Home Blog Een vakantie in Heidelberg in Duitsland: bezienswaardigheden, natuur en cultuur in overvloed!

Een vakantie in Heidelberg in Duitsland: bezienswaardigheden, natuur en cultuur in overvloed!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Heidelberg is een energieke en romantische, maar tevens historisch en cultureel rijke universiteitsstad die ligt in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. De stad telt ongeveer 160.000 inwoners en heeft een totaaloppervlakte van bijna 110 km². Een vakantie Heidelberg boeken of een stedentrip Heidelberg maken, is om tal van redenen een goed idee.

In dit artikel kun je lezen waarom een dagtocht, stedentrip of vakantie Heidelberg een echte aanrader is. We gaan in op de belangrijkste vragen over Heidelberg. Hoe kun je het beste naar Heidelberg reizen? Hoe zit het met het weer in Heidelberg er lopende het jaar uit? Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden Heidelberg? Voor welke personen is Heidelberg dé ideale stad om te bezoeken? En wanneer moet je écht een vakantie Heidelberg boeken of een dagtocht naar de stad maken?

Waar ligt de Heidelberg en hoe kun je het beste naar deze stad reizen?

Heidelberg is een zogenoemde Stadtkreis en is gesitueerd in het noordwesten van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. De stad grenst aan de bekende Duitse rivier de Neckar. Heidelberg is onder veel Nederlanders vooral bekend vanwege de Heidelberger Catechismus, een belangrijk protestants geloofsdocument uit de zestiende eeuw, en door het voormalige kasteel Schloss Heidelberg. Dit kasteel werd in 1689 verwoest door de troepen van de Franse ‘Zonnekoning’ Lodewijk de Veertiende. De ruïnes van dit slot liggen op zo’n 80 meter hoogte en zijn niet ver van de Franse grens verwijderd.

Wil je Heidelberg bezoeken, dan kan dit op meerdere manieren. Zo kun je bij diverse tourorganisaties een busreis boeken om deze dynamische stad met jouw bezoek te vereren. Vaak betreft het hier compleet georganiseerde reizen, waarbij de activiteiten van tevoren vaststaan en je al dan niet verplicht bent om aan alle of in elk geval een minimum aan geplande groepsuitjes mee te doen.

Ben je liever wat onafhankelijker, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om met de auto of de camper naar Heidelberg te rijden. Vanaf Utrecht is de afstand naar Heidelberg ongeveer 468 km en ben je ongeveer 4 uur en 45 minuten onderweg. Het is ook mogelijk om per trein naar Heidelberg te reizen. Enkele reizen zijn al beschikbaar vanaf ongeveer 30 tot 40 euro per ticket. Je bent dan ongeveer 4 uur en 30 minuten onderweg. Ten slotte is het nog een optie om per vliegtuig naar Heidelberg te gaan. Heidelberg heeft namelijk een eigen vliegveld. Je bent dan voor een scherp bedrag in ruim een uur tijd in Heidelberg.

Check voordat je vertrekt wel de gangbare regels die rond Covid-19 gelden. Het kan zijn dat je een QR-code nodig hebt, een PCR test moet overleggen en/of een mondkapje moet dragen. Het is belangrijk om dit vooraf te controleren, zodat je goed voorbereid bent voor je reis!

Het weer & klimaat in Heidelberg

De stad Heidelberg heeft net als Nederland een gematigd zeeklimaat. Dit houdt in dat er gedurende het jaar elke maand regen valt. Het klimaat in Heidelberg is vrij voorspelbaar, met gemiddeld 15 graden Celsius, en vertoont nauwelijks weerextremen. De zomers zijn warm, met name de maanden juni, juli en augustus. Met name de periode mei t/m september is ideaal om naar Heidelberg te reizen. Januari geldt als de koudste maand van het jaar in Heidelberg.

Alvast je tickets boeken voor de leukste uitjes in Heidelberg?

Wat is er in en rond Heidelberg zoal te doen? Enkele topactiviteiten!

