Home Blog Drielandenpunt Vaals: hoe kom je er en wat is er te doen?

Drielandenpunt Vaals: hoe kom je er en wat is er te doen?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De meesten van jullie kennen vast wel het Drielandenpunt. Op dit punt in Limburg komen Duitsland, Nederland en België samen, en kan je letterlijk van het ene naar het andere land springen.

Dit is natuurlijk voor veel (groot)ouders dé plek voor afgezaagde grapjes, maar het is oprecht leuk om daar eens naartoe te gaan. Niet alleen zodat je kunt zeggen dat je er bent geweest maar ook, omdat er in de buurt zoveel andere leuke dingen te doen zijn.

Ook ter plekke zijn er wat activiteiten om jezelf, en de kinderen, zoet te houden. Maar voordat ik je daar meer over vertel eerst wat praktische informatie.

Waar vind je het Drielandenpunt?

Je vindt het Drielandenpunt in het plaatsje Vaals, midden in de bossen. Het adres voor je navigatie is: Viergrenzenweg 97, Vaals.

Door de wat afgelegen ligging is het wat lastiger om er met het openbaar vervoer te komen. Je kunt tot aan het plaatsje Vaals komen maar zult daarna te voet verder moeten. Deze route neemt zo’n half uur in beslag en gaat door het heuvelachtige landschap.

Ben je een fietsliefhebber dan kan je de route natuurlijk ook op de fiets afleggen, de omgeving leent zich prima voor een elektrische fiets, zeker als je net als ik nodig iets aan de conditie moet doen.

Gelukkig wachten er aan het eind van je route een paar gezellige eettentjes, waar je kunt genieten van je welverdiende beloning.

Wat is er te zien?

Publiekstrekker is natuurlijk het Drielandenpuntmonument. Dit is de plek waarop je van land naar land kunt springen. Leuk om een keer gezien te hebben maar zeker geen plek waar je langer dan een kwartiertje doorbrengt.

Tegenover dit punt is er een labyrint. Best een behoorlijke grote, waar je vanzelfsprekend op zoek moet naar de uitgang en waarbij je gegarandeerd een paar keer verkeerd zult lopen. Een toegangskaartje voor dit labyrint kost in 2020 €6 voor volwassenen en €5 voor kinderen.

Ook leuk is het om de enorme uitkijktoren te bezoeken. Dit is het hoogste punt van Nederland en best een aardige klim naar boven. Voor wie het aandurft!

Tenslotte zijn er natuurlijk de verschillende eettentjes waar je op het terrasje dit bijzondere moment kunt vieren. Het is altijd wel tijd voor gebak of een zak friet, toch?

Al met al ben je hier denk ik een uurtje, hooguit twee, zoet.

Wat is er verder te doen in de omgeving?

Vanuit Vaals kan je drie kanten op: naar België, Nederland en Duitsland. Dat biedt best perspectief, want in Zuid Limburg kan je terecht voor de vlaaien, de kastelen, de authentieke stad Valkenburg en alle bezienswaardigheden daar. Het landschap leent zich ook prima om te fietsen of wandelen.

In Duitsland kan je ook terecht voor de prachtige natuur, maar ook de mooi stad Aken, vol bezienswaardigheden en leuke winkels. Wat ik zelf ook heel schattig vind ik de Ponttor, één van de laatste overblijfselen van de stadsmuur die uit 1322 komt.

Tenslotte kan je ook naar België afbuigen, richting de Ardennen. Het is iets verder rijden maar wij hebben het enorm naar ons zin gehad in de omgeving van Spa en Stavelot. Een prachtig gebied waar we ook heerlijk friet hebben gegeten.

Foto: ter illustratie