Home Efteling De Vliegende Hollander in de Efteling

De Vliegende Hollander in de Efteling

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Het is een attractie met misschien wel de meest imposante buitenkant: de Vliegende Hollander. Zodra je het gebouw binnenstapt ga je voor je gevoel eeuwen terug in de tijd. 

Naar de tijd waar je geen boottochtje kon maken zonder te hoeven vluchten voor een spookschip!

De wachtrij

Om bij het uiteindelijke instapmoment te komen moet je best wat stappen zetten. Nou vind ik het best ingewikkeld om het verhaal eruit te halen maar kijk eens of het jou lukt. 

In de wachtrij kom je binnen het in het huis van de succesvolle kapitein Willem van der Decken aan de buitenkant een keurige man met een prachtig huis. Maar van binnen is alles verbrand en blijk meneer er een heuse smokkelroute op na te houden. Hij was zo eigenwijs om te gaan varen terwijl dat verboden is maar kwam terecht in een storm. Nu vaart hij in de eeuwigheid als de Vliegende Hollander.

En jij bent als bezoeker teruggegaan naar die tijd en naar die haven. Je vertrekt in een sloep – met slecht weer het water op. Als dat maar goed gaat. 

Wachttijd

Het is maar goed dat de wachtrij zoveel lengte heeft, want het is eigenlijk nooit rustig bij deze attractie. 

Je kunt deze het beste aan het eind van de dag bezoeken of vroeg in de ochtend. Moet het wel warm zijn buiten, want je kunt een beetje nat worden! Daarom is mijn keus altijd het eind van de dag. 

Gemiddeld sta je hier toch wel tussen de 30 en 60 minuten te wachten. Gelukkig wel binnen dus je staat droog en uit de zon. Op warme of regenachtige dagen absoluut geen straf.

De attractie de Vliegende Hollander

Wanneer je goed en wel in de sloep zit begint deze langzaamaan te varen. De donkere nacht in. Je vaart tussen schepen die nog aan het inladen zijn voordat ze aan de reis beginnen.

Hierna wordt alles donker en zie je geen hand voor ogen. Door de muziek krijg je wel een onheilspellend gevoel. Het enige wat je nog kunt zien is het lampje voorop de boot. 

Dan ineens zie je een projectie van het schip de Vliegende Hollander. Een angstaanjagende beeld waar je op afvaart. Maar deze verdwijnt zodra je in de buurt komt. Alles wordt weer zwart en de muziek spookachtiger. 

Hierna komt het moment waarop ik mij de eerste keer echt kapot schrok. Dit ga ik niet verklappen voor je maar het is dus best griezelig. 

Daarna is het tijd om te vluchten voor het spookschip en verandert de sloep in een achtbaan. Je gaat door bochten, over heuvels en komt uiteindelijk weer in het water terecht om rustig terug te varen. 

Al met al duurt dit zo’n 2 minuten. Dat vond ik de grootste anti-climax na een wachtrij van 45 minuten. 

Wat vind ik van deze attractie?

De combinatie achtbaan-waterattractie hadden we hier in Nederland niet echt. Dat was voor mij dan ook een reden om erin te gaan. 

Ook de thematisering is echt weer op z’n Eftelings gedaan. Een verhaallijn in een bepaalde tijd die perfect is uitgewerkt. Al moet ik zeggen dat er wat dingen zijn die ik niet snap.

Het eerste stuk van de wachtrij over de kapitein daar heb ik nooit bij stilgestaan. Meestal is dit het stuk waar je nog lekker door kunt lopen. Dan stop ik niet om een dagboek te lezen…

Een ander deel wat ik niet snap, waarom zou je in het donker in een sloepje de zee op gaan als er een spookschip in de buurt is. Dat voelt voor mij net zo tegenstrijdig als zo’n scène in een horrorfilm waarbij je tegen het hoofdpersonage wil schreeuwen ergens niet naar binnen te gaan.

Verder is dit wel een múst voor mij als ik in de Efteling ben. Het is een leuke, griezelige attractie die aan het eind verandert in een thrillride. Van mij had deze wel wat langer mogen duren maar dan waren de rijen vast nog langer geweest. 

Aanrader? Zeker!

Wat vind jij van de Vliegende Hollander?