Zelf je highlights doen. Als ik het kan, kan jij het ook!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Een paar jaar geleden ben ik begonnen met het zetten van mijn eigen highlights. Eigenlijk doordat de kapper mij vertelde dat ik daar “niet het haar voor had”.

Nou ben ik van nature best eigenwijs, zeg maar heel erg. Daarom dacht ik, iedereen heeft highlights, waarom ik dan niet?

Hierop besloot ik eens op onderzoek uit te gaan. Na het bekijken van tientallen Youtube filmpjes en online tutorials heb ik nu een methode gevonden die voor mij werkt.

Zo doe ik mijn eigen haar!

[Benieuwd hoe mijn haar – en jouw haar dus ook als je de stappen volgt – eruit ziet? Aan het eind van dit artikel een foto van mijn haar :)]

Wat heb je nodig?

Als je goed highlights wilt zetten dan heb je daar professionele spullen voor nodig. Ga nou niet zitten prutsen met spullen van de drogist. Daar krijg je echt spijt van.

Hieronder je boodschappenlijstje, ik ga het uitleggen wat je ermee moet en wat je nodig hebt:

  • Olaplex
  • Naaldkam
  • (Aluminium)Folie
  • Blondeerpoeder
  • Waterstofperoxide
  • Toner
  • Handschoenen
  • Verfbakjes
  • Kwasten
  • Klemmetjes

Olaplex

Het allerbelangrijkste voor mij is Olaplex. Dit is niet goedkoop maar het voorkomt wel dat je je haar kapot maakt en het uiteindelijk moet laten afknippen. Of dat het breekt tijdens het bleken.

Door dit product is het mij, ondanks de waarschuwingen van de kapper, toch gelukt om van die mooie lichte lokken te krijgen.

Wat je hiervan moet bestellen is de Olaplex Traveling Stylist kit. Nogmaals niet goedkoop, maar echt een múst als je het goed wilt doen. En je doet er echt heel lang mee!

Hoe gebruik je het?

Olaplex No. 1 doe je bij het mengsel blondeerpoeder en waterstofperoxide. Er zit een maattuitje bij het flesje. Doe tussen de 1/16 en 1/8 bij je mengsel, afhankelijk van de hoeveelheid die je hebt aangemaakt.

Merk je dat je haar niet zo snel bleekt? Doe dan iets minder erbij maar probeer 1/16 als minimum te houden.

Nadat je je haar hebt uitgespoeld als je de toner hebt gebruikt dan gebruik je Olaplex No. 2 en laat je dit lekker een half uurtje intrekken. Hierna goed uitspoelen, wassen en conditioner en je haar is weer hartstikke gezond.

Naaldkam

Dit is zo’n dunne kam met een metalen punt. Deze heb je nodig om kleine plukjes haar te pakken en om je pluk te touperen voordat je je haar bleekt.

Doe je dit niet dan krijg je echt zo’n rechte streep en lopen de kleuren niet mooi over.

(Aluminium)folie

Wanneer je bij de kapper highlights laat zetten dan doen ze die altijd in een aluminiumfolie. Dit is tegen het vlekken en de warmte helpt om je haar nog sneller te laten bleken. Je kunt hiervoor de folie uit je keukenla gebruiken, maar de folie van de kapperswinkel vind ik zelf praktischer.

Waarom?

Het is dikker, waardoor het minder snel kreukt, en het is direct de juiste breedte. Zorg wel dat je genoeg vellen afscheurt voordat je begint. Dat is tijdens het verven een stuk lastiger.

Blondeerpoeder en waterstofperoxide

Deze twee producten heb je atijd nodig als je je haar gaat bleken. Blondeerpoeder kan je in alle soorten en maten kopen. Van goedkope zakjes tot dure bussen met allerlei toevoegingen. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit welke je kiest, ze doen allemaal hun werk.

Zelf gebruik ik Blondor van Wella. Hier ziet ook wat blauw in wat helpt tegen de oranje gloed. Van nature heb ik namelijk harstikke donker haar. Als je de bleek er niet lang genoeg in laat zitten word je haar oranje. Of het blauwe in Blondor helpt weet ik niet, maar ik ben altijd heel blij met het resultaat.

Blondeerpoeder meng je altijd met waterstofperoxide. Ik gebruik hiervoor de 20 Volume ookwel 6% genoemd. Op de verpakking van je blondeerpoeder staat de mengverhouding. Meestal te herkennen aan 1:1, de dubbele punt.

Voor het mengen van de toner heb je het laagste volume nodig van de peroxide, de 1,9%. Op de verpakking van de toner staat de mengverhouding.

