Efteling review: wat moet je gezien en gedaan hebben?

De Efteling is het bekendste pretpark van Nederland. Bekend om het sprookjesbos en klassieke attracties als de Fata Morgana en Carnaval Festival.

Door het grote attractie aanbod en de constante vernieuwingen is dit ook 1 van de duurste pretparken van Nederland, zo niet de duurste. Daarom wil je natuurlijk zo veel mogelijk uit je bezoek halen.

Ook als je niet alles hoeft en wilt zien is het toch fijn om aan het eind van de dag tevreden en voldaan terug te komen. Daarom zal ik je hieronder mijn tips geven voor een dagje Efteling.

Waar ligt de Efteling en hoe kom je er?

De Efteling ligt in brabant in de plaats Kaatsheuvel. Vanuit mijn woonplaats Den Haag doe ik er een klein uurtje met de auto over. Met de trein zou ik er 2 uur over doen, dus je snapt dat ik dan liever met de auto ga.

Maar voor wie geen eigen voertuig heeft, de Efteling is heel eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer. Het kost alleen wat tijd. Voor de beste en snelste route kijk je op 9292ov.

Parkeren

Efteling review: wat moet je gezien en gedaan hebben?
Efteling review: wat moet je gezien en gedaan hebben?

Je auto parkeer je op het eigen parkeerterrein van de Efteling. De kosten hiervoor zijn op het moment van schrijven €12,50.

Om bij het parkeerterrein te komen volg je de borden Efteling, je komt dan vanzelf op het terrein. Hier hoef je verder niks te doen behalve de aanwijzingen te volgen van het personeel. Je sluit je auto aan op de vorige, je kunt dus niet zelf bepalen waar je staat.

Vervolgens loop je in een paar minuten naar de ingang van het park.

Wanneer je het parkeerterrein wilt verlaten heb je een ticket nodig. Deze kan je vooraf online bestellen of ter plekke kopen. Zelf heb ik deze online besteld, je ontvangt dan een QR code op je telefoon. Deze scan je bij de uitgang van het parkeerterrein en de slagboom gaat open.

Wat ik nog weleens zie gebeuren is dat mensen denken dat ze er zo vanaf kunnen rijden, omdat je vooraf geen kaartje hoeft te trekken. Helaas, je zult echt moeten betalen om van het parkeerterrein af te komen.

Het park

Efteling review: wat moet je gezien en gedaan hebben?

Om de Efteling te bezoeken heb je goede wandelschoenen nodig, want je zult hier behoorlijk wat kilometers maken. Als ik de stappenteller van mijn laatste bezoek er even bij pak, dan heb ik die dag bijna 21.000 stappen gezet wat gelijk is aan iets meer dan 15km.

En dan ben ik het park denk ik 1,5 keer rond geweest, dus voor mijn gevoel niet eens gek veel gelopen. Maar aan het eind van de dag voel je je voeten goed!

Het park bestaat uit een aantal gedeeltes waar clusters van attracties zijn. Je kent natuurlijk het Sprookjesbos, maar in het gedeelte Marerijk vind je bijvoorbeeld Droomvlucht, Raveleijn en Villa Volta.

Vanaf hier loop je dan naar het volgende cluster attracties in Reizenrijk, namelijk Carnaval Festival, de Vogel Rok en Monsigneur Cannibale.

De naam van de rijken kan je gelijk weer vergeten, maar weet dus dat de attracties in clusters bij elkaar liggen, daartussen loop je over asfaltpaden door een bosrijke omgeving.

Attracties in de Efteling

Efteling review: wat moet je gezien en gedaan hebben?

Hoewel de Efteling bekend staat als een pretpark voor alle leeftijden zijn een aantal attracties dat zeker niet.

Mijn favoriet, als achtbaanliefhebber, is de Baron 1898. Deze achtbaan takelt je naar ruim 30 meter hoogte, takelt je over de rand en laat je dan – terwijl je vrijwel parallel met de grond bent – hangen. Vervolgens word je losgelaten en val je zo een diep, donker gat in. Ik hou er van!

Een andere leuke achtbaan is Joris en de Draak, een houten achtbaan die zo snel en wild is dat je regelmatig uit je stoeltje stuitert.

Voor wie hier niet aan moet denken zijn er ook genoeg milde attracties. Denk aan Droomvlucht, Symbolica, en de klassiekers Carnaval Festival en Fata Morgana.

