Home Blog Gouda bezoeken, welke bezienswaardigheden moet je gezien hebben?

Gouda bezoeken, welke bezienswaardigheden moet je gezien hebben?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De keren dat ik Gouda voorbij gereden ben zijn op twee handen niet te tellen. Gek eigenlijk he dat we, nu we niet echt naar het buitenland kunnen, we ons pas gaan afvragen wat we in eigen land kunnen doen.

Toeristische plekken als Kinderdijk, Giethoorn en de Zaanse Schans, maar ook zeker de stad Gouda dat bekend staat om de…kaas! Door de Engelstaligen liefkozend uitgesproken als Coeda.

Deze huidige tijd heeft natuurlijk een hoop negatieve kanten, maar er is ook iets positiefs, we kunnen eindelijk eens toerist uithangen in eigen land. Vandaag in de stad Gouda!

Waar ligt Gouda en hoe kom je er?

Gouda ligt in Zuid Holland, midden in het Groene hart. Door de ligging kan je de stad goed bereiken vanuit de grote steden in de Randstad. Vanuit Utrecht, Den Haag en Rotterdam doe je er met de trein zo’n 20 minuten over, vanuit Amsterdam 50 minuten.

Je kunt deze stad ook goed bereiken met de auto. Vanuit Rotterdam neem je de snelweg A20, vanuit Den Haag en Utrecht de A12. Je neemt de afslag Gouda en volgt de borden centrum.

Parkeergarages zijn er genoeg. Q-Park Nieuwe Markt ligt vlakbij de toeristische Kaasmarkt. Je vindt deze garage aan de Lem Dulstraat 3. Vanaf hier loop je eenvoudig naar de meeste bezienswaardigheden. Parkeren kost ongeveer €2 per uur met een maximum van €12, voor een grote toeristische stad nog relatief betaalbaar.

Bezienswaardigheden Gouda, welke moet je zien?

Gouda is een pittoreske stad met veel water, schattige oude gebouwen en natuurlijk veel winkels en restaurants. Ideaal dus voor een stedentrip in eigen land.

Net als elke stad zijn er veel toeristische activiteiten en bezienswaardigheden. Je kunt er fietsen, wandelen, suppen, naar de sauna of één van de musea bezoeken. Als je alles zou willen doen dan heb je aan 1 dag niet genoeg. Maar de meeste bezoekers komen voor de highlights, de bezienswaardigheden die je gezien moet hebben.

De eerste daarvan is de kaasmarkt en de Goudse Waag. Voor de kaasmarkt zul je een jaartje geduld moeten hebben, want die wordt pas weer in 2021 gehouden. De Goudse Waag is wel te bezoeken evenals het Kaas- en Ambachtsmuseum in de Waag.

Een andere bezienswaardigheid is het Oude Stadhuis van Gouda. Dit is een prachtig gebouw waar elke 2 minuten na het hele en 2 minuten na het halve uur een poppenspel wordt gehouden aan de zijkant.

Nog zo’n imposant gebouw is de Sint-Janskerk. Dit is de langste kerk van Nederland met schitterende gebrandschilderde ramen.

Tenslotte is er de Siroopwafelfabriek. Hier ontdek je tijdens een rondleiding hoe deze lokale lekkernij wordt gemaakt, kan je verschillende smaken proeven en eindig je op het terras waar je zelf zo’n wafel kunt bestellen.

Winkelen en restaurants

Net als elke stad kan je ook in Gouda goed winkelen. Hier doe je dat in de Goudse straatjes. Behalve de bekende landelijke ketens heb je hier ook kleine lokale winkeltjes waar je vaak beter kunt shoppen.

Ook is er een heuse fair trade route met tweedehandswinkels en eerlijk geproduceerde kleding en meubels.

De beste manier om te ontdekken welke winkels er zijn en hoe je er komt kan je het beste de xplre Gouda app downloaden.