Home Blog 6 leuke plaatsen in Zuid Holland: perfect voor een dagje weg of stedentrip!

6 leuke plaatsen in Zuid Holland: perfect voor een dagje weg of stedentrip!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Veel van jullie blijven deze zomer in eigen land. Net als vorig jaar is vakantie in Nederland immens populair, al is het alleen maar, omdat we niet weten of we naar het buitenland mogen. Wanneer je in Nederland blijft is het leuk om dagjes weg te doen of zelfs een stedentrip. Naar deze 6 leuke plaatsen in Zuid Holland bijvoorbeeld.

Van de meeste plaatsen zul je al een keer hebben gehoord, maar weet je ook wat je er kunt doen? De plaatsen hieronder staan niet perse op volgorde, ze zijn allemaal even leuk om eens te bezoeken. Hebben hun eigen historie, charmes en bezienswaardigheden. Heel veel plezier

Den Haag

We trappen af met mijn thuisstad. De stad waar ook de regering is gevestigd en zelfs de koning woont: Den Haag. Misschien heb je er weleens aan gedacht om deze stad achter de duinen te bezoeken, maar ben je er nog nooit aan toegekomen.

Den Haag heeft ontzettend veel te bieden, of je nou doel ben op cultuur, oudheden, of je gewoon uitgebreid wilt shoppen. Je kunt het er allemaal.

Winkelen doe je in het centrum op het Spui. Je kunt hiervoor het beste de Grote Marktstraat en de Spuistraat onthouden. Daarin en eromheen vind je talloze winkels. En wie weet spot je Maxima bij de Zara, dat is minder lastig dan je zult denken. Populair in de binnenstad is ook de vestiging van de Primark, die bestaat uit meerdere verdiepingen vol kleding, wonen en accessoires.

Ben je meer van cultuur? Dan kan ik je het Mauritshuis aanraden. Niet alleen een prachtig gebouw om te zien, ze hebben ook een zeer uitgebreide collectie. Meest bekende schilderij is het Meisje met de Parel van Vermeer. Verder hebben we in Den Haag een prachtige schouwburg, waar de meest uiteenlopende voorstellingen worden gegeven. Al zou ik er alleen al voor het gebouw naartoe gaan.

Tenslotte, zijn er natuurlijk de bezienswaardigheden. Paleis Noordeinde bijvoorbeeld die je vindt midden in een winkelstraat. Maar natuurlijk ook het Binnenhof met de bekende Ridderzaal en het torentje van de Minister President. Iets buiten het centrum vind je het Vredespaleis, een enorm gebouw dat een kruising lijkt tussen een kerk en een kasteel.

Heb je wat te vieren en wil je dit op z’n Haags doen? Haal dan een hazelnootschuim-gebakje bij Maison Kelder in de Weissenbruchstraat. Dit is meteen ook één van de meest chique wijken van de stad, waar je bijzondere winkels en gezellige koffietentjes vindt.

Leiden

Er zijn maar weinig mensen niet dol op de stad Leiden. Deze stad barst van de gezelligheid en de historie. Hier kan je je al een hele dag vermaken met wandelen langs de grachten en het zitten op een terras.

In tegenstelling tot Amsterdam is in Leiden de sfeer gemoedelijker, druk, maar de mensen lijken minder gehaast. Er heeft een bepaald soort rust in de stad en dat maakt het heel prettig om er te lopen.

Winkelen kan je hier ook behoorlijk goed. Vanaf het Centraal Station van Leiden wandel je zo naar de winkelstraat. De makkelijkste manier om bij de winkels te komen is om richting de Beestenmarkt te lopen. Hier en in de straten er omheen vind je genoeg keus om even lekker te shoppen.

Of eten, want er zijn restaurants genoeg. Van snelle hap tot sterrenmaaltijd. Zelf vind ik het gewoon lekker om op een terrasje te ploffen en mensen te kijken. Je vergaapt je aan de groepen studenten die kunstig langs elkaar fietsen.