Sinds dit jaar is er ook een nieuwe familie-achtbaan: Max&Moritz. Om je een idee te geven hoe leuk deze is, de dag dat ik er was stond er voor elke attractie een wachtrij van 20 minuten, bij deze achtbaan kon je doorlopen en meteen instappen…

Benieuwd welke attracties jij zeker moet bezoeken? Bekijk dan hier mijn reviews van de attracties in de Efteling!

Sprookjesbos

Efteling review: wat moet je gezien en gedaan hebben?

Voor de allerkleinsten, en een ieder die het leuk vindt natuurlijk, is het Sprookjesbos dé plek om te bezoeken. Het is een bos met daarin een scene uit een bekend sprookje.

Het snoephuis van de heks uit Hans en Grietje, de walvis (hier een enge variant) uit Pinokkio, de wolf die aanklopt bij de zeven geitjes en meer. Ook van een aantal sprookjes die je wellicht niet kent.

Recent is hier het sprookje over de zes Zwanen toegevoegd. Hierin zit ook een mini-attractie die ik persoonlijk alleen zou doen met jonge kinderen of als je als volwassene wilt lachen om de krappe zitjes.

Toen wij er liepen aan het eind van de middag was er vrijwel niemand (tip!) in het Sprookjesbos. Wij konden in alle rust alles bekijken en foto’s maken.

Lees verder: het sprookjesbos in de Efteling

Restaurants

Efteling review: wat moet je gezien en gedaan hebben?

Als je meer dan 20.000 stappen zet op zo’n dag krijg je natuurlijk trek. En heb je ook wel wat lekkers verdiend, althans dat vind ik zelf.

In de Efteling zijn er meerdere plekken waar je kunt eten. Naast Symbolica heb je een heel populair pannenkoekenrestaurant. Voor een broodje ga je naar het Witte Paard, dat vlakbij Droomvlucht en het Sprookjesbos ligt. En voor een vette hap naar Station de Oost bij de Python en de Polka Marina.

Voor een snelle snack kan je terecht bij de Unox worstkraampjes, de suikerspinkraampjes of je kunt een gefrituurde aardappel swirl halen die smaakt naar chips.

Zelf laat ik mij ook altijd verleiden door de snoepwinkels. Zo’n zuurstok smaakt toch altijd wel als je in de Efteling bent.

Lees verder: het complete overzicht van de restaurants in de Efteling

Overnachten

Efteling review: wat moet je gezien en gedaan hebben?

Na een lange dag in de Efteling niet de lange reis terug naar huis maken? Of nog een extra dagje Efteling magie? Dan kan je logeren bij de vele accommodaties rond het park.

Op loopafstand van het pretpark vind je de volgende mogelijkheden om te blijven overnachten:

  • Efteling Hotel: een luxe hotel gelegen op nog geen 5 minuten lopen van het park
  • Bosrijk: bungalows en appartementen in Efteling stijl
  • Loonsche Land: een iets volwassenere accommodatie midden in de natuur

Wat bij mij al jaren op het verlanglijstje staat zijn de suites in het Efteling hotel. Deze hebben een eigen thema, zoals de Vliegende Hollander of een prinsessensuite. Het nadeel? Ze zijn behoorlijk prijzig, zelfs in deze tijd nog ruim €400 per nacht. Dit is dan wel inclusief entree voor de Efteling en ontbijt, maar dan nog… Voor dat geld kan je ook een hoop andere leuke dingen doen.

Bosrijk en Loonsche Land zijn niet veel goedkoper maar dan verblijf je er vaak wel meerdere nachten en in een eigen huisje.

Verder lezen: overnachten in de Efteling

Drukte

Efteling review: wat moet je gezien en gedaan hebben?

Hoe druk is het in de Efteling? Nou dat ligt er maar net aan wanneer je gaat. Weekenden, schoolvakanties en feestdagen? Aardig druk.

Hier buiten? Meestal goed te doen.

Echte rust krijg je tijdens de wintermaanden, op doordeweekse dagen buiten de schoolvakanties. Dan heb je soms het gevoel in je eentje in het park te lopen. Dan zijn er namelijk ook geen schoolreisjes of andere uitstapjes.

Iets waar je wel rekening mee moet houden zijn de evenementen. Dat zijn weekenden waarin een bedrijf het park afhuurt. Je kunt dan als gewone bezoeker nog steeds naar binnen maar dan is het druk, heel druk.

