Leukste museums/musea van Nederland

We staan natuurlijk allemaal te trappelen tot alles weer opengaat. Pretparken, dierentuinen, maar ook museums openen hopelijk snel weer hun poorten. Tijd om alvast eens te kijken naar de leukste museums van Nederland voor een dagje weg, waar moet je echt een keer geweest zijn of welke musea moet je echt toevoegen aan jouw todo-lijstje.

Bekendste museums in Nederland

Denk je aan een museum in Nederland, dan denk je aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Hier hangt misschien wel het meest bekende schilderij van Nederland: de Nachtwacht. Maar het museum heeft nog meer prachtige stukken in de collectie evenals wisselende tentoonstellingen rond een bepaald thema.

Vlakbij het Rijksmuseum vind je nog twee musea: het Van Gogh Museum met werken van Vincent van Gogh en het Stedelijk Museum gevestigd in een enorme badkuip. Hier vind je moderne kunst en wisselende collecties gebaseerd op hedendaags design.

Een ander bekend museum vind je in Den Haag: het Mauritshuis. Dit gebouw staat direct naast het Binnenhof en de Hofvijver. Hier vind je ruim 700 kunstwerken waaronder het Meisje met de Parel van Vermeer.

Andere bekende musea die zeker een bezoekje waard zijn, zijn het Boijmans van Beuningen museum in Rotterdam en het Kröller-Müller museum dat midden op de Veluwe ligt.

Museums voor kinderen

Wanneer je tegen kinderen zegt dat ze naar een museum gaan zullen er maar weinig vol enthousiasme reageren. Een museum blijft toch een beetje een saai uitje voor hen. Maar daar gaan we verandering in brengen, want er zijn juist hele leuke museums voor kinderen. Vergeet die we hierboven hebben genoemd, hier moet je zijn met je gezin.

Het eerst museum voor kinderen is het Spoorwegmuseum in Utrecht. Deze is gevestigd op een verlaten perron aan de rand van de stad. Hier leren kinderen meer over het vervoer per trein en hoe deze enorme dingen werken. Ze kunnen zelf ook aan de slag met allerlei activiteiten en zelfs in een aantal attracties.

Een ander museum waarbij ze leren en leuke activiteiten combineren is het Aviodrome in Lelystad. Dit museum bevindt zich op de luchthaven, direct langs de startbaan. Dat betekent dat je echte vliegtuigen kunt zien opstijgen. Maar ook dat je ze dus ook kunt bezoeken. Bijvoorbeeld het bekijken van de enorme Boeing 747 die daar staat geparkeerd. Je kunt ook zelf meevliegen in een aantal (kleinere) vliegtuigen of er zelf eentje besturen in de simulator.

Houden je kinderen van biologie en dieren? Dan is het Naturalis in Leiden zeker een bezoekje waard. Hier leren ze meer over planten en dieren in een leerzame en, ook hier weer, interactieve omgeving. Net als de eerdere musea is ook het Naturalis kindvriendelijk en kunnen ze hier ook prima zelf op onderzoek uitgaan.

Wat is het leukste museum van Nederland?

Dat is natuurlijk een lastige vraag, dat hangt vooral af van je interesses en met wie je het museum bezoekt. Ga je met kinderen dan zijn de drie museums die ik hierboven heb genoemd allemaal een aanrader. Het zijn plekken waar ze nieuwe dingen leren, maar niet door ergens naar te kijken maar door het zelf te doen en mee te maken. Ze kunnen zelf op ontdekkingsreis wat voor kinderen natuurlijk prachtig is.

Ben je een kunstliefhebber dan zou ik zeker de grotere musea bezoeken. Hier hangen bekende werken van diverse meesters. Houd hierbij ook de wisselende tentoonstellingen in de gaten.

Moet je een museum bezoeken voor school? Dan snap ik helemaal dat je het leukste museum zoekt. Dan zou ik zelf naar het Rijksmuseum gaan. Zelfs als je daarna nooit meer naar een museum in Nederland gaat kan je tenminste zeggen dat je de Nachtwacht een keer in het echt hebt gezien.