Net zo leuk is het om de stad vanaf het water te ontdekken. Dat doe je tijdens een rondvaart over de grachten. Je voelt je misschien wat ongemakkelijk, als toerist in eigen land, maar het is wel een goede manier om grote delen van de stad te zien.

Tenslotte vind je ook hier diverse musea waarvan de volgende twee het bekendst zijn. Het Naturalis is een groot natuurmuseum. Heel leerzaam en interessant, zeker voor kinderen. Je leert er meer over de wereld om ons heen en die organismen die er leven.

Het andere populaire museum in Leiden is het Rijksmuseum van Oudheden. Als kind stond ik te popelen om hier mummies te kunnen bekijken. Zeker leuk als je op school Latijn of Grieks hebt gehad, ook de oudheden uit deze tijd kom je tegen in het museum.

Delft

Nog zo’n studentenstad met een rijke historie is Delft. Ook deze stad barst van de gezelligheid, de kleine straten en grachten. Hoogtepunt van het centrum is toch wel de Markt.

Hier vind je het prachtige stadhuis dat een populaire trouwlocatie is onder stelletjes uit de regio. Tegenover het stadhuis vind je de Nieuwe Kerk. Deze ken je misschien van tv. Hier vinden namelijk de koninklijke uitvaarten plaats. Vrijwel alle leden van de familie worden bijgezet in het familiegraf in de kelders onder de kerk. Deze grafkelders zijn niet toegankelijk voor publiek. Maar je kunt wel de kerk zelf bezoeken.

Een klein stukje verder vind je er de Oude kerk, die je kunt herkennen aan de scheve toren. Ook deze was een aantal jaar geleden nog op tv, wijlen Prins Fris en Mabel zijn hier getrouwd. Net als de Nieuwe Kerk kan ook de Oude kerk worden bezocht. Maar kijk in deze tijd even wat de geldende regels en richtlijnen zijn.

Net als de voorgaande steden leent ook Delft zich prima voor een dagje winkelen. Je kunt daarvoor de Markt als beginpunt nemen. Rondom de Markt vind je allerlei winkelstraten met de meest uiteenlopende winkeltjes. Krijg je van al dat winkelen trek? Dan vind je op de Beestenmarkt allerlei restaurants met grote terrassen.

Tenslotte, kan ik je het Science Centre Museum , die natuurlijk perfect past bij een stad met een technische universiteit. In het Science Centre zijn studenten van de TU bezig met allerlei experimenten en jij mag als bezoeker meekijken. Heel leerzaam, zeker voor kinderen!

Rotterdam

Rotterdam, de havenstad, mag natuurlijk ook niet ontbreken in dit overzicht. Ook in deze stad vind je alles, van historie en bezienswaardigheden, tot winkels en restaurants. Wanneer je in de stad loopt is het lastig om je te bedenken dat veel nog niet eens zo lang geleden is gebouwd. Want, Rotterdam werd grotendeels verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Er is in deze stad zoveel te zien en doen, dat ik het hier niet allemaal kan opnoemen. Maar ik kan je wel wat van de hoogtepunten geven, zodat je zeker weet dat je deze stad ook op jouw lijstje moet zetten.

Winkelen kan je hier namelijk heel goed. Vanaf het Weena lopen er talrijke winkelstraten met daarin ook de bekende Koopgoot.

Bezienswaardigheden zijn er ook genoeg. Van de kubuswoningen, tot de verschillende haventjes in de stad. Ook een bezoekje aan de Erasmusbrug en de Euromast mogen niet ontbreken. Je kunt hier naartoe lopen, maar het is net zo makkelijk om de metro te nemen, scheelt weer pijnlijke voeten.

Bij een stad met zo’n rijke historie horen natuurlijk ook diverse musea. Het Havenmuseum bijvoorbeeld, of het Natuurhistorisch Museum, maar de meest bekende is toch wel Boymans van Beuningen. Je vindt deze allemaal vlakbij het centrum van de stad.