Bedrijven die het park afhuren zijn bijvoorbeeld de Gamma of een bepaalde loterij. Je kunt dan als lid of klant kaartjes kopen tegen een gereduceerd tarief. Daar staat dan tegenover dat het park vaak behoorlijk vol is, dat is altijd de afweging die je moet maken.

Tickets en abonnementen

Efteling review: wat moet je gezien en gedaan hebben?

De prijs voor een Efteling ticket is variabel en kan oplopen tot €45 per persoon. Kinderkorting kennen ze helaas niet. Daarbij komt dan de €12,50 voor het parkeren plus de eventuele etenswaar en souvenirs.

Het loont altijd om een kortingsactie te zoeken of te gebruiken. Onderaan deze pagina staan een aantal plekken waar ze regelmatig korting hebben, wie weet kan je zo toch weer wat euro’s besparen.

Een andere goede actie is de korting via de Albert Heijn. Dit jaar koste een ticket in het laagseizoen nog maar €28,50. Dat vind ik persoonlijk meer dan genoeg voor een dagje pretpark.

Ga je regelmatig – vaker dan 5x per jaar – naar de Efteling dan kan je een abonnement overwegen. Deze kosten €199 per persoon exclusief parkeren. Je kunt het abonnement per maand of in één keer betalen. Hoe dan ook zit je er minimaal 12 maanden aan vast.

Zelf heb ik regelmatig een Efteling abonnement overwogen maar eigenlijk nooit aangeschaft. Dat komt, omdat ik al een Disneyland Paris abonnement had die maar €50 duurder was dan die van de Efteling, maar waar stukken meer in zat qua korting en gratis parkeren. Maar wie weet ga ik, nu ik mijn Disney abonnement niet heb verlengd, alsnog overstag.

Winter Efteling

Gebakkraam in de Efteling

Je kunt het gehele jaar naar de Efteling. Vanaf november tot eind januari is er traditiegetrouw de Winter Efteling.

Tijdens dit seizoen staan de wintermaanden centraal, op z’n Hollands natuurlijk. Denk aan een schaatsbaan, warme erwtensoep, vuurtjes om je op te warmen. Kneuterig zou ik het willen noemen, maar dat bedoel ik niet negatief. Een beetje zoals de winters er in grootmoederstijd uitzagen.

Dit jaar is er tijdens de Winter Efteling een mini kerstmarkt met allerlei kraampjes met eten en souvenirs.

Om toegang te krijgen hoef je niks extra’s te doen. Het zit inbegrepen in je entreekaartje. Wel moet je vooraf reserveren natuurlijk om toegang te krijgen tot het park. Dat is een mooi bruggetje naar mijn laatste onderwerp.

Efteling in coronatijd

Wachtrij Joris en de Draak Efteling

Na een periode gesloten te zijn geweest is de Efteling aan het begin van de zomer weer open gegaan voor gasten. Met een aantal regels en veranderingen.

De eerste is dat je verplicht moet reserveren. Ook als je al entreekaartjes of een abonnement hebt. Op de website van de Efteling reserveer je een datum en een tijdslot. Alleen dan mag je naar binnen.

Bij de ingang moet je een vragenlijst doorlopen. Heb jij of heeft iemand in jouw directe omgeving klachten? Dan zul je je bezoek moeten uitstellen.

Op de paden en in de wachtrijen moet je natuurlijk afstand houden. De wachtrijen hebben gedeeltes die gemarkeerd zijn, hier mag je wel of niet gaan staan. Zo houd je afstand tot de groep voor je.

In de attracties geldt er 1 gezin per karretje in bijvoorbeeld Symbolica. In achtbanen zit er minimaal 1 rij tussen jou en de groep achter je.

Benieuwd hoe de Efteling eruit ziet in de huidige tijd? Lees dan hier het verslag van mijn bezoek in de zomer van 2020!

Voor de meest actuele informatie over openingstijden en maatregelen raadpleeg Efteling.com.

Bianca

Bianca

Bianca houdt van reizen, ontspannen en lekker eten. Vakanties moeten vooral zonder gedoe. Ze is een groot Disney en pretparken fan!
Deel deze post
Aanmelden voor onze

Nieuwsbrief

Zal worden gebruikt in overeenstemming met ons privacybeleid