De 12 leukste Disney tekenfilms!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Net als veel van jullie probeer ik mij ook door deze ongewone periode heen te slepen. Naar buiten gaan zit er veelal niet in, dus dan moet je je binnen vermaken. Nou kan je natuurlijk lezen, knutselen, puzzelen of een spelletje doen. Maar soms is het ook gewoon lekker om een ouderwetse Disney tekenfilm te kijken. Dit vind ik de 12 leukste! [Met spoilers!]

Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen

Deze moet gewoon op de lijst. Het is een film uit 1937 – wist je dat? Zelf dacht ik ergens uit de jaren ’50 maar dit is dus met recht een Disney klassieker!

In de film volg je het verhaal van de prinses Sneeuwwitje die door iedereen geliefd is, behalve door haar (ietwat onzekere) stiefmoeder. Wanneer ze hoort dat haar stiefmoeder haar iets aan wil doen vlucht Sneeuwwitje en komt ze uiteindelijk bij het huisje uit van de 7 Dwergen. Hier zou ze lang en gelukkig leven, totdat haar enge stiefmoeder haar weer weet te vinden. Helaas vergiftigd ze haar en een eind maakt aan al dat geluk. Als dat maar goed komt…

Het is een vrij gedateerde film, sommige stukken zijn wellicht niet helemaal meer van deze tijd, maar doordat het een klassieker is hoort deze zeker thuis op de lijst.

Coco

Oh wat heb ik gehuild bij deze film. Tranen met tuiten! Wat een geweldig verhaal over familie, muziek en afscheid nemen. Coco speelt zich af in een Mexicaanse dorpje. Miguel – de hoofdrolspeler van de film – wil graag meedoen aan een muziekwedstrijd. Echter, in zijn familie is het maken van muziek verboden. Daarop steelt hij een gitaar uit het graf van een overleden artiest. Dat had hij beter niet kunnen doen. Hierdoor raakt hij vervloekt en moet hij er alles aan doen om niet zelf onderdeel te worden van de dodenwereld.

Maar wie is dan Coco? Coco is de oma van Miguel die af en toe in de film voorbij komt maar uiteindelijk een belangrijke rol speelt. En ervoor zorgde dat ik huilde en huilde.

Prachtige film vol muziek en vrolijkheid. De ondertoon is wat zwaar en ik zou deze film afraden als je pas iemand in je omgeving bent verloren. En anders, welkom bij de Disney films-snotterclub!

Peter Pan

Nog zo’n Disney-klassieker! In deze film neemt Peter Pan Wendy, John en Michael mee naar Neverland. Ze vliegen over de stad Londen richting de tweede ster aan de rechterkant.

In Nooitgedachtland komen ze al snel in de problemen door een groep piraten onder leiding van Kapitein Haak. Diverse karakters worden ontvoerd en kunnen net op het nippertje gered worden.

Het is een avonturenfilm met niet echt een verhaallijn. Er gebeuren wel veel dingen en aan het eind komt alles weer op z’n pootjes terecht, maar je zou ook een deel van de film kunnen missen en toch in het verhaal kunnen blijven. Maar dit blijft een klassieker en daarom één van mijn favoriete Disney tekenfilms.

Vaiana (Moana)

Vaiana is nog zo’n avonturenfilm, waarbij ik zeker in het begin heb zitten snotteren. Nou wil ik dit artikel zoveel mogelijk spoilervrij houden maar als je de film hebt gezien weet je vast wat ik bedoel! In deze film voelt Vaiana zich opgesloten op het eiland. Ze wil graag varen op de open zee. Al snel raakt ze in problemen en ontmoet ze Maui, een god met een grote ego. Hierna gaan ze samen op avontuur om de balans te herstellen. Als dat maar goed komt…

Toy Story

Toy Story is nog zo’n klassieker. Eigenlijk elk deel kijk ik met plezier. Maar deel 1 heeft natuurlijk iets speciaals. In deze film leer je al het bewegende speelgoed kennen. Van de ietswat arrogante Buzz Lightyear tot de jaloerse Woody. Maar ook Slinky, Mr Potatohead en de groene soldaatjes komen in deze film voor.

In deze film is Woody zo jaloers op Buzz dat hij hun beide in de problemen brengt. De andere “toys” gaan op pad om hen te helpen. Een groot avontuur door de mensenwereld vanuit het perspectief van speelgoed. Absoluut een klassieker en een aanrader!

