Home Blog Vakantie in New York en bezienswaardigheden

Vakantie in New York en bezienswaardigheden

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Ben je van plan om een New York vakantie te maken, dan is dit een uitstekend idee. New York is één van die meest bekende hoofdsteden ter wereld waarbij het aanstekelijke hectische leven een diepe indruk achterlaat. Tijdens je New York reis zijn er zoveel mogelijkheden te ontdekken waarbij de contouren van de ultieme Amerikaanse droom voortdurend op je netvlies blijven zitten.

De unieke cultuurmix, de majestueuze wolkenkrabbers, de studenten hub, het financieel centrum, het eindeloze entertainment en de bakermat van de mode. Wat te doen in New York zul je je waarschijnlijk niet afvragen. Vervelen als je in New York verblijft, bestaat eenvoudigweg niet. Wel is het soms lastig om de beste bezienswaardigheden te kiezen zodat je niks mist!

Dit zijn de leukste bezienswaardigheden in New York. Maar eerst, waarom wil je hier eigenlijk naartoe?

Waarom een New York vakantie boeken?

New York ligt op zo’n 6 uur vliegen van Nederland aan de oostkust van de Verenigde Staten. Je kent de Big Apple waarschijnlijk van tv. Het is namelijk de achtergrond van veel films en series. Een van de populairste series die zich hier afspeelde was Friends, die nu nog steeds wordt uitgezonden terwijl de serie al jaren geleden is gestopt.

De plekken die je kent van tv en de andere bezienswaardigheden in New York bekijken is een van de redenen waarom je hier naartoe wilt.

Andere redenen waarom een New York vakantie hoog in je bucketlist moet staan zijn:

  • Onvergelijkbare diversiteit

New York is de thuishaven van mensen uit meer dan 100 landen. Het is een smeltkroes van de meest uiteenlopende religieuze en etnische gemeenschappen. De bekendste plek om dit te ervaren is China Town.

  • Gastronomie met een grote ‘G’

Op culinair vlak zijn er meer dan 700.000 cafés en restaurant met allerhande keukens uit de hele wereld. Gastronomische variatie voldoende: van het lokale pizzarestaurant om de hoek tot de meest exquise restaurants met Michelin noteringen. Ook vegetariërs en veganisten komen ruimschoots aan hun trekken.

  • Modestad

NYC is het mekka van de mode waarbij creatief talent van wereldklasse ontbolstert. Je vindt er voldoende shopping ruimtes op drukbezochte locaties. Design- en modescholen rijzen er als paddenstoelen uit de grond. Ter illustratie: 180.000 mensen vinden werk in de modebranche. Concreet betekent dit dat 6 procent van de beroepsbevolking van NY in de modewereld actief is.

  • Architectuur en kunst

Voor kunstliefhebbers biedt NYC meer dan 100 musea onderdak: van de prehistorische periode tot het moderne tijdperk. De geschiedenis van New York loopt als een rode draad door de stad met historische architecturale gebouwen. Je kan er dagenlang rondstruinen om de grote musea te gaan bezoeken. Daarnaast beschikt NYC nog over 180 groene openbare parken met het Bryant Park en Central Park als meest bekende magneten.

New York bezienswaardigheden die op je to do-lijst moeten staan

Tijdens een New York reis zal je enkele bezienswaardigheden en buurten sowieso moeten aanvinken op je verlanglijstje. Maak op voorhand een lijst met ‘must visit’ plekken in de stad: van klassieke wereldberoemde trendsetters tot de meest tot de verbeelding sprekende buurten.

Bestel alvast je tickets met korting

Broadway

Broadway

Theaterfanaten hebben een ruime keuze in het theater district Broadways van de stad met dagelijks maar liefst 40 voorstellingen. Of je nu houdt van een jarenlange klassieker of een hypermoderne musical. Het bekijken van een Broadway show loont altijd de moeite waard.

Een kleine hint: de ticketprijzen kunnen vrij prijzig zijn. Het bezoek aan een TKTS stand in Madison Square biedt tal van theaterkortingen aan.

Times Square

Times Square

Times Square mag je natuurlijk niet missen tijdens je vakantie in New York. De enorme beeldschermen, de straatartiesten en drukte kunnen dit een overweldigende plek maken. Neem er dan ook rustig de tijd voor.

Behalve de schermen vind je hier ook veel winkels waaronder de Disney Store. Plus wie je hier echt even moet zien is de Naked Cowboy. Een man die enkel zijn ondergoed en een gitaar draagt.