Als bruisende, jonge en romantische universiteitsstad is er in en rond Heidelberg van alles te beleven. Een van de grootste aanraders om als activiteiten te doen als je in Heidelberg bent, is de prachtige Philosophenweg, die begint op de zuidzijde van de Heiligenberg. Dit is een imponerende wandelroute rond Heidelberg, die een visueel prachtig perspectief biedt op deze schitterende stad. De wandeltocht start met een pittige klim, die goed is voor je beenspieren en conditie. Je wordt beloond met een uniek uitzicht op de stad en onvergetelijke panoramische vergezichten!

Pak tijdens je bezoek aan Heidelberg een toffe film mee en krik op die manier je Duits wat op. De romantische bioscoop Gloria & Gloriette Die Kamera is de ideale plek om met je partner te bezoeken. Er is ruimte voor ongeveer 100 mensen, wat garantie biedt op een knusse en intieme sfeer. In deze klassieke bioscoop kun je van alles kopen voor een geweldig avondje uit: ijs, popcorn of een alcoholisch drankje, uiteraard met een versnapering: een avondje Gloria & Gloriette staat garant voor romantiek, ontspanning en plezier!

Als je er de tijd voor hebt, raden we een bezoek aan het zwembad Hallenbad Köpfel aan. Dit comfortabel verwarmde zwembad heeft fraaie en ruime binnen- en buitenbaden, een heerlijke Finse sauna, massagegelegenheden, een fitnessruimte en nog veel meer waar een sportieve toerist helemaal blij van wordt! Na een dagje Hallenbad Köpfel zit je hoe dan ook weer wat lekkerder in je vel, dus sla deze activiteit niet over!

De belangrijkste bezienswaardigheden Heidelberg

Dé grote attractie in Heidelberg is het prachtige kasteel dat bij deze stad ligt: het imposante middeleeuwse Slot Heidelberg. Dit monument kun je in ongeveer 10 minuten beklimmen via ruim 300 treden aan twee kanten van het kasteel. Naast veel leerzame objecten en informatie, bieden de bloeiende tuinen van Slot Heidelberg visueel veel moois. Vanuit deze prachtige tuinen heb je een indrukwekkende uitzicht over de Stad Heidelberg en de Neckar.

In Heidelberg vind je ook het beroemde Deutsche Apotheken-Museum. In dit leerzame en indrukwekkend mooie museum vind je alles wat je wilt weten over de medische geschiedenis van de farmacie. Het museum staat vol met interessante objecten uit de medische geschiedenis en laat zien hoe de gezondheidszorg zich de laatste eeuwen ontwikkeld heeft naar een hoger niveau.

Een attractie waar je verder niet omheen kunt als je Heidelberg bezoekt als toerist, is de Marktplatz. Dit centraal gelegen stadsplein bruist van de gezelligheid en is vergeven van de leuke terrasjes en restaurants. Pak een drankje of hapje mee, of een lekkere Duitse schnitzel, en geniet van de mensenmassa en dynamiek om je heen! Verder vind je rond het plein tal van prachtige monumentale panden.

Heidelberg aan de rivier

Een wandeling langs de rivier de Neckar mag niet ontbreken op een to-dolijstje van de toerist die Heidelberg aandoet. De Neckar is namelijk romantiek ten top. Steek de Karl Theodor Brücke over en geniet van prachtige vergezichten. Langs de Neckar kom je helemaal tot rust en kun je samen met je partner en/of kinderen heerlijk ontspannen.

Voor wie is Heidelberg een geschikte bestemming?

Heidelberg is een stad die vanwege de romantiek en het studentikoze karakter ideaal is voor jong verliefde stelletjes of partners die elkaar en het Bourgondische leven verder willen ontdekken. Maar ook voor gezinnen en ouderen heeft Heidelberg veel te bieden: recreatie, veel prachtige natuur en een hoop interessante plekken die zich lenen voor sightseeing en vermaak. Eigenlijk biedt Heidelberg als dynamische Duitse stad voor elk wat wils!

Heidelberg is een stad voor iedereen!

Al met al kunnen we concluderen dat Heidelberg voor iedereen – man of vrouw, jong of oud – veel in petto heeft. Bovenstaande greep uit alle cultuur, natuur, activiteiten en attractie in en rond Heidelberg is verre van compleet. Verdiep je verder in deze bruisende stad en boek een onvergetelijke vakantie naar een van de meest idyllische steden van Duitsland!

Wordt Heidelberg jouw volgende bestemming?