Dagje Vaals: bezienswaardigheden, wandelen en Drielandenpunt

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De meeste mensen zullen de naam Vaals herkennen. Dit is de plek waar – even buiten de stad – het Drielandenpunt zich bevind. Wellicht wel de meest toeristische plek in de hele omgeving.

Wij zijn een tijdje geleden ook naar Vaals geweest. Als iemand uit de randstad heb ik mij echt vergaapt aan de prachtige natuur. Het voelde voor mij on-Hollands, bijna als een vakantie in de Ardennen.

Het enige nadeel was dat wij er op een regenachtige dag waren en dat we daardoor alleen de highlights hebben gedaan, maar ik kan het iedereen aanraden.

Waar ligt Vaals en hoe kom je er?

Vaals ligt in Zuid-Limburg, helemaal onderin vlakbij de Duitse en Belgische grens. Als je in het plaatsje een verkeerde afslag neemt zit je in Duitsland, zo dichtbij ligt het.

Vanuit de randstad ben je best een tijdje onderweg om er te komen. Met de auto deden wij er vanaf Den Haag zo’n 2,5 – 3 uur over om er te komen. Zouden we diezelfde afstand met de trein afleggen dan zijn wij volgens de ov-planner 4,5 uur onderweg.

Dat vind ik persoonlijk een enorm verschil! Maar als je geen eigen auto hebt – of geen rijbewijs – dan zou ik een bezoekje aan Vaals zeker combineren met een overnachting. In de omgeving zijn er diverse vakantieparken, huisjes en hotels.

Sowieso, zou ik dat een ieder kunnen aanraden. Minimaal een weekendje ontstressen aan deze kant van het land en genieten van de natuur.

Wat is er te doen?

Vaals staat natuurlijk bekend om het Drielandenpunt. Vanuit het centrum loop je in ongeveer 30 minuten naar dit punt. Met de auto is het een kleine 10 minuten en met de fiets net zoiets. Dit is trouwens een populaire fietsroute door de groene, heuvelachtige omgeving.

Op het Drielandenpunt vind je een monument die de samenkomst van de drie landen symboliseert evenals een labyrint. Dit is geen kinderachtig doolhof, maar zelfs voor volwassenen nog vrij uitdagend.

Een andere bezienswaardigheid in de omgeving van Vaals zijn de kastelen: kasteel Bloemendal en kasteel Vaalsbroek. Bij kastelen denk ik altijd aan Frankrijk, maar ook hier in Nederland en zeker in Zuid-Limburg staan er genoeg. De beide kastelen zijn te bezoeken en te bezichtigen.

Compleet iets anders is de outdoor kartingbaan van Vaals. Karten binnen is al leuk, maar buiten geeft het net een andere dimensie. En je wordt er een stuk competitiever van of heb ik dat alleen :)? Een heat karten kost €7,75 voor 5 minuten en €14 voor 10 minuten. Kinderen betalen een lager tarief. Je hebt ook de mogelijkheid om met 2 personen in een duo-kart mee te racen.

Wil je iets minder snelheid maar toch wat kilometers afleggen? Dan leent de omgeving zich ook perfect voor fietsen. Voor iets minder beoefende fietsers is een elektrische fiets aan te raden. Het landschap is heuvelachtig en er zitten een paar pittige beklimmingen in.

Evenals fietsen kan je in de groene, bosrijke omgeving ook heerlijk wandelen. Hoe je omgeving ook ontdekt, vergeet niet af en toe te stoppen bij de vele tentjes voor wat lekkers.

De Mergellandroute

Een tijdje geleden schreef ik al over de Mergellandroute. Dit is een autoroute door Zuid-Limburg door dorpjes en langs allerlei bezienswaardigheden.

Tijdens deze route doe je ook Vaals aan. Ben je van plan om een bezoekje aan Vaals te brengen en tegelijk meer van de omgeving te bezichtigen? Dan kan ik deze autoroute zeker aanbevelen. Wij hebben in 1 dag ontzettend veel van het landschap gezien en zijn daardoor enorm enthousiast geworden over dit deel van het land.

Het is er echt prachtig. Je komt langs de mooiste gebouwen, kerken en kastelen. Langs gezellige koffietentjes en restaurants. En ga je zoals wij in aspergetijd? Dan koop je hier voor relatief weinig geld hele lekkere asperges. (tip!)