk vermijden tijdens de weekenden en schoolvakanties, maar dat is voor veel mensen simpelweg niet mogelijk.

Er zijn wel genoeg manieren om met de drukte om te gaan.

Tips voor een drukke dag in de Efteling

Mijn eerste tip is om buiten de gebruikelijke etenstijden te gaan lunchen of dineren. Vanaf 11:30 t/m 13:30 is het aardig druk in de restaurants, ga je voor of na deze tijden dat hoef je vaak niet lang te wachten. Dat geldt ook voor het avondeten. Probeer rond 17:00 gegeten te hebben en daarna nog wat attracties te bezoeken. De wachttijden zijn dan korter.

Probeer de restaurants ook te vermijden wanneer het regent. Klinkt niet heel logisch, want je wilt schuilen, maar dat wil vrijwel iedereen. Tafeltjes zullen bezet zijn en dat blijven ze totdat het weer droog is.

Zorg ook dat je de drukste attracties eerst bezoekt. Wij kozen voor de Baron die toen nog slechts een wachttijd van 15 minuten had. Dat was om 10:00 uur vlak na openingstijd. Een uur laten was de wachttijd 60 minuten voor de Baron. Ook Joris en de Draak en de Vliegende Hollander hadden lange rijen. En die wachttijden werden in de loop van de dag alleen maar langer.

Wanneer de wachtrijen oplopen ga dan richting het Sprookjesbos. Hier is het dan verrassend rustig. En dat geldt ook voor de horeca daar. Op de foto zie je wat mensen in het Sprookjesbos, maar het is lang niet zo druk als bij de attracties en in andere delen van het park.

Nog een tip is om de shows te bezoeken als de attracties te lange rijen hebben. Fabula had een wachttijd van 10 minuten en bij het Spookslot stond slechts een handjevol mensen.

Tenslotte zou ik ’s ochtends niet meteen naar Symbolica gaan. Er liep een gezin achter ons die zich verbaasde over de wachttijd van 45 minuten en daar dan maar meteen in gingen. Niet doen! Na de middag is het hier echt stukken rustiger, zo’n 25 minuten wachten i.p.v. de 45 minuten. Die lange wachttijd in de ochtend is, omdat Symbolica de eerste attractie is die je tegenkomt wanneer je het park in loopt. Dus iedereen sluit daar aan.

Het weer in de Efteling tijdens de herfstvakantie

Bij ons begon de dag regenachtig en grijs. Maar al snel klaarde het op en kwam het zonnetje tevoorschijn. Deze heeft de rest van de dag geschenen.

De temperaturen zijn wel wat fris, dus trek een lekkere warme jas aan. Zelf had ik een regenjas aan met daaronder een vestje en dat vond ik nog best koud. Zeker ’s ochtends wanneer je toch wat nat bent van de regen.

Er liepen ook mensen met een muts en sjaal, dat is dan weer overdreven, zo koud was het niet. Maar tussen de 10 en 15 graden is het de hele dag wel geweest. Dat is in de Efteling best fris. Zeker, omdat je veel buiten bent.

De regen was geen probleem. De attracties bleven gewoon open en zo zaten wij midden in een regenbui in de Baron. Dat was wel een beetje koud, zeker ook doordat we al een half uur buiten hadden gewacht. Dus daarna zijn we snel gaan opwarmen met een bak koffie en een appelflap.

Wat vonden wij van ons Efteling bezoek in de herfstvakantie?

Vooral erg druk. Dat ben je na die jaren afstand houden en beperkte bezoekersaantallen niet meer gewend. Daarbij kom ik zo vaak in de Efteling dat ik het vaak niet waard vind om voor bepaalde attracties te wachten. De Fata Morgana kan ik dromen, dan ga ik daar niet 45 minuten voor wachten. Die tijd wacht ik dan weer wel voor de Baron of Joris en de Draak.

Als je tijdens de herfstvakantie naar de Efteling gaat is de Efteling-app onmisbaar. Hierin kun je de wachttijden bekijken en daardoor je dag beter plannen. Het is sowieso goed om je dag (een klein beetje) te plannen. Bedenk welke attracties jullie echt willen bezoeken en sluit daar in de rij aan.

De rijen gaan best snel en vaak merk je niet eens dat je al 45 minuten staat te wachten. Plus neem iets mee voor je kinderen zodat ze bezig kunnen blijven tijdens het wachten. Stilstaan is heel saai, zeker voor die kleintjes. Je zag in de rijen dan ook precies wat er gebeurt als ze zich vervelen: dan gaan ze rottigheid uithalen.

Tijdens de herfstvakantie is het nu eenmaal druk in de Efteling. Bereid je goed voor, download de Efteling App, neem genoeg snacks en afleiding mee. Dan wordt het echt een leuke dag!