Bezoek buiten Manhattan nog andere stadsdelen

Long Island

NYC heeft tijdens je New York vakantie veel meer te bieden dan alleen maar Manhattan. Wijk een beetje van de klassieke Brooklyn sightseeing af en bezoek ook de buurten Bronx en Queens.

Elke buurt of wijk zorgt voor een unieke straatkunst en cultuur. Het verkennen van deze niet alledaagse New York bezienswaardigheden geeft je een waarheidsgetrouw idee wat New York zo fascinerend maakt.

Relaxen op een zonnige dag in het Central Park

Central Park

Kleine waarschuwing vooraf. Plan deze bezienswaardigheid als de zon schijnt. Bij regenachtig weer is het weinig zinvol om een bezoekje te brengen aan de achtertuin van New York die Central Park is. Het is een ideale manier om een glimp op te vangen van het dagelijkse leven in NYC. In de vrieskou of in de sneeuw oogt het Central Park het mooist. Tip: schaatsen tijdens de wintermaanden zorgt voor een magisch sfeertje.

Chinatown en Little Italy als eyecatchers

China Town

Een van de leuke dingen tijdens een New York reis is dat diversiteit geen hol begrip is. Twee wijken zijn echte blikvangers wanneer je een New York vakantie plant: Chinatown en Little Italy. Zoals de naam al doet vermoeden zijn het twee verschillende wijken die in elkaars buurt liggen.

Een kleine aanrader: bezoek beide fascinerende buurten tegelijkertijd. Chinatown is een stad binnen een stad. Je vindt er Oosterse restaurants, medicijnen en shops. Little Italy is eveneens de ideale invalshoek om te lunchen of te dineren. Pasta en pizza voeren uiteraard de boventoon.

Metropolitan Museum of Art: grootste kunstmuseum van de VS

Metropolitan museum

Historische musea vind je dertien in een dozijn in NYC. Als je niet weet wat te doen in New York tijdens bijvoorbeeld een druilerige regenachtige dag, vormt het Metropolitan Museum of Art een uitstekend alternatief. Het is trouwens een van de meest drukbezochte musea ter wereld. Voorzie een hele dag want de vaste collectie bestaat uit 2 miljoen werken. De talrijke zalen zijn tot in de nok gevuld met cultuur en kunst door de jaren heen. Het Central Park is slechts op een steenworp van het museum verwijderd.

Wall Street en de Nederlandse roots

Wall Street

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Wall Street heeft de benaming te danken aan een echte muur met Nederlandse roots. Wanneer Nederlanders voor de eerste keer Manhattan koloniseerde, werd een muur gebouwd om de kolonies zorgvuldig te scheiden van de Indiaanse invloeden vanuit het noorden.

Het zal je misschien verbazen maar 400 jaar geleden was het grootste deel van NYC nog platteland en landbouwgrond. De dag van vandaag is Wall Street meer dan alleen maar het uithangbord van een NY Stock Exchange.

Het Vrijheidsbeeld en Ellis Island als symbool van Amerika

Vrijheidsbeeld

Wie NY zegt, vernoemt in een adem ook het Vrijheidsbeeld. Het heeft niet alleen een meerwaarde voor de metropool, maar het staat ook symbool voor heel Amerika samen met het bijhorende Ellis Island. Er zijn verschillende keuzemogelijkheden om het standbeeld te bekijken. Wanneer je het Vrijheidsbeeld museum bezoekt, heb je een prachtig panoramisch uitzicht.

9/11 Memorial en museum

9/11 memorial fontein

Op 11 september 2001 vond in New York een ingrijpende gebeurtenis plaats die bij de meeste mensen in het geheugen gegrift staat. Je kunt dan eigenlijk niet anders om tijdens je bezoek aan New York naar Ground Zero te gaan.

Ter nagedachtenis aan de mensen die omkwamen is een monument gebouwd met alle namen erop. Dit zijn twee enorme fonteinen op de plek waar de Twin Towers ooit stonden. Heel indrukwekkend om te zien en moeilijk om voor te stellen dat hier ooit twee wolkenkrabbers stonden.

Bij Ground Zero is ook het 911 Museum. Hier ga je onder de grond en zie je de overblijfselen van de torens. Je krijgt er met recht koude rillingen van. Maar het is ook heel mooi om stil te kunnen staan bij dit stukje geschiedenis en de mensen die omkwamen.

Wordt New York jouw volgende vakantiebestemming?