Home Blog Star Wars films: wat je moet weten voordat je er aan begint!

Star Wars films: wat je moet weten voordat je er aan begint!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Star Wars films, de één zweert erbij, de ander vindt het vreselijk. Of je hebt ze nog nooit gezien, dat kan natuurlijk ook. Nu ze op Disney Plus staan (behalve de laatste) is het natuurlijk wel heel aantrekkelijk om er eens wat tijd voor vrij te maken. Zeker als je de films nog nooit hebt gekeken maar bijvoorbeeld Star Tours in Disneyland Paris heel leuk vindt. Of je bij het fotomoment met Darth Vader hebt afgevraagd: “wie is dat eigenlijk?”.

Nou vind ik de films best leuk, ik heb ze op één na ook allemaal (meerdere malen) gezien. Maar ik ben geen superfan zoals sommigen kunnen zijn. Dat je het weet, voordat je begint met lezen :).

Waar gaan de Star Wars films over?

Let op: dit wordt de versimpelde uitleg voor mensen die de films nog nooit gezien hebben!

Star Wars gaat over de strijd tussen goed (de Rebellion) en kwaad (de Empire/First Order). De films spelen zich af in de ruimte of op de planeten in dat sterrenstelsel. Deze planeten heb je weleens voorbij zien komen in Star Tours.

Je volgt het leven van een aantal hoofdpersonages: de Skywalkers, de Solo’s, een aantal Jedi’s en heersers van de Dark Side (het kwaad). Tussendoor komen er ook nog wat andere figuren langs zoals Chewbacca, C3PO, R2D2, Boba Fett en – de door echte Star Wars fans gehate – Jar Jar Binks.

In de films strijden de Rebellen tegen het Kwaad. Dit gaat er niet zachtjes aan toe. Complete schepen en planeten worden hierbij opgeblazen. Er zijn ruimtegevechten en de nodige personages worden gevangen genomen door het Kwaad.

Een paar personages waar je misschien van gehoord hebt

Als je iets over Star Wars voorbij ziet komen dan hebben ze het meestal over de volgende personages. De uitleg probeer ik zonder spoilers te doen zodat het leuk blijft om de films te kijken.

  • De Skywalkers: een familie die aan de kant van de Rebellen strijden tegen het kwaad
  • Han Solo: Eigenaar van de Millennium Falcon
  • Chewbacca: Co-piloot van de Millennium Falcon
  • Darth Vader: Leider van de Empire (het kwaad)
  • Rey: Een wees die er al snel achterkomt dat ze Jedi-krachten bezit
  • R2D2: Een robot waar je berichten in op kunt slaan en die schepen kan repareren tijdens het gevecht. BB-8 is de moderne variant ervan
  • C3PO: een robot die diverse belangrijke personages bijstaat
  • Kylo Ren: de leider van het kwaad in de nieuwste films

In welke volgorde moet je de films bekijken?

De Star Wars films zijn best gek opgebouwd. De eerste film die in 1977 uitkwam is namelijk de 4e film in de reeks…huh?! Je kunt er dus voor kiezen om te beginnen bij film 1: The Phantom Menace of bij film 4: A new Hope.

Zelf zou ik beginnen bij film 4. Nogmaals ik ben geen Star Wars-fan maar gewoon iemand die de films leuk vindt. Waarom?

De films 4, 5, en 6 geven je een gevoel bij de Star Wars wereld. Je leert de meestvoorkomende personages kennen en je zit goed in het verhaal over de strijd tussen de Rebellion en de Empire.

Wanneer je dan overgaat naar films 1, 2 en 3, zie je de voorgeschiedenis van Darth Vader en welke rol de Skywalkers daarin hebben gespeeld. Ook zie je hoe de Empire aan de macht kwam. Dus het verhaal voor de films 4, 5 en 6. Maar de eerste 3 films zijn veel minder logisch als je de volgende 3 niet gezien hebt. Daarom zou ik beginnen bij A New Hope.

Dan zijn er nog de laatste 3 films met Rey en Kylo Ren. Dat is eigenlijk weer een opzichzelfstaande reeks die raakvlakken heeft met de oude films. Maar je zou die films ook kunnen bekijken zonder voorgeschiedenis of kennis van de andere films. Ze zijn meer bedoeld om de nieuwste generatie ook kennis te laten maken met de Star Wars-films en wat meer mee te gaan met de tijd. De films uit jaren ’70 en ’80 zijn natuurlijk qua special effects zwaar achterhaald.

Voor wie zijn deze films en is het de moeite waard?

Heb je niks met ruimtegevechten? Dan is dit waarschijnlijk niet de filmserie voor jou. Het is af en toe een beetje over de top en je hebt best wat fantasie nodig om tegen de gekke figuren te kunnen.

Dat geschreven hebbende, als je wel van deze actie houdt en ruimtereizen spannend of fascinerend vindt dan kan je deze films best leuk vinden. Het is niet alleen maar vechten, er zitten ook grappige momenten in. Bijvoorbeeld in de nieuwste films waarbij Chewbacca een “Porg” (een soort Furby) roostert terwijl er een hele groep toekijkt. Vond ik zelf vrij geestig.

Daarnaast zou ik zeker A New Hope kijken als je benieuwd bent naar het verhaal achter Star Tours. Dan heb je in ieder geval een idee waar de attractie over gaat.

Star Wars online kijken

De enige manier om Star Wars films online te kijken is door een abonnement te nemen op Disney Plus. Dit is de streamingdienst van, je raadt het al, Disney. Hier staan naast alle bekende tekenfilms ook Star Wars en Marvel films op.

Je kunt deze films ook gratis bekijken als je nog nooit eerder lid bent geweest van Disney Plus. Dan mag je het namelijk 7 dagen proberen. Zeg je binnen die 7 dagen op dan kost het je helemaal niks. Geen slechte deal toch? En wil je écht alleen de Star Wars films zien? Dan red je dat makkelijk in die 7 dagen en heb je ze mooi gratis online kunnen kijken.

Met Disney Plus stream je ze naar je tv, of kijk je de films op je smartphone, tablet, laptop of desktop.

Andere films op Disney Plus