Home Blog Pretparken in de winter – Disneyland Paris, Winter Efteling en Phantasialand

Pretparken in de winter – Disneyland Paris, Winter Efteling en Phantasialand

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De één vindt het magisch, de ander moet er niet aan denken: naar een pretpark in de winter. Met sneeuw en kou wandelen door een pretpark en dan opwarmen met een mok warme chocolademelk met slagroom, ik vind het zalig.

Veel pretparken sluiten na de herfstvakantie en veel zijn na de zomervakantie zelfs alleen nog in het weekend geopend. Een voorbeeld hiervan is Walibi Holland. Door de enorme drukte tijdens de Fright Nights is het voor de gewone bezoeker niet leuk om dan het park te bezoeken. Ook is het dan niet erg kindvriendelijk. Attractiepark Slagharen is het gehele jaar geopend, dagelijks tot na de herfstvakantie. Vanaf november kan je alleen nog in de weekenden naar dit pretpark. Julianatoren en Drievliet zijn na de herfstvakantie gesloten tot de lente.

Er zijn ook attractieparken die tijdens het winterseizoen net een beetje extra doen en zorgen dat je ook in de winter nog steeds naar het pretpark wilt gaan.

Waarom in de winter naar een pretpark?

Tijdens de koude maanden is het vaak saai weer. Alles is donker en grijs. Zonnige dagen zijn er maar weinig waardoor veel mensen binnen blijven zitten. Zeker als je geen reden hebt om naar buiten te gaan is het fijner om lekker warm bij de verwarming te blijven zitten.

Voor wie er tijdens de winter op uit wil trekken, dan kan je bijvoorbeeld naar het bos, de indoorski of -schaatsbaan of zelfs een stukje wandelen langs het strand. Wil je meer entertainment dan ben je vaak gebonden aan binnenactiviteiten zoals naar het theater of de bioscoop. Een pretpark is dan een goed alternatief.

In het winterseizoen zijn de meeste pretparken gesloten. De bezoekersaantallen zijn dan te laag om het park rendabel te laten zijn en ze hebben dan rustig de tijd om onderhoudswerkzaamheden uit te voeren zodat het park weer klaar is voor het nieuwe seizoen. Toch zijn er 3 pretparken die rond die tijd enorm uitpakken. De eerste is Disneyland Paris.

Winter en kerst in Disneyland Paris

Disneyland Paris is het hele jaar geopend. Je kunt wanneer je maar wilt een bezoek brengen aan dit pretpark. Om de Parken interessant te houden voor terugkerende bezoekers werkt Disneyland Paris met seizoenen. Het populairste seizoen is de kerst. Vanaf begin november tot begin januari worden de Parken omgedoopt tot één groot kerstfestijn.

Tijdens Kerst in Disneyland Paris zijn er speciale shows en parades. Ook worden het Disneyland Park en Walt Disney Studios Park vrolijk versierd. Er is zelfs sneeuw in Main Street U.S.A! Kerst in Disneyland Paris heeft echt iets magisch. Zelfs in november kom je al helemaal in de kerstsfeer. Overal hoor je vrolijke bellen en kerstmuziek. De Disney figuren zijn mooi aangekleed in hun beste kerstoutfits. Ook de gebouwen hebben feestelijke versiering en in de winkels kan je veel leuke kerstspullen kopen.

Als je twijfelt wanneer je naar Disneyland Paris moet gaan, dan zou ik dit zeker tijdens de winter doen! Is het dan niet koud? Het kan inderdaad behoorlijk koud zijn. Meestal als wij in november gaan kan het ’s ochtends vriezen en wordt het in de loop van de dag warmer. Een goede winterjas, sjaal, muts en handschoenen zijn dan geen overbodige luxe. Als je wilt opwarmen dan kan je dit doen in de winkeltjes of met een kop warme chocolademelk in de restaurants.

De Winter Efteling

Ben je op zoek naar échte Hollandse kneuterigheid? Bezoek dan zeker de Winter Efteling. Net als Disneyland Paris is de Efteling ook het gehele jaar geopend. Vanaf half november start het winterseizoen om ook tijdens de koude periode mensen naar het Park te trekken.

Tijdens de Winter Efteling zijn vrijwel alle attracties geopend. Alleen de Piraña en de Vliegende Hollander zijn gesloten. Dit zijn de waterattracties waarin je soms behoorlijk nat kunt worden. Niet fijn als het vriest! Op doordeweekse dagen is het Park behoorlijk uitgestorven, in de weekenden is het wat drukker.

Naast het bezoeken van de attracties kan je tijdens de Winter Efteling ook langlaufen of schaatsen in het Park. Ook is er allerlei entertainment, zijn er vreugdevuren waar je kunt opwarmen en zijn er diverse winterse snacks. Zelf zou ik liever tijdens de wintermaanden naar de Efteling gaan, omdat het dan stukken rustiger is dan in de warmere maanden. Kijk wel vooraf goed of er geen bedrijfsevenementen zijn. Dan kunnen gedeeltes van het Park afgesloten zijn en is het erg druk.

Wintertraum in Phantasialand

Ook Phantasialand is vrijwel het gehele jaar geopend. Begin november gaan ze een paar weken dicht om alles klaar te maken voor Wintertraum, zoals hun viering tijdens de wintermaanden heet. Tijdens dit festijn zijn vrijwel alle attracties geopend – met uitzondering van de waterattracties. Daarnaast zijn er net zoals in de Efteling en Disneyland Paris ook speciale shows om de bezoekers naar het Park te trekken.

Wintertraum in Phantasialand heeft een kerstmarktsfeer. Er zijn diverse winterse hapjes die je kunt proberen en overal staan mooi versierde kerstbomen. ’s Avonds is er een show met veel vuurwerk. Net als in de bovenstaande Parken kan het in Phantasialand ook behoorlijk koud zijn tijdens de wintermaanden. Ook hiervoor geldt dat het verstandig is om warme kleding mee te nemen en je regelmatig op te warmen in de restaurants en winkels.

(Gesloten) attracties tijdens de winter

Hoe is het om tijdens de wintermaanden in attracties te zitten? En welke attracties zijn gesloten? Dat zijn de vragen die wij meestal krijgen over in het winter naar een pretpark. Tijdens de wintermaanden is het vanzelfsprekend een stuk kouder in de buitenattracties. Maar waar je het écht koud kunt krijgen is in de wachtrij. Je staat dan (een lange) tijd stil en zonder beweging krijg je het koud. Warme schoenen zijn dan ook echt een must om geen koude voeten te krijgen. Het liefst met een dikke zool zodat de kou er niet doorheen trekt.

In de meeste pretparken die in de winter geopend zijn, zijn alleen de waterattracties gesloten. Dat is natuurlijk ook niet zo gek, omdat het niet fijn is als je kletsnat door de vrieskou moet lopen. Ook kan je dan lastig opwarmen en zit er een kans in dat je ziek wordt.

Zelf vind ik de kerst-/winterperiode in de pretparken heel gezellig. Er is meer aandacht besteed aan de aankleding en meestal is het heerlijk rustig in de Parken. Als je je goed kleedt heb je geen last van de koud. Handschoenen zijn echt een must net als warme schoenen. Met een goede voorbereiding kan je ook in de winter écht een leuke dag hebben!