Hoe leuk is winkelen in Antwerpen? Wij testten het uit!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Voor wie een dagje over de grens wil shoppen, maar daarvoor niet te ver wil reizen is winkelen in Antwerpen een uitstekende keus. Het ligt op zo’n 30 minuten van de Nederlandse grens. Plus ze spreken er ook Nederlands, mooi meegenomen.

In het verleden gingen wij regelmatig winkelen in Antwerpen. Je was er toch even helemaal uit, in het buitenland, en daardoor voelde het altijd als een mini-citytrip.

Een paar jaar later wilden wij eens zien of dat nog steeds zo is, hieronder lees je onze ervaring.

Hoe kom je in Antwerpen?

Misschien wel de makkelijkste manier om in Antwerpen te komen is de trein. Vanuit Nederland rijdt er meerdere malen per dag een internationale trein naar het Centraal Station van Antwerpen. Wanneer je hier naar buiten stapt sta je direct aan het begin van de lange winkelstraat.

Met de trein gaan heeft ook nog andere voordelen. Geen files bijvoorbeeld en geen gedoe met parkeren. Nadeel is dat je aan vaste aankomst- en vertrektijden vast zit. Dit maakt de dag minder spontaan.

Wij kozen er daarom voor om met de auto te gaan. Vanuit Nederland is Antwerpen heel goed aan te rijden. Het centrum zelf is niet zo eenvoudig. Zo deden wij er ruim een half uur over om bij de parkeergarage te komen. Wij staan altijd in de garage bij de Meir, vlakbij de winkels en heel centraal. Maar om daar te komen…

Eenrichtingsverkeer, smalle straatjes, afgesloten wegen, en toen we eindelijk op de goede weg waren reed er een wagentje voor ons die de putten aan het reinigen was en overal stopte. Heel irritant.

Maar uiteindelijk bereikte we de winkelstraat en was het tijd om te shoppen!

Waar kan je winkelen in Antwerpen?

De bekendste winkelstraat in Antwerpen is de Meir. Dit is een brede straat met links en rechts allemaal winkels. Van kledingwinkels tot een warenhuis en zelfs een meubelzaak. Je vindt het er allemaal.

Deze straat kun je volgen tot aan het station. Dan heet het de Keyserlei, maar het principe is hetzelfde. Al vind je in het laatste stuk voornamelijk restaurants en terrasjes.

Zou je vanaf het station weer richting de Meir lopen en je loopt door tot de straat ophoudt, dan kan je naar link of rechts afbuigen. Naar rechts vind je nog meer terrassen en voornamelijk toeristische winkeltjes.

Ga je naar links dan kom je in het luxe gedeelte met de bekende modehuizen. Publiekstrekker hier is de grote Louis Vuitton winkel waar je op afspraak naar binnenkomt, of bij aankomst in de rij moet staan voordat je binnen wordt gelaten.

Maar tussen deze modemerken zijn ook kleine boetiekjes gevestigd en de bekende parfumerie ICI Paris XL.

Wat voor winkels zijn er?

Zoals ik al schreef vind je de grootste variëteit in winkels in de Meir/op de Meir, ik weet nooit zo goed hoe ze het noemen. In ieder geval de Meir.

Je vindt hier winkels als de Zara, Primark, H&M en zelfs de Action en Kruidvat. Maar ook de Lush, Tommy Hilfiger, America Today en de Mediamarkt.

Veel winkels die ze bij ons ook hebben maar dan toch met een net ander aanbod.

Wat ik zelf een leuke winkel vind is Maison du Monde. Dit is een kruising tussen de Xenos en een meubelzaak. Hier hebben ze ontzettend leuke hebbedingetjes die zeker niet duur zijn.

Een andere winkel waar ik graag kom is de Galeria. Dit is een warenhuis die je kunt vergelijken met de Bijenkorf. Alleen dan met een ander assortiment. Heerlijk rondstruinen vind ik altijd.

Verder sla ik tijdens mijn bezoek ook de winkels met chocolade niet over. Wij komen al tientallen jaren bij Chateau Blanc. Dit is een klein zaakje schuin achter de kerk. Hun chocolade is echt goddelijk. Vooral van de witte truffels krijg ik geen genoeg.

Als je gaat winkelen in Antwerpen dan zou ik ook hier zeker een bezoekje aan brengen.

Wat ons verder opviel

Hier binnen vonden we eindelijk de toiletten!

Opvallend tijdens ons bezoek was het kleine aantal toiletten. Het was een warme dag, dus dan moet je voldoende drinken en dan moet je ook een aantal keer naar de wc. Nou dat was nog een aardige zoektocht!

Het zal vast ook in andere steden zo zijn, maar ik had hoge nood en kon nergens een plek vinden om daar vanaf te komen. Halverwege de Meir hing er een grote vlag met toiletten en uiteindelijk hebben we ze daar ook gevonden. Een toiletbezoekje kostte 1 euro. Best prijzig, maar dan waren de wc’s ook wel netjes en fris.

Verder vonden wij het best een uitdaging om de parkeergarage te vinden. Zeker toen we onze navigatie volgden. Want hoewel de kaart slechts een jaar oud is, waren er een hoop situaties veranderd. Daarom mijn tip, gebruik Google Maps als navigatie wanneer je gaat winkelen in Antwerpen.

Gelukkig valt er tijdens het verdwalen ook genoeg moois te zien

Onze navigatie had echt geen idee waar we naartoe moesten…

Tenslotte kan ik natuurlijk dit stuk niet schrijven zonder iets te zeggen over de maatregelen. Voordat wij naar Antwerpen gingen heb ik de website van de overheid bekeken voor de laatste regels en richtlijnen. Hier stond niks over mondkapjes terwijl dat daar dus wel verplicht was.

Gelukkig hadden we voor de zekerheid een aantal mondkapjes meegenomen en die kwamen goed van pas. Maar het was handig geweest als dit soort maatregelen ook op de website van de overheid hadden gestaan. Of ik heb verkeerd gekeken, dat kan ook.

Antwerpen zoo

Naast het station van Antwerpen ligt de Antwerpen Zoo. Dit is een stadsdierentuin vol historie. Hier in Nederland zijn er vaak kortingsacties voor goedkopere kaartjes, waardoor het heel goed te combineren is met een dagje winkelen.

Met de dagje-uit acties van Jumbo en Albert Heijn ontvang je een hoge korting dus het is verstandig om je kaartjes hier in Nederland te kopen. Raadpleeg voor je bezoek nog wel de website van de Antwerpen Zoo om te zien of een reservering nodig is.

Wij waren dat helaas vergeten en konden daardoor pas om 15:00 de dierentuin in. Dat is echt veel te kort.

Is winkelen in Antwerpen de moeite waard?

Antwerpen is een mooie en gezellige stad. Boordevol terrasjes, bijzondere winkels en monumentale gebouwen. Het is zeker de moeite waard om eens te gaan winkelen in Antwerpen.

Weet wel dat je hier ook veel winkels tegenkomt die je ook thuis hebt. Maar dat sommige collecties kunnen afwijken. Eigenlijk zou ik, misschien niet heel netjes, maar het nog wel willen vergelijken met een dagje naar een grote stad in Nederland.

Een groot aantal van de winkels ken je en toch is er nog genoeg nieuws te ontdekken. Wij hebben het naar ons zin gehad en komen zeker weer een keertje terug!