Naturalis in Leiden: wat is er te doen én hoe leuk is het?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Eén van de bekendste musea in Leiden is toch wel het Naturalis. Gelegen midden in het centrum vlakbij de universiteitsgebouwen. Het is een plek waar je meer leert over mens, dier en de natuur.

Als je op de website van Naturalis kijkt kan dat je misschien een beetje afschrikken. Daar lichten ze met name het onderzoeksgedeelte uit.

Maar je kunt het museum zeker bezoeken. Al zal je in coronatijd daarvoor een reservering moeten maken. Meer over deze maatregelen lees je verderop in dit artikel.

Waar ligt Naturalis?

Je vindt het museum naast het Centraal Station van Leiden. Vanaf hier loop je heel eenvoudig naar het Naturalis. Dit is ook de makkelijkste manier om er te komen, omdat je dan ook geen gedoe hebt met parkeren.

Ga je liever met de auto? Dan kan je deze parkeren op het terrein aan de Mendelweg. Parkeren kost €7,50 voor de gehele dag. Je kunt niet per uur betalen.

Als het parkeerterrein vol is dan kan je parkeren aan de Haagweg en vanuit daar de CityShuttle nemen naar Naturalis. Deze shuttle is gratis.

Door de gunstige ligging van het museum kan je vanuit hier ook eenvoudig het centrum bezoeken of zelfs naar een anders museum gaan. Naar het Museum Volkenkunde en het Boerhaave Museum loop je in 10 tot 15 minuten.

Diezelfde afstand is het naar de winkels en de gezellige eettentjes van de stad. Hierdoor past een bezoekje aan het Naturalis goed in een dagje Leiden.

Wat is er te doen?

Naturalis is een museum dat bestaat uit tentoonstellingen en zalen met een bepaald thema. Het leuke is hier dat het interactief is. Althans, je bent echt bezig. Voor kinderen een stuk beter dan enkel statische vitrines te bekijken.

Je kunt als bezoeker echt middenin de displays en tentoonstelling stappen. Dat vind ik zelf altijd fijner om nieuwe dingen te leren dan om enkel teksten te lezen die naast een display staan.

De zalen hebben elk een eigen thema, waaronder: de Aarde, Leven, de Ijstijd, de Verleiding, de Dood en de Dinotijd. Veel van ons huidige leven op aarde komt aan bod plus daarbij hoe het onze voorouders verging. Tegelijk leer je meer over de aarde waarop wij leven en de andere bewoners op de planeet.

Een must vind ik altijd het enorme t-rex skelet. Het blijft verbazingwekkend dat zulke wezens op de aarde hebben geleefd. En ik ben heel blij dat ik er toen niet was. (ik vind spinnen al griezelig…)

Tenslotte is er de LiveScience zaal. Hier kan je de onderzoekers van het Naturalis ontmoeten en al je vragen stellen.

Voor welke leeftijd is het Naturalis?

Het Naturalis is een museum voor de hele familie. Van de allerkleinsten die voor het eerst iets leren over de aarde en de dieren. Tot oudere kinderen die de tentoonstellingen kunnen koppelen aan hetgeen ze op school hebben geleerd.

Bij jonge kinderen zal je als ouders iets actiever aan de slag moeten. Oudere kinderen kunnen zelf hun gang gaan en dingen ontdekken. Het museum bestaat uit 9 verdiepingen dus verlies elkaar niet uit het oog of spreek een vaste plek af. Anders ben je even aan het zoeken om de groep compleet te maken.

Wat kost het en tijdvak reserveren

Een ticket voor het Naturalis kost €16 voor volwassenen en €12 voor kinderen. Tot en met 3 jaar mogen zij gratis naar binnen. Je kunt korting krijgen met je CJP pas of Studentenkaart. Handig voor een schoolproject.

Tickets kan je kopen via de website van het Naturalis. Je kiest dan gelijk een tijdvak waarop je naar binnen wilt. Dit zijn tijdvakken van 30 minuten. Hierna mag je zoveel tijd besteden in het museum als je wilt, maar je volgt wel een vaste route. Je kunt dus niet terug om nog even wat te bekijken. Alleen zo kunnen ze garanderen dat er genoeg ruimte is voor 1,5m afstand.

Verder hebben ze in deze tijd nog wat coronamaatregelen getroffen. Zo zijn sommige ruimtes en tentoonstellingen helaas gesloten. Al met al ben je hier nog steeds zeker een paar uur zoet.

Foto: thedogg CC BY-SA 2.0