Wij deden de Mergellandroute, dit viel ons op!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Tijdens een vakantie in eigen land wil je er toch op uit. Nieuwe plekken ontdekken waar je normaal gesproken nooit komt. Voor ons was dat Limburg. Het weer zat wat tegen dus we zochten iets waarbij je droog bleef. Dat werd de Mergellandroute.

Wat is de Mergellandroute?

De Mergellandroute is een door de ANWB uitgestippelde route die je met een voertuig – of als je heel sportief bent – de fiets kunt doen.

In totaal leg je ruim 110km af. Wij deden daar zo’n 5 uur over, inclusief toiletbezoeken, eetpauzes en winkelen.

Het is een route die je van Maastricht naar het Drielandenpunt in Vaals brengt en weer terug. Onderweg rijdt je door een heuvelachtig landschap waardoor je je even in het buitenland waant. Wie wist dat Nederland zo mooi kon zijn?!

Bron: routeyou.com

Hierboven heb ik een screenshot toegevoegd van de volledige route die je kunt downloaden.

Je ziet dat je echt een rondje maakt door het zuiden van Limburg, van de Belgische tot de Duitse grens en terug.

Bezienswaardigheden

Nou is het natuurlijk voor iedereen anders, maar wij hebben vooral veel gereden. Het was een regenachtige dag dus we hebben de kerkjes, oude gebouwen en het natuurschoon vooral vanuit de auto bewonderd.

We zijn wel gestopt bij het Drielandenpunt en een stukje daarvoor waar je een prachtig uitzicht had over de omgeving.

Wil je gericht zaken bezichtigen? Dan kom je onder weg onder andere de volgende dingen tegen:

  • Kasteel Gronsveld in Eijsden (dit is trouwens één van de kastelen die je tegenkomt, het zijn er echt veel!)
  • Het Vliegermonument in Vaals
  • Wijngaard Langeberg in Voerendaal
  • De Kerk van de H. Clemens in Hulsberg
  • Broekmolen in Slenaken

Maar mijn tip is, volg de route en kijk goed om je heen. Je komt langs genoeg mooie plekken waar je even kunt uitstappen om dingen te bezichtigen. En ga ook zeker in de dorpjes langs de lokale bakker of slager. Dan kan je meteen iets lekkers meenemen voor onderweg.

Wij deden de route in aspergetijd, heerlijke asperges meegenomen bij een teler en niet duur. Langs de weg staan er diverse bordjes waar je verse groentes of fruit kunt halen. Zeker doen.

Dit is ons bijgebleven

Wat mij het meest is bijgebleven van deze route is dat het niet zo duidelijk aangegeven staat als je zo op het eerste gezicht zou denken.

Kijk je naar bovenstaand kaartje dan denk je, nou hartstikke makkelijk toch. Dat dachten wij ook!

Waar wij met name moeite mee hadden was het vinden van het beginpunt. Die is er namelijk niet echt. Ja, vanaf Maastricht, maar hier lopen ook een hoop wegen.

Uiteindelijk heb ik ingezoomd op de route om een adres te vinden, die heb ik in mijn navigatie gezet en vanaf daar zijn we begonnen.

Hierna zijn we trouwens nog een paar keer de weg kwijtgeraakt. Reden we weer over smalle paadjes of over eigen terrein. Ach, je maakt nog eens iets mee hè. De route staat aangegeven met kleine ANWB bordjes, maar die zie dus nog weleens over het hoofd.

Neem dus ook zeker je telefoon mee zodat je de route terug kunt vinden.

En wat ik zeker niet meer zal vergeten is de prachtige omgeving. Ik kom uit de randstad en voor mij was het echt een wereld van verschil. Al dat prachtige natuurschoon en nauwelijks huizen te bekennen. Moeilijk voor te stellen dat dit Nederland was, het voelde namelijk echt als een route in Duitsland of door de Ardennen. Wij kregen echt het vakantiegevoel.

Zeker met lekker weer zou ik ook echt de tijd nemen om rustig op een terras te gaan zitten en te genieten van het uitzicht en de rust. Wat mij trouwens ook opviel was dat de toiletten gratis waren, ze vonden het wel beleefd dat ik het vroeg :), dat is hier in het centrum van Den Haag heel anders.