Toner

Ook dit product is een must. Bij de kapperswinkel kan je het kopen als semi-permanente kleuring. Mijn favoriet is de Igora Vibrance 6.12 en 9.5-1. Met deze producten krijg ik altijd een mooi resultaat.

Hoe je ze moet gebruiken ga ik nu uitleggen!

Highlights zetten, stap voor stap

Stap 1: alles klaar zetten en je blondeerpoeder mengen met peroxide

Leg al de spulletjes neer van het boodschappenlijstje. De toner kan je voor nu nog even opzij leggen. Begin met het afscheuren van de folies, ik gebruik zo’n 10 tot 15 folies per keer. Zorg dat ze minimaal de lengte van je haar hebben.

Meng het blonderpoeder volgens de verhouding met de 6% peroxide. Je kunt hier het beste een weegschaal voor gebruiken. Doe hier vervolgens de Olaplex No. 1 bij en meng alles goed door tot het een mooi, glad mengsel is.

Borstel je haar. Maak van het haar achter op je hoofd een staart. Dit heb je voorlopig niet nodig.

Zelf begin ik ongeveer 1,5 tot 2 cm boven mijn oor met de eerste highlight. De haren eronder doe ik naar achter en zet ik vast met een clip.

Je bent nu klaar om te beginnen met bleken!

Stap 2: de highlights

Nu komt het spannende stuk: de highlights.

Begin aan één van de kanten van je hoofd en werk van onder naar boven. Pak een horizontale pluk van een paar mm. Hoe dunner de pluk hoe mooier het resultaat. We gaan niet de hele pluk bleken maar een deel daarvan.

Pak de puntkam beet op het punt waar de punt en de kam samenkomen met de punt richting de pluk haar. Nu ga je weven met de punt. Dus je begint onder de pluk, steekt de punt er doorheen, gaat weer naar onder etc. Over de gehele breedte van de pluk.

Je pakt met de punt elke keer een klein plukje haar. Echt probeer deze zo dun mogelijk te houden, anders krijg je zo’n strepenpatroon en dat is niet mooi.

Wanneer je het eind hebt bereikt pak je de haren die aan de bovenzijde van de puntkam zitten. Dit worden je highlights.

Let op: dit is echt lastig, zeker de eerste keer. Oefen daarom op deze weeftechniek voordat je met het bleken begint. Hoe beter je erin bent, hoe mooier het resultaat.

Wanneer je de pluk hebt toupeer je deze door een paar keer van onder naar boven te kammen. Dit zorgt dat je een nog natuurlijker resultaat krijgt.

Is het niet gelukt om je highlights te pakken met het weven? Dan kan je de pluk ook blijven touperen totdat deze dun is en er genoeg afstand is tussen de haren.

Pak een velletje aluminiumfolie en vouw de bovenzijde om de punt van je kam. Duw de punt – horizontaal – vervolgens onder je pluk highlights. Nu ligt de folie onder je haar en is het tijd om te verven!

Smeer de plukjes haar op de folie goed in met het blondeermengsel. Is je haar al eerder geblondeerd? Verf dan alleen de uitgroei om schade aan je haar te voorkomen. Vouw de folie dicht en daarna nog een keer dubbel. Nu is het tijd voor de volgende highlight.

Herhaal hiervoor bovenstaand proces. Totdat je de bovenkant van je hoofd hebt bereikt. Hierna is het tijd voor de andere kant.

De achterkant is iets lastiger. Hiervoor haal ik altijd de pluk naar voren. Dan verf je de “onderkant”. Geeft een mooi resultaat en je hebt geen gedoe met spiegels en achter je hoofd werken.

Stap 3: inlaten trekken

Je hebt als het goed is nu een prachtig hoofd met folies. Nu het lastige, hoe lang laat je het intrekken?

Het maximum wat ik aanhoud is 45 minuten tot een uur. Maar kijk vanaf 45 minuten of je haar er nog gezond uitziet. Met Olaplex kan je haar bijna niet verbranden, maar ga geen uren met de verf op je hoofd zitten. Zelf kijk ik vanaf 45 minuten elk kwartier of mijn haar nog goed oogt.

Je eigen highlights doen is niet moeilijk maar je moet het wel goed in de gaten houden. Zo voorkom je schade.

Stap 4: uitspoelen en tonen

De eerste keer dat ik mijn highlights liet doen bij de kapper, gebruikten ze geen toner. Ik had prachtige lichte plukken, maar door het enorme contrast met mijn eigen haarkleur leek het net alsof ik een zebrapad op mn hoofd had. Toner is dus een múst!

Als je je haar hebt uitgespoeld meng je de toner. In bakje 1 de lichte (het hoge nummer) en bakje 2 de donkere (het lage nummer).

Waarom 2 kleuren? Voor een zo natuurlijk mogelijk resultaat. Hiermee zorg je dat de kleuren mooi in elkaar overlopen.

Je begint met de donkere toner (zelf doe ik een 6N). Doe deze op de eerste cm van je haar, vanaf je hoofdhuid. Voor meer schaduw kan je het hoe lager je gaat wat breder aanbrengen. Dus bijvoorbeeld 2 cm van je hoofdhuid.

Nu is het tijd voor de lichte (daarvoor gebruik ik de 9,5-1 van Schwarzkopf Igora Vibrance, deze meng je met 1,9% developer). Breng deze aan vanaf het donkere stuk. Hierbij mogen de twee elkaar best raken maar houd je kwast schoon. Anders krijg je donkere vlekken in je haar.

Trek vervolgens met je vingers – wel handschoenen aan!- de twee kleuren lichtjes door elkaar heen. Bovenop je hoofd doe je dat maar een paar mm. Lager mag dat ietsje groffer. Je doet dit door een pluk haar tussen je wijs- en middelvinger te nemen dan langzaam naar beneden te schuiven.

Het is even een werkje maar het geeft je een prachtig resultaat.

Stap 5: uitspoelen en Olaplex No.2

Nadat je de verf hebt uitgespoeld en je haar hebt gewassen is het tijd voor Olaplex No. 2. Deze laat je minimaal 10 minuten intrekken. Zelf doe ik 30 minuten, geeft me toch het gevoel dat mijn haar extra verzorgd wordt.

Hierna is het uitspoelen, wassen, conditioner en klaar!

Wat als het misgaat?

Er zit altijd een risico aan je eigen haar verven. Maar veel haarverf fouten zijn zelf te fixen.

Is je haar oranje? Dan heb je het blondeer er niet lang genoeg in laten zitten. Je kunt dit oplossen door er een askleurige toner 8 of 7 overheen te doen. Hiermee haal je het meeste oranje uit je haar.

Je haar is nu niet zo licht maar dit kan je oplossen door het nogmaals te bleken. Maar wacht hier wel een paar dagen of liever een week mee om je haar wat rust te geven.

Wat ook nog mis kan gaan is dat je de bleek er te lang in hebt laten zitten. Maar dan heb je niet goed opgelet hierboven. Blijf je haar controleren, krijg of het nog gezond oog, vertrouw je het niet spoel het dan uit. Je kunt niet in 1 keer van heel donkerbruin naar spierwit. Accepteer het en houd er rekening mee dat het een proces is.

Iets anders, wat ik ook heb gehad, is dat het bleken niet zo snel gaat. Dat kwam, omdat ik mijn haar vroeger altijd donker verfde met verf van de drogist. Deze pigmenten waren zeer hardnekkig om te verwijderen uit mijn haar. Hierdoor heeft het mij 5 sessies gekost om naar lichtblond te gaan.

Geduld is echt het allerbelangrijkste, anders kan je beter naar de kapper gaan!

Raad ik het aan om zelf je highlights te doen?

En als je alle stappen hebt gevolgd zou je haar er zo uit moeten zien, dit is mijn echte haar dat ik zelf doe!

Dat ligt aan de reden waarom je het doet. Iedereen kan – met een beetje oefenen – zelf highlights zetten. Is het makkelijker om bij de kapper te laten doen? Zeker.

Maar aan de andere kant is het hartstikke duur en ik ben zelf niet altijd tevreden geweest over het resultaat.

Je hebt er wel geduld voor nodig, kan je dat niet opbrengen dan zou ik sowieso naar de kapper gaan. Dan ga je hoe dan ook je haar beschadigen.

Vind je het net als ik leuk om met je haar te experimenteren? En vind je het geen probleem om met vallen en opstaan te leren hoe je voor jou de beste highlights kunt zetten? Dan zou ik het zeker eens proberen. Zelf krijg ik regelmatig complimenten over mijn haar en de vraag naar welke kapper ik ga. Dat is toch leuk?

Nog een laatste opmerking: ik ben geen kapper, ik heb geen kappersopleiding of wat dan ook. Zoals gezegd vind ik het leuk om met mijn eigen haar te experimenteren en op mezelf dingen te proberen. Het heeft mij wat jaren gekost om de handigheid te krijgen in het bleken van mijn haar en het zetten van highlights. Er zullen vast betere methodes zijn en de kapper kan het vast ook veel beter, maar ik vind het leuk en doe het met veel plezier lekker zelf.

Hierboven heb ik mijn methode gedeeld en ik hoop dat je er iets aan hebt gehad!