Emporer’s new groove/Keizer Kuzco

Eén van de meest hilarische Disney films. Kronk en Yzma for the win! In deze film ontmoet je Keizer Kuzco, een jong verwend ventje met een enorme ego. Hij wil graag een zomerverblijf bouwen op de heuvel waar een arm gezin al jaren woont. Tegelijk wil zijn adviseur Yzma graag van hem af en verandert hem per ongeluk in een Llama. Kronk – het hulpje van Yzma – krijgt de taak om van de Llama af te komen. Dat lukt hem niet en zodoende komt Llama Kuzco terecht bij het gezin waarvan hij het huis wilde slopen voor zijn zomerverblijf. Hier leert hij dat hij zijn houding moet bijstellen om weer veilig thuis te komen.

Hilarische film, absoluut kijken!

Belle en het Beest

Zo’n lekkere zoetsappige klassieker. Belle, het stille meisje uit het dorp, komt terecht bij het kasteel van het Beest. Hier raakt ze verliefd op hem en doet ze er alles aan om de vloek te verbreken. Natuurlijk loopt alles goed af en leven ze nog lang en gelukkig. Belle en het beest is een leuke film vol humor en schattige momenten.

Frozen

“The snow glows white on the mountain tonight” zing je mee? Frozen is toch echt de populairste Disney film van de afgelopen jaren. De film gaat over de zussen Anna en Elsa die op jonge leeftijd hun ouders verliezen. Elsa heeft geheime magische krachten waarmee ze Anna eerder al heeft verwond. Daarom wil ze zo ver uit de buurt blijven van iedereen om niemand pijn te doen. Maar Anna wil juist mensen om haar heen en contact met haar zus. Op het moment dat mensen erachter komen dat Elsa de krachten heeft vlucht ze weg en gaat Anna haar achterna. Dit wordt een groot avontuur, als dat maar goed afloopt!

Jungle Book

Dit is ook zo’n snotterfilm. De baby Mowgli wordt door zijn moeder achtergelaten. Gelukkig wordt hij gevonden door de zwarte panter Bagheera die hem laat opvoeden door een moederwolf. Wanneer de wolven erachter komen dat Shere Khan, de gevaarlijke tijger, rondloopt besluiten ze dat Mowgli terugmoet naar de mensen. In deze tocht wordt hij vergezeld door Bagheera en Balou. Onderweg komen ze bekende figuren als Kolonel Hati en Koning Lowietje tegen. Een prachtig verhaal en zeker een film die je moet zien.

Lion King

Voelen jullie ook een soort thema? Want ook bij deze film huil ik, op meerdere momenten. Wanneer Mufasa de diepte in verdwijnt, wanneer baby Simba wordt getoond en aan het eind als alles weer goed komt. Kippenvel.

Lion King gaat over de leeuwenfamilie die de leiding hebben over de savanne. Simba is de zoon van die familie. Hij is eigenwijs en denkt dat hij alles wel weet. Door een stomme actie van hem raakt zijn vader dodelijk gewond (snotter snotter). Scar – die graag de leiding wil over de groep – maakt hem wijs dat het zijn schuld is en dat hij beter kan vluchten. Hier komt hij Timon en Pumbaa tegen die hem opvoeden. Maar wanneer hij Nala tegenkomt wil hij niks liever dan terug naar zijn familie en de savanne. Lukt het hem om de gemene Scar van de troon te verdrijven?

Dumbo

Ja sorry, weer zo’n jankfilm! Angel of mine, ken je het liedje en de scene? Oh elke keer als ik dat liedje hoor begin ik weer te snikken. Heb jij dat ook?

In deze film volg je de olifant Dumbo. Hij wordt gepest om zijn te grootte oren. In het circus waar hij kunstjes moet doen gaat alles mis door die grote flappers. Wanneer hij na het mislukken van een act heel verdrietig wegkruipt komt de muis Timothy die hem wat water aanbiedt. Hier blijkt champagne in te zitten. De volgende ochtend worden de twee wakker in een boom en komen de echte krachten van deze olifant aan het licht.

Robin Hood

Dit is het klassieke verhaal van Robin Hood die steelt van de rijken en geeft aan de arme. Het leuke aan deze film is dat het allemaal dieren zijn die de rollen spelen. Robin Hood is bijvoorbeeld een vos. Het is een zoetsappige film met schattige dieren en grappige momenten. En ook weer een echte klassieker, al is het verhaal natuurlijk heel vaak verfilmd.

Mis jij een Disney film? Heb jij andere favorieten? Laat hieronder jouw favoriet achter!