Ga je naar Rotterdam? Dan mag een bezoek aan Diergaarde Blijdorp ook niet ontbreken. Dit is een stadsdierentuin die vlakbij het Centraal Station ligt. Publiekstrekker is toch wel het enorme aquarium Oceanium.

Tenslotte heeft Rotterdam ook een plek voor foodies, namelijk de Markthal. In dit bijzondere gebouw vind je diverse marktkraampjes met allerlei soorten groenten, fruit, specerijen en nog veel meer. En je kunt er ook lekker eten. Zeker een bezoekje waard!

Gouda

Gouda ken je natuurlijk van de kaas. Maar het is meer dan dat, het is een historische stad vol oude gebouwen, lange winkelstraten en gezellige terrassen.

Al zullen de meeste toeristen komen voor de kaasmarkt. Deze vindt een keer per week plaats tijdens de zomermaanden. Hier komt een klein spektakel bij kijken dus zorg dat je deze niet mist, dit gebeurt bij het openen van de markt. Hierna kan je er voornamelijk kaas en streekproducten kopen.

Vanaf de markt loop je heel eenvoudig naar de winkels in de binnenstad. Er zijn diverse winkelstraten waar je doorheen kunt struinen.

Heb je trouwens echt helemaal niks met kaas? Dan zou ik een bezoekje brengen aan de stroopwafelfabriek. Niet alleen leer je hoe ze zo’n wafel maken, je mag ook proeven!

Verder is dit gewoon een stad om lekker te struinen. Bezienswaardigheden vind je er rondom de Markt, waar je allerlei klassieke gebouwen kunt bekijken, plus een stukje verderop de grote Sint Janskerk vlakbij het centrum.

Om zeker te weten dat je niks mist is er een Gouda app, deze leidt je rond door de stad en toont je de beste plekjes. Zeker een aanrader!

Wassenaar

Eigenlijk mag ook Wassenaar niet ontbreken op deze lijst. Er zijn misschien niet zoveel bezienswaardigheden in dit Miljonairsdorp, ook niet zoveel winkels of restaurants. Toch zijn er twee redenen om deze stad te bezoeken.

De eerste zijn de ontzettend grote huizen, de villa’s waarin de bewoners leven. Als je net als ik in een gewoon rijtjeshuis woont sta je je toch wel even te vergapen aan de enorme oprijlanen, tuinen en dikke auto’s voor de deur. Het is ook leuk om hier eens doorheen te fietsen en gewoon rijke mensen te spotten. Bekende mensen ben ik er nooit tegengekomen, maar ik kan me uitstekend vermaken met het kijken naar al die koude kak.

Wassenaar heeft nog een andere bezienswaardigheid, het strand. Want zoek je een rustig strand in Zuid Holland, met daarbij een prachtig duingebied? Dan zou ik hier naartoe gaan. Ga je op iets minder zonnige dagen dan is er meestal nog wel genoeg parkeergelegenheid. Op zomerse dagen moet je er vroeg bij zijn als je met de auto komt.

In het gebied tussen Meijendel en de Wassenaarse Slag kan je altijd wel een plekje op het strand vinden. Lekker rustig tussen de duinen of langs de branding, waar je tijdens de schemering nog weleens een zeehond kunt spotten.

Ben je een pretparkliefhebber? Dan vind je hier Duinrell. Een kleinschalig attractiepark gebouwd in het duingebied. Hoogtepunt hier is toch wel het Tikibad. Een enorm indoorzwemparadijs, met sinds een paar jaar ook een buitenzwembad. Binnen vind je er diverse glijbanen waar je soms van grote hoogte of op grote snelheid van naar beneden glijdt. Duinrell heeft een eigen vakantiepark waar je staplekken en bungalows kunt huren. Dit is meteen een goede uitvalsbasis voor de steden in Zuid Holland bezoeken. Een groot vakantiepark met gratis toegang tot een tropisch zwemparadijs en pretpark, wie wil dat nou niet?!

Dit waren ze, de 6 leuke steden in Zuid Holland die een bezoekje meer dan waard zijn. Laat je me weten welke jij hebt